Møt økokua | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold

Møt økokua

Lurer du på hva som er forskjellen på den økologiske og den konvensjonelle kua? Hils på økokua!

Jeg er ei ku. Du tenker kanskje at ei ku er ei ku? Det er slettes ikke riktig, for jeg er ei økologisk ku. Det vil si at all melka du finner i de kartongene med en grønn Ø på kommer fra meg. Og vennene mine, da. Jeg ser på meg selv som litt heldigere enn de kyrne som ikke vokser opp på økologisk gård. Men ikke si det til dem, de har det ganske godt de også! Og all melk er god melk, spør du meg. Men hverdagen min er altså litt bedre, nå skal du få høre hvorfor:

De fleste av oss som melker økologisk slipper å stå på bås, og ingen av oss er bundet fast. Vi har god plass å boltre oss på, ca. tre kvadratmeter hver. I tillegg får vi gå fritt omkring inne i fjøset! Hver uke står dørene åpne flere ganger slik at vi får nyte den friske lufta, også på vinteren. Som regel får vi lov til å velge selv om vi skal være inne eller ute – gjett hva jeg pleier å velge?

Du ville faktisk blitt overrasket over hvor godt vi liker å traske rundt i snøen, klovene blir mindre kalde enn man skulle tro.

Når jeg er inne får jeg det bonden kaller for grovfôr, det vil si en blanding av ferskt grass, høy, rotvekster, løv eller frukt- og grønnsaksrester. Denne maten er dyrket helt uten plantevernmidler eller kunstgjødsel, godt for alle mine fire maver. Visste du at minst halvparten av fôret skal være dyrket her på gården eller fra økologiske gårder i nærheten?

Den jorda er nemlig som regel gjødslet med møkk som jeg og de andre kyrne på gården har laget. Du synes kanskje det lukter litt vondt, men det gjør veldig godt for naturen!

Økologisk mat

Jeg spiser ikke bare grovfôr. Jeg får kraftfôr jeg og, slik som kyrne på vanlige gårder. Men jeg spiser minst 65-70 prosent gress, gjerne mer, mens de andre kyrne får 55-60 prosent gress.

I tillegg er kraftfôret jeg spiser økologisk produsert. Med andre ord spiser jeg ganske variert og sunn kost, noe som gir sunn og frisk melk med bedre sammensetning av fettsyrer og noe høyere andel omega-3-fettsyrer.

Noe jeg er veldig glad for er at vi økologiske kyr får litt tid sammen med kalvene våre. Visste du at de får fersk melk direkte fra juret mitt i minst tre dager? Mange økologiske bønder lar oss være sammen enda lenger, noen steder så lenge som tre måneder. Kumelk får kalvene uansett de første tre månedene, selv om de ikke får det direkte fra mora.

På sommeren nyter jeg en ekstra lang sommerferie – i åtte uker får jeg dra til seters for å gjøre meg fet. Eller, jeg får i alle fall være ute på marka og beite det jeg selv har lyst på. Da gumler jeg i meg godsaker som kløver, ferskt gress og ville blomster

Alt dette betyr at bonden bruker litt mer penger på meg enn bøndene som driver på vanlig måte må gjøre. Derfor får han da også 75 øre mer per liter for melken som jeg produserer enn han ville fått for vanlig melk. Det synes jeg det er verdt når jeg har det så bra som jeg har det! Synes ikke du og?

Les mer om økologisk melk her.

Les mer om TINE og REMA 1000 sin økologiske meieriserie her.