Norskmeksikansk ukemeny
Alle oppskriftene i denne ukemenyen er beregnet til 1 voksen og 1 barn.
Handleliste for hele ukemenyen
- 1.25 dl rømme
- 150g ost
- 1 stk hjertesalat
- 1 stk lime
- 2 stk avokado
- 100g reddik
- 2 stk rødløk
- 350g frosne erter
- 200g hakkede tomater
- 200g mais
- 600g sorte bønner
- 2 pk tacokrydder
- 200g tortillachips
- 6 skiver brød
Fra eget kjøkkenskap
- Olivenolje
- Eplesidereddik
- Hvitløk
- Salt
- Pepper
- Sukker
1. Toast med ertemole og syltede grønnsaker
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 1.5 dl vann
- 1.5 stk rødløk
- 100g reddik
- 0.5 dl eplesidereddik
- 1 dl sukker
- 50g frosne erter
- 2 fedd hvitløk
- 2 stk avokado
- 0.25 stk lime
- 3 skiver brød
Slik gjør du:
- Start med å lage de syltede grønnsakene ved å koke opp vann.
- Kutt opp rødløk og reddik i tynne skiver.
- Bland sammen eplesidereddik, sukker og kokende vann i et glass helt til sukkeret har smeltet, og fordel deretter væsken på to forskjellige glass. Tilsett rødløken i det ene glasset, og reddik i det andre. Oppbevar i kjøleskapet med et tett lokk.
- Lag ertemole ved å tine opp ertene i kokende vann i cirka 1 minutt.
- Finhakk hvitløk og tilsett i en bolle sammen med erter, avokado, lime, salt og pepper (og gjerne litt chilikrydder også, dersom du har). Mos med en stavmikser eller en gaffel.
- Stek brødskiver i en stekepanne med smør til brødskivene har fått en gyldenbrun farge på begge sider.
- Topp brødskivene med ertemole, syltet rødløk og syltet reddik.
Obs! Dersom du følger ukemenyen, må du sette bort ⅔ av ertemolen, og ¾ av den syltede rødløken og den syltede reddiken. Dette skal brukes i de andre middagene denne ukemenyen.
2. Tacosalat med bønner, ertemole og syltet reddik
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 20 min
Ingredienser
- 300g sorte bønner
- 1 pk tacokrydder
- 100g mais
- 0.5 stk hjertesalat
- 50g ost
- 25g tortillachips
- 0.5 dl rømme
- 0.25 stk lime
I denne middagen brukes syltet rødløk, syltet reddik og ertemole som ble laget tidligere denne ukemenyen.
Slik gjør du:
- Varm opp sorte bønner i ei stekepanne og stek sammen med tacokrydder, mais og en liten skvett vann.
- Kutt opp hjertesalat.
- Fyll en bolle med bønner og oppkuttet salat, og topp med revet ost, knuste tortillachips, ertemole, rømme, syltet reddik, syltet rødløk og lime.
3. Erteburger med tortillachips og syltede grønnsaker
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 40 min
Ingredienser
- 4 skiver brød
- 300g frosne erter
- 0.5 stk rødløk
- 1 fedd hvitløk
- 0.5 ts salt
- 0.25 ts pepper
- 2 ss olivenolje
- 0.25 stk lime
- 0.25 stk hjertesalat
- 0.25 dl rømme
- 25g tortillachips
I denne middagen bruker vi syltet rødløk og syltet reddik som ble laget tidligere i ukemenyen.
Slik gjør du:
- Smuldre opp halvparten av brødskivene til smuler og stek kjapt i ei stekepanne til brødsmulene har fått en gyldenbrun farge.
- Tin opp ertene ved å legge de i kokende vann i cirka 1 minutt.
- Kutt opp rødløk og hvitløk, og tilsett i en foodprosessor sammen med ertene, brødsmulene, salt, pepper, olivenolje og limesaft. Bland sammen til du har fått en jevn deig (du kan også mose alt for hånd).
- Form deigen til burgere, og legg over på et stekebrett ikledd bakepapir. Stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter. Snu halvveis.
- Server erteburgerne på resterende brødskiver med rømme, hjertesalat, tortillachips, syltet rødløk og syltet reddik.
4. Veggisnachos
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 20 min
Ingredienser
- 300g sorte bønner
- 1 pk tacokrydder
- 200g hakkede tomater
- 100g mais
- 150g tortillachips
- 100g ost
- 0.5 dl rømme
- 0.25 stk lime
I denne middagen bruker vi ertemole, syltet rødløk og syltet reddik som ble laget tidligere i ukemenyen.
Slik gjør du:
- Varm opp sorte bønner i ei stekepanne og bland inn taokrydder, mais og hakkede tomater. La det koke i cirka 5 minutter.
- Legg tortillachips over et stekebrett ikledd bakepapir, og topp med bønneblandingen og revet ost. Stek midt i ovnen på 200 grader i cirka 10 minutter.
- Server veggisnachos med syltet rødløk, syltet reddik, ertemole, rømme og lime.
Lær mer