– Alle perioder har sine prioriteringer, også småbarnstiden | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer – Alle perioder har sine prioriteringer, også småbarnstiden

– Alle perioder har sine prioriteringer, også småbarnstiden

Det blir færre spontane kinobesøk og hundeflokken har krympet til bare én liten tass, men Sandra (30) og Anka (29) vet at småbarnstiden er forbigående. Derfor velger de å ha fullt fokus på familielivet nå.

Lev vel har snakket med fem familier om gleder og utfordringer de møter i hverdagen med småbarn. Her møter du familien som synes hverdagen er best når de prioriterer de store tingene, de viktige samtalene – og masse tid sammen.

– Den aller største omstillingen ved å få barn er at man plutselig har en ny førsteprioritet. Før var det meg og oss, og våre behov, nå er det en liten person som også skal inkluderes i det regnestykket. Et lite menneske som har sine behov som vi må ta hensyn til og tenke på.

Det sier Anka, mammie til Ervine (2). Sammen med mamma Sandra og den bittelille hunden Brio utgjør de familien. Mødrene mener at det å få barn innebærer nye utfordringer, og nye måter å løse hverdagen på.

– Det er jo litt vanskeligere å være spontan, som å stikke en tur på kino en kveld. Alt må planlegges, både om man skal gjøre noe som familie eller ut av huset på egen hånd, sier Sandra. 

Anka er enig: – Hverdagen blir litt annerledes når man har fått barn, vi kan ikke bare rusle oss en kveldstur, som vi ofte gjorde før vi fikk Ervine.

12 lifehacks for småbarnsforeldre – les tipsene her!

Ervine, mammie Anka og mamma Sandra setter pris på hyggelige stunder samlet rundt spisebordet. Klemmeposene med smoothie fra Lev Vel er populære.

Gode rutiner 

Sandra og Anka mener at de har blitt flinkere til å planlegge, og at hverdagsrutinene er bedre etter at de fikk Ervine. 

– Vi ukeshandler og har fått bedre rutiner på for eksempel husarbeid. Vi snakker mye sammen og diskuterer hva vi gjøre og hva vi vil gjøre i løpet av uken, og forsøker å finne en god balanse mellom de to, sier Anka.

Det meste går imidlertid litt tregere når familiens yngste skal være med. 

– Alt tar minst dobbelt så lang tid når man har en toåring som skal «klare selv». Bare det å komme seg ut døren for å gå en tur blir et mye større prosjekt enn det var før, når det bare var oss voksne å tenke på, sier Sandra.

Les mer om Lev Vel-produktene her – snille mot poden og kloden.

Den store og viktige praten

Før Sandra og Anka bestemte seg for å få barn, tok de en grundig prat om sine forventninger, hva de måtte være forberedt på, og hvordan de skulle håndtere livet som foreldre sammen. 

– Vi snakket oss gjennom alle de tingene som kan skape konflikt, og helt konkret hvordan hverdagen vår ville komme til å se ut. Vi snakket også om verdiene våre, og om på hvilke måter vi ønsker å være gode forbilder for barnet vårt. Den lange samtalen der tror jeg har gitt oss et veldig godt grunnlag for å få det fint som familie, sier Anka.

Hun tror noen glemmer å tenke forbi det å få en baby, og det å skulle handle inn søte babyklær – og ikke snakker sammen om hva som faktisk skjer hvis man får lite søvn eller hva de synes det er viktig å prioritere i hverdagen. Derfor er hun glad for at Sandra tok initiativet til å snakke seg gjennom alt på forhånd.

– Jeg føler at vi tok noen forholdsregler ved å ta den praten, rett og slett. 

En av Ervines absolutte favoritter er såpebobler! Med de praktiske våtserviettene fra Lev vel på lur rekker man å tørke av såpeboblehendene lenge før de kommer i øynene.

Færre hunder, mindre stress

Noen omrokkeringer har det blitt på livene til de to mødrene. Sandra er kanskje den som har «ofret» mest da de fikk datteren.

– Før vi fikk barn hadde vi tre hunder, og jeg var hundeinstruktør. Jeg trente mye med den ene hunden, en stor schæfer, og hadde et veldig aktivt «hundeliv». Det ble vanskelig å opprettholde en så tidkrevende hobby da vi fikk barn. Nå har vi bare en liten Yorkshire terrier som heter Brio, men jeg ser absolutt for meg at jeg vil ta opp igjen hundetreningen når Ervine er litt eldre – og da gjerne også få en større hund å trene med, sier hun.

Hun synes det var et enkelt valg å sette det aktive livet som hundeinstruktør på pause for å bli mamma. 

– For meg er det et enkelt valg å «ofre» hundelivet nå som Ervine er liten, jeg vil ikke at livet skal være mer stressende enn nødvendig når barna er små.

Hele familien er glade i å være ute på tur. Begge mødrene er enige om at å være sammen med Ervine – og hverandre – slår egentid.

Småbarnsperioden varer ikke evig

Både Sandra og Anka er innstilt på å gi familielivet hundre prosent fokus mens Ervine er liten, og er klar over at det betyr at de må velge bort andre ting.

– I småbarnstiden blir egentid nedprioritert, men jeg vet at det ikke kommer til å være sånn for alltid. Vi er også flinke til å gi hverandre tid til for eksempel å ta en joggetur, eller en kveldstur med hunden alene. Vi er generelt veldig glade i å være sammen, så det er faktisk ikke noe jeg føler at jeg ofrer, sier Anka. 

Sandra sier at det er et enkelt valg å ta: – Vi er begge veldig familieorienterte og trives med å gjøre ting sammen. Vi liker å gjøre ting som inkluderer alle oss tre, rett og slett. Alle perioder har sine prioriteringer, og nå i småbarnstiden er det nettopp det vi fokuserer på, avslutter hun.  

Se filmen om hverdagen til Ervine og mødrene hennes, og bli inspirert av andre småbarnsfamilier her.