
Potetguiden – Det du trenger å vite om poteter
Norske poteter har de beste vekstforholdene med lange, lyse netter, jevn temperatur og jord som er optimal for potetdyrking.
Men det er kanskje ikke alle som vet at bak potetnavn som Beate, Pimpernel, Asterix og Kerrs Pink skjuler det seg ulike egenskaper og anbefalinger til hvordan du skal tilberede dem?
Noen poteter er melne og skal nesten ikke kokes i det hele tatt, bare trekkes. Kokefaste poteter skal derimot kokes. Noen poteter egner seg ypperlig til baking, mens andre passer bedre som potetstappe eller gratinering. Og noen kan spises med skallet på.
Det er mange fordeler med å inkludere poteten i kostholdet ditt. Ikke bare er de billige, de inneholder også mye stivelse og næringsstoffer som kroppen trenger. Visste du at poteten inneholder mindre kalorier enn både ris og pasta?
Disse potetene finner du i Norge:

Asterix
Poteten som kan brukes til alt – bortsett fra potetstappe! Denne avlange, kokefaste sorten med rødt skall og lysegul innside egner seg til koking, pommes frites, råsteking og gratinering. Men altså ikke potetstappe.

Folva
En relativt ny, kokefast potetsort som raskt er blitt populær i Norge. Poteten egner seg godt til koking uten skall, potetsalat og til baking.

Kerrs pink
Kerrs pink er en melen potetsort med mild og god smak. På grunn av konsistensen blir den gjerne kalt ’sausepoteten’, men den egner seg også godt til ovnsbaking og stappe. Ettersom Kerrs pink har lett for å sprekke under koking, er det best å koke den forsiktig med skall; kok i 12-15 minutter og dra kjelen av platen for videre trekking.

Beate
Norges desiderte bestselgende potet! Og det er forståelig siden den er så anvendelig og har god lagringsevne. Beate har fastere konsistens enn de fleste andre potetsorter, og koker derfor ikke i stykker. Den er også velegnet til pommes frites, i salater og til baking av lefser og lomper.

Troll
Dette er kanskje den mest lagrings- og motstandsdyktige potetsorten vi har. Når du kjøper økologisk dyrkede poteter i Norge, er det som oftest Troll du får. Dette er en melen og god matpotet som må kokes forsiktig med skall.

Nypoteter
Nypoteter er smaken av sommer! De norske nypotetene er tilgjengelige en kort periode på forsommeren og kan komme fra ulike potetsorter. De har tynt skall og trenger lite koketid. De smaker fantastisk i salater, men er også gode som snacks med smør og salt.

Pimpernel
Den aromatiske poteten med det knallrøde skallet! Pimpernel er en melen potet med kraftig smak. Den må kokes forsiktig med skallet på, men er også svært god til potetmos og gratinering.

Mandelpotet
Mandelpoteten er en delikatessepotet – og gir dessuten verdens beste potetstappe! Den karakteristiske, sødmefulle nøttesmaken er kraftigst hos de minste potetene. Kok potetene med skall i 5-7 minutter, dra kjelen av platen for videre trekking i 5-8 minutter før du heller av vannet og lar potetene dampe tørre.

Fjellmandel
Mandelpoteter dyrket i Østerdalen, Gudbrandsdalen og Oppdal kalles fjellmandel. Fjellmandel har de samme egenskapene og bruksområdene som vanlig mandelpotet, men har en rikere og mer intens smak. Mye lys, en kjølig og lang vekstsesong og lave avlinger er de viktigste årsakene til at akkurat denne poteten smaker så godt. Kok dem forsiktig med skallet på og la dem gjerne hvile noen minutter under et klede før servering – da smaker de enda mer!

Gulløye
En delikatessepotet fra Nord-Norge! Potetsorten er krevende og avlingene varierer fra år til år. Men smaken er fantastisk, og nå er det stadig oftere mulig å få kjøpt denne gourmetpoteten i Sør-Norge. Gulløye bevarer smaken aller best om den dampkokes 15-20 minutter med skallet på.

Ringerikspotet
Ringerikspoteten er favoritten til mange potetelskere! Den dyrkes på solrike åkre ved Tyrifjorden hvor den varme og kalkrike jorden og det gode klimaet bidrar til potetens særegne smak. Ringerikspoteten er en melen potetsort og skal helst dampkokes med skallet på, og skrelles rett før servering.
Tips!
Hvordan tilberede potet?
Under har vi laget en liten potetguide du kan bruke neste gang du står foran kasserollene med potetene i hånda.
Saltbakte poteter
Legg poteter i grovt salt i en ildfast form. Bak poteten i salt i ovnen på 200 C til potetene er møre. Ha gjerne urter i saltet for ekstra aroma og smak.
Grov potetmos
Kok poteten mør i vann uten salt, mos den grovt og tilsett smør og melk eller fløte. Smak til med salt og pepper.
Ovnsbakte potetbåter
Kutt potetene i båter. Legg båtene i en bolle eller pose med olje, salt og pepper og bland godt. Legg potetbåtene på et stekebrett med bakepapir adskilt fra hverandre. Stek i ca. 20 minutter, eller til potetene er møre og har fått stekeskorpe.
Bakt potet
Vask og tørk potetene. Stikk flere hull i poteten med en gaffel og gjerne pensle med olje, salt og pepper. Ha aluminiumsfolie rundt og bak potetene i ovnen til de er møre.
Potetchips
Skjær potet i tynne skiver, skyll skivene i kaldt vann og tørk de godt. Stek de sprø i solsikkeolje eller annen nøytral olje og la de renne av på et kjøkkenpapir. Ha på salt og det du liker av krydder.
Lær mer