Slik posjerer du egg | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik posjerer du egg

Slik posjerer du egg

Når du posjerer, legger du en råvare i en varm væske under koketemperatur. Råvaren får en direkte og effektiv varmebehandling, men ettersom temperaturen er lavere enn ved normal koking blir den også mer skånsom. Posjering skjer ved ulike temperaturer, alt fra 50 til 70 grader, men det viktigste er at væsken ikke koker.

På menyer vil du ofte se posjert egg som en frokostrett, men også fisk og kylling egner seg for posjering. For eksempel er posjert kylling, gjerne kyllingbryst som har trukket i kyllingkraft og strimlet med gaffel, perfekt i salater.

Forhåpentligvis posjerer du hver gang du tilbereder fisk. For fisk skal aldri koke – den skal trekke i varmt vann. Bruk like mye vann som fisk, fisken bør ligge 5-10 cm under vann. Ha på lokk og vent til fisken er ferdigtrukket, alt avhengig av tykkelse på fisken.

Steg 1

130903-SBS-Helg_288_JF

Egg i liten bolle, vid kasserolle med kokende vann, salt og eddik på siden. Kjøkkenredskap: hullsleiv.

Ha 3 spiseskjeer eddik og litt salt i 1 liter vann og kok opp. Skru ned varmen til rett under kokepunktet, rør i vannet med en skje, rundt og rundt, til vannet lager en strøm, som i et sluk. Knekk egget oppi en espressokopp eller skål. Hell egget i strømmen og hjelp evt. til med å samle eggehviten rundt plommen. La egget trekke i det varme vannet i 3-5 minutter.

Steg 2

130903-SBS-Helg_307_JF

La egget trekke i vannet i 3-5 minutter.

Steg 3

130903-SBS-Helg_314_JF

Løft opp med hullsleiv og legg det i et kaldt vannbad i noen sekunder for å stoppe kokeprosessen. La eggene renne av seg på en tallerken.

Posjerte egg kan du faktisk lage på forhånd, og så varme opp igjen i en kjele med varmt vann rett før servering.

På menyer vil posjert egg ofte skjule seg bak navnet ”Eggs Benedict”, som er ristet brød med bacon eller skinke, posjert egg og Hollandaise-saus. I ”Eggs Florentine” er bacon erstattet av spinat.

Viktig å huske når du skal posjere egg:

Jo ferskere egg desto bedre.

Vannet skal ikke koke når du har i egget.

Tips

Charles eget tips: Jeg pleier å koke opp vann og smaksette vannet. Så legger jeg i fisk, legger på lokk og trekker bort gryten. På den måten slipper jeg å sjekke om vannet koker eller ikke underveis.