Rema.no Lær mer Pastatyper: Slik velger du riktig pasta

Pastatyper: Slik velger du riktig pasta

Spaghetti, tortelloni, penne, fusilli. Hva er egentlig forskjellen? Lær deg å velge rett pasta og å koke den riktig.

Det finnes mange ulike pastatyper, som fort kan skape forvirring på kjøkkenet. Ofte er det sausen som avgjør hvilken pastatype du bør velge.

Enten om du skal lage klassikeren pasta bolognese, favoritten carbonara eller fylt ravioli til middag, løfter du smaksopplevelsen ved å lære deg forskjellen på pastatypene.

Tortelloni / Tortellini

Tynn pasta formet i ringer og fylt med enten ost, kjøtt eller grønnsaker. Mens den mindre utgaven, tortellini, vanligvis serveres i buljong, blir tortelloni gjerne servert med saus eller smeltet smør.

Penne

Navnet er avledet av det latinske ordet for fjærpenn, og denne rørformede pastatypen er alltid kuttet diagonalt slik at spissen minner om en gammeldags pennetupp. På grunn av formen og rillene holder penne godt på varme pastasauser.

Spaghetti

Betyr egentlig «små strenger» på italiensk, og det er en god beskrivelse av hva dette er. De lange strimlene som kommer i ulike tykkelser har en egen evne til å holde på klassiske pastasauser som carbonara og bolognese.

LES OGSÅ: Så enkelt lager du hjemmelaget ravioli.

Tagliatelle

Kalles talende nok «båndspaghetti» på norsk, og nettopp bredden på denne pastatypen gjør det til en ekstra mettende variant som egner seg godt sammen med kraftige, kjøttbaserte sauser. Tagliatelle skal lages med egg.

Fusilli

Formet som korkopptrekkere eller skruer, derav navnet pastaskruer på norsk. Brukes både i kalde pastasalater og med varme pastasauser.

Makaroni

Rørformet, og som oftest bøyd, pasta laget uten egg. Denne pastatypen er populær i store deler av verden, og på mange språk er makaroni blitt fellesnavnet på alle typer pasta.

Lasagneplater

Navnet kommer trolig fra latin «lasanum», som betyr kasserolle, og som retten normalt ble laget i. De rektangulære platene blir som oftest brukt til å lage ovnsretten lasagne hvor pasta, bechamelsaus og tomat- og kjøttsaus legges lagvis.

LES OGSÅ: Lær å lage hjemmelaget pasta.

Gigli Toscani

Denne pastasorten serveres tradisjonelt i Toscana med vilt-ragu, og er også et godt parti for kremede sauser og grønnsaksbaserte sauser.

Busiati Trapanesi

En type lange makaronier opprinnelig fra Trapani-provinsen på Sicilia. Busiati serveres tradisjonelt med pesto alla trapanese, en saus laget av mandler, tomater, hvitløk og basilikum.

Slik koker du pasta:

Kok aldri pasta i for lite vann. Beregn ca. 1 liter vann per 100-150g tørr pasta, og 7g salt per 100g. pasta. Tilsett saltet når vannet koker før du legger i pastaen.

Tiden som står angitt på pakningen bør ses på som et forslag. Det er mye som kan påvirke pastaens koketid, som hvilken gryte du bruker og hvor lang tid det tar å koke opp vannet igjen etter at du har lagt i pastaen. Smak derfor underveis når det nærmer seg anbefalt tid.

Hvis du skal ha pastaen i en saus, skal du sile av pastaen rett før den er ferdig, altså litt før den er «al dente». Pastaen koker seg ferdig i sausen.

Sulten? La deg inspirere av oppskriftene under, eller klikk her for å se hele vårt italiaunivers.