Potetguiden - Det du trenger å vite om poteter | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Potetguiden – Det du trenger å vite om poteter

Potetguiden – Det du trenger å vite om poteter

Visste du at det finnes en mengde ulike poteter som alle har forskjellige egenskaper og smaksnyanser? Her blir du bedre kjent med den tradisjonelle poteten.

Norske poteter har de beste vekstforholdene med lange, lyse netter, jevn temperatur og jord som er optimal for potetdyrking. Men det er kanskje ikke alle som vet at bak potetnavn som f. eks Mandel, Beate, Pimpernel, Asterix og Kerrs Pink skjuler det seg ulike egenskaper og anbefalinger til hvordan du skal tilberede dem?

Noen poteter er melne og har kortere koketid. De kokefaste potetene er fastere og har ofte lenger koketid. Om man ønsker kortete koketid kan man bruke småpoteter eller dele potetene. Noen sorter egner seg ypperlig til baking, mens andre passer bedre som potetstappe eller gratinering. Og de fleste kan spises med skallet på.

Det er mange fordeler med å inkludere poteten i kostholdet. Ikke bare har de en lav kilopris, men de inneholder også mange næringsstoffer som kroppen trenger. Visste du at poteten inneholder mindre kalorier enn både ris og pasta?

Norsk sesong

Vi har primært norske poteter i vårt sortiment. Den norske sesongen varer fra juni til mai. Sesongen starter med nypoteter i juni og disse har vi frem til ny sesong for lagringspotetene begynner i september. Avlingene kan variere noe fra år til år og vi må da supplere med import innimellom.

 

Disse potetene finner du i våre butikker:

Nypoteter

Årets aller første poteter høstes i juni og disse kalles nypoteter. For mange er disse selve smaken av sommer. Nypotetene finnes med både gult og rødt skall. De har en kort sesong som varer fra juni til september og kan komme fra ulike potetsorter som nypoteter er en fellesbetegnelse for. De har tynt skall og trenger kort koketid. De smaker fantastisk i salater, men er også gode som snacks med smør og salt.

Asterix

Poteten som kan brukes til alt. Denne avlange, kokefaste sorten med rødt skall og lysegul innside egner seg til koking, pommes frites, råsteking, mos og gratinering.

Folva

En relativt ny, kokefast potetsort som raskt er blitt populær i Norge. Poteten egner seg godt til koking, potetsalat, baking og airfry. Folva kan sammenlignes med den kjente Amandine-poteten.

Kerrs pink

Kerrs pink er en melen potetsort med mild og god smak. På grunn av konsistensen blir den gjerne kalt ’sausepoteten’, men den egner seg også godt til ovnsbaking og stappe. Ettersom Kerrs pink har lett for å sprekke under koking, er det best å koke den forsiktig med skall; kok i 12-15 minutter og dra kjelen av platen for videre trekking.

Beate

Beate er en gammel sort som har fastere konsistens enn de fleste andre potetsorter, og koker ikke lett i stykker. Den er velegnet til koking, pommes frites, i salater og til baking av lefser og lomper.

Pimpernel

Den aromatiske poteten med det knallrøde skallet! Pimpernel er en melen potet med kraftig smak. Den må kokes forsiktig med skallet på, men er også svært god til potetmos og gratinering.

Mandelpotet

Mandelpoteten er en delikatessepotet – og gir dessuten verdens beste potetstappe! Den har en karakteristisk, sødmefull nøttesmak. Kok potetene med skall i 5-7 minutter, dra kjelen av platen for videre trekking i 5-8 minutter før du heller av vannet og lar potetene dampe tørre.

Gulløye

En delikatessepotet fra Nord-Norge! Potetsorten er krevende og avlingene varierer fra år til år. Men smaken er fantastisk. Smaken bevares best om den dampkokes i 15-20 minutter med skallet på.

Hvordan tilberede potet?

Under har vi laget en liten potetguide du kan bruke neste gang du står foran kasserollene med potetene i hånda.

Saltbakte poteter

Legg poteter i grovt salt i en ildfast form. Bak poteten i salt i ovnen på 200 C til potetene er møre. Ha gjerne urter i saltet for ekstra aroma og smak.

Grov potetmos

Kok poteten mør i vann uten salt, mos den grovt og tilsett smør og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper.

Ovnsbakte potetbåter

Kutt potetene i båter. Legg båtene i en bolle eller pose med olje, salt og pepper og bland godt. Legg potetbåtene på et stekebrett med bakepapir adskilt fra hverandre. Stek i ca. 20 minutter, eller til potetene er møre og har fått stekeskorpe.

Bakt potet

Vask og tørk potetene. Stikk flere hull i poteten med en gaffel og gjerne pensle med olje, salt og pepper. Ha aluminiumsfolie rundt og bak potetene i ovnen til de er møre.

Potetchips

Skjær potet i tynne skiver, skyll skivene i kaldt vann og tørk de godt. Stek de sprø i solsikkeolje eller annen nøytral olje og la de renne av på et kjøkkenpapir. Ha på salt og det du liker av krydder.