Rema.no Lær mer Poteter

Poteter

Visste du at det finnes en mengde ulike potetsorter som alle har forskjellige egenskaper og smaksnyanser? Her blir du kjent med den tradisjonelle poteten.

Norske poteter har de beste vekstforholdene med lange, lyse netter, jevn temperatur og jord som er optimal for potetdyrking. Men det er kanskje ikke alle som vet at bak potetnavn som Beate, Pimpernel, Asterix og Kerrs Pink skjuler det seg ulike egenskaper og anbefalinger til tilberedning.

Noen poteter er melne og skal nesten ikke kokes i det hele tatt, bare trekkes. Mens de kokefaste skal derimot kokes. Andre poteter egner seg ypperlig til baking, mens andre passer bedre som potetstappe eller gratinering.

Poteter hører til i et sunt og godt kosthold. De inneholder mye stivelse og andre nyttige stoffer som kroppen trenger, og har faktisk mindre kalorier enn både ris og pasta.

Her kan du bli kjent med de ulike potetsortene som selges i Norge:

Asterix

Poteten som kan brukes til alt – bortsett fra potetstappe! Denne avlange, kokefaste sorten med rødt skall og lysegul innside egner seg til koking, pommes frites, råsteking og gratinering. Men altså ikke potetstappe.

Folva

En relativt ny, kokefast potetsort som raskt er blitt populær i Norge. Poteten egner seg godt til koking uten skall, potetsalat og til baking.

Kerrs pink

Kerrs pink er en melen potetsort med mild og god smak. På grunn av konsistensen blir den gjerne kalt ’sausepoteten’, men den egner seg også godt til ovnsbaking og stappe. Ettersom Kerrs pink har lett for å sprekke under koking, er det best å koke den forsiktig med skall; kok i 12-15 minutter og dra kjelen av platen for videre trekking.

Beate

Norges desiderte bestselger! Og det er forståelig siden den er så anvendelig og har god lagringsevne. Beate har fastere konsistens enn de fleste andre potetsorter, og koker derfor ikke i stykker. Den er også velegnet til pommes frites, i salater og til baking av lefser og lomper.

Troll

Dette er kanskje den mest lagrings- og motstandsdyktige potetsorten vi har. Når du kjøper økologisk dyrkede poteter i Norge, er det som oftest Troll du får. Dette er en melen og god matpotet som må kokes forsiktig med skall.

Pimpernel

Den aromatiske poteten med det knallrøde skallet! Pimpernel er en melen potet med kraftig smak. Den må kokes forsiktig med skallet på, men er også svært god til potetmos og gratinering.

Mandelpotet

Mandelpoteten er en delikatessepotet – og gir dessuten verdens beste potetstappe! Den karakteristiske, sødmefulle nøttesmaken er kraftigst hos de minste potetene. Kok potetene med skall i 5-7 minutter, dra kjelen av platen for videre trekking i 5-8 minutter før du heller av vannet og lar potetene dampe tørre.

Fjellmandel

Mandelpoteter dyrket i Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal kalles fjellmandel. Fjellmandel har de samme egenskapene og bruksområdene som vanlig mandelpotet, men har en rikere og mer intens smak. Mye lys, en kjølig og lang vekstsesong og lave avlinger er de viktigste årsakene til at akkurat denne poteten smaker så godt. Kok dem forsiktig med skallet på, og la dem gjerne hvile noen minutter under et klede før servering – da smaker de enda mer!

Gulløye

En delikatessepotet fra Nord-Norge! Potetsorten er krevende, og avlingene varierer fra år til år. Men smaken er fantastisk, og nå er det stadig oftere mulig å få kjøpt denne gourmetpoteten i Sør-Norge. Gulløye bevarer smaken aller best om den dampkokes 15-20 minutter med skallet på.

Ringerikspotet

Ringerikspoteten er favoritten til mange potetelskere! Den dyrkes på solrike åkre ved Tyrifjorden hvor den varme og kalkrike jorden og det gode klimaet bidrar til potetens særegne smak.  Ringerikspoteten er en melen potetsort og skal helst dampkokes med skallet på, og skrelles rett før servering.

Nypoteter

Nypoteter er smaken av sommer! De norske nypotetene er tilgjengelige en kort periode på forsommeren og kan komme fra ulike potetsorter. De har tynt skall og trenger lite koketid. De smaker fantastisk i salater, men er også gode som snacks med smør og salt.

Tips

Poteter oppbevares mørkt og kjølig, helst ved temperaturer mellom 4-8 ºC. Sorter og kok poteter som har lik størrelse, slik at du unngår at de minste kokes i stykker. Og la potetene hvile noen minutter under et klede før servering.

Tilberedning

Saltbakte poteter

Legg poteter i grovt salt i en ildfast form. Bak poteten i salt i ovnen på 200 C til potetene er møre. Ha gjerne urter i saltet for ekstra aroma og smak.

Grov potetmos

Kok poteten mør i vann uten salt, mos den grovt og tilsett smør og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper.

Potetchips

Skjær potet i tynne skiver, skyll skivene i kaldt vann og tørk de godt. Stek de sprø i solsikkeolje eller annen nøytral olje og la de renne av på et kjøkkenpapir. Ha på salt og det du liker av krydder.