Rema.no Lær mer Nyttige grilltips fra selveste grillkongen Craig

Nyttige grilltips fra selveste grillkongen Craig

Endelig kan vi ta med middagen ut! Vår eminente grillekspert gir deg de viktigste tipsene til en vellykket grilling.

Alt kan grilles – om du legger godviljen til. Men det er ikke dermed sagt at det blir godt! Heldigvis er det ekspertråd å få, og med et par forhåndsregler vil du garantert få en smakfull opplevelse gjennom årets sesong.

Norsk-amerikaneren Craig Whitson er hele Norges grillkonge og har brukt mange år på å perfeksjonere sine «grill-skills». Hvis du elsker grillen og alle mulighetene den byr på, bør du notere deg disse tipsene bak øret.

– Aller først er det viktig å forstå forskjellen mellom direkte og indirekte grilling. Ved direkte grilling blir maten grillet rett over varmekilden – alt ettersom du foretrekker gasselementer, briketter, kull eller ved. Direkte grilling egner seg best til mindre stykker kjøtt, grønnsaker eller fisk. Ved indirekte grilling skal maten alltid ligge ved siden av varmekilden. Indirekte grilling er vanligvis brukt til store stykker kjøtt og fisk, påpeker Craig.
 
Nyttige grilltips
 

Her er Craigs fem beste tips til en grillsuksess:

Fokuser på én, maks to ting.

Hvis du inviterer til grillfest er det viktig med en god plan. Fokuser på å grille maks én eller to ting om gangen, eksempelvis et godt kjøttstykke eller deilig fersk sjømat. Alt som kan ordnes i forkant av grillingen, som kalde salater og sauser, bidrar til at du kan holde fokus på grillingen når tiden er inne. Bruk kjøkkenet til å lage tilbehøret. Det beste grillmåltidet byr på forskjellige smaker, farger og konsistenser.

Ha tålmodighet

Ikke begynn kokkeleringen før grillen er ordentlig varm! Er den for kald tar det veldig lang tid før maten er klar. Er grillen altfor varm er det igjen stor risiko for at maten blir svart. Litt småsvidd er helt ok, mer enn det er ikke så greit.

Husk engangshansker

Bruk engangshansker når du skal rengjøre grillen, kutte chili eller jobbe med rå kylling. Er du rå, lager du et par ballongdyr av hanskene mens kjøttet koser seg.

Krydre på rett tidspunk

Det er mange myter rundt matlaging og grilling. En myte er at maten skal krydres etter det er grillet (eller stekt). Det er ikke sant. Det er både riktig – og viktig – å krydre kjøttet eller fisken før det legges på.

La kjøttet hvile

Det er blitt sagt flere ganger at kjøtt skal hvile etter at det er ferdig grillet, men ikke alle tar dette på alvor. Det at kjøttet får hvile ordentlig er like viktig som at bilen skal ha dekk eller at man skal bruke jakke når det er kaldt ute. Mindre kjøttstykker som biff, bør hvile mellom to til tre minutter. Større kjøttstykker som hel kylling, stek og lignende, skal hvile fra ti til femten minutter.

Med et grillhode klokere, ønsker vi våren velkommen og lykke til med årets hete sesong!

Craig

Craig Whitson

Craig Whitson er kjent som Norges grillkonge. Han er opprinnelig fra Oklahoma, USA, men har bodd i Stavanger siden 1980. Han har drevet flere restauranter, utgitt 7 kokebøker og sjefen for
det norske grill-landslaget. De siste årene har han samarbeidet tett med REMA 1000 – både innen produktutvikling og med å lære det norske folk å grille.