Miljøvennlig rengjøring: sånn gjør du det | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Miljøvennlig rengjøring: sånn gjør du det

Miljøvennlig rengjøring: sånn gjør du det

Miljøvennlig rengjøring gjør hjemmet ditt skinnende rent på en bærekraftig måte. Alt du trenger er miljøvennlige vaskemidler og være litt bevisst på hvordan du vasker. Her viser vi deg hvordan – rom for rom.

Mange har skuffer og skap fulle av ulike rengjøringsmidler og lesser gjerne på litt ekstra med såpe for å sikre at huset blir rent. Dette er ofte helt unødvendig. Du kommer langt med et utvalg såper og midler uten farlige kjemikalier.

1. Bruk mikrofiberklut

Disse kan vaskes og brukes på nytt flere ganger, i tillegg er de effektive mot smuss og flekker også uten bruk av såpe eller vaskemiddel. Det mest miljøvennlige er nemlig å bruke minst mulig kjemikalier når du vasker hjemme.

2. Velg miljøvennlige vaskemidler

Enkelte ganger trenger man selvsagt effektive vaskemidler for å håndtere de verste flekkene, og ikke minst fylle huset med en ren og frisk duft. Velg vaskemidler som ikke inneholder unødvendige kjemikalier og fargestoffer, som Klar-serien. Alle produktene er Svanemerket og kommer i emballasje laget av 100 prosent gjenbrukt plast. Svanemerkede produkter bidrar til mindre farlig avfall og produseres med minst mulig utslipp under produksjonen, for miljøets skyld.

3. Følg mengdeanvisningen på emballasjen

Mer såpe = mer rent. Det stemmer ikke. De fleste av oss bruker ofte mer såpe og rengjøringsmidler enn det som trengs. Dette er både unødvendig og lite fornuftig for lommeboka di.

4. Bruk minst mulig vann

Tenk gjerne over hvor mye vann du fyller i vaskebøtta og om du lar vannet stå og renne mens du holder på. Vannet er en fantastisk ressurs vi må bruke med omhu!

5. Velg Svanemerkede produkter

Svanemerket er den offisielle miljømerkeordningen i Norge. Svanemerket ser på hele livsløpet til et produkt eller tjeneste skal være så miljøvennlig som mulig, og stiller strenge krav til energieffektivitet, materialer og kjemikaler som brukes. Produkter som er merket med Svanemerket viser at produktet er blant de mest miljøvennlige på markedet.

6. Bruk oppvaskmaskin over håndvask

En vaskemaskin bruker ca. 10 liter vann per vask. Du bruker desidert mer vann når du vasker opp for hånd, spesielt hvis du lar vannet renne underveis. Nyere vaskemaskiner bruker og mindre strøm enn ved håndvask. Det beste er å fylle opp vaskemaskinen og bruke denne mest mulig.

Gjør husvasken mer miljøvennlig mer produkter fra Klar

Gjør husvasken mer miljøvennlig mer produkter fra Klar. Inneholder ingen unødvendige kjemikalier og etterlater et rent hjem med ren samvittighet.

Slik vasker du hjemmet – rom for rom

Nå er du forhåpentligvis litt klokere på valg av produkter og hvilke tips du kan følge neste gang du tar opp vaskekosten. Under har vi gått igjennom rom for rom hvordan du best mulig får et skinnende hjem.

Slik vasker du kjøkkenet

Alt starter på kjøkkenet og husets hjerte blir fort også hjemmets mest møkkete krok. Her skal små og store innom flere ganger daglig, men med gode rutiner og hele familien på laget er det fullt mulig å holde det både hyggelig og hygienisk.

Så, hvor begynner man? Vi anbefaler å begynne i en ende og bevege seg horisontalt. Ikke begynn innerst i skapene – med mindre du har god tid.

Ta oppvasken, rydd alle flater, spray Klar Kjøkkenspray på en mikrofiberklut og tørk over skapdører og kjøkkenbenk. Sprayen er Svanemerket og dermatologisk testet på sensitiv hud, så du trenger ikke bruke hansker. Spray også godt i vasken og skrubb med en børste eller svamp og la den virke litt før du spyler av.

Klar kjøkkenspray

Klar kjøkkenspray er Svanemerket og dermatologisk testet på sensitiv hud.

Velg miljøvennlige oppvasktabletter

Gode ting kommer i små pakker – og oppvaskmiddelet til Klar kan være vanskelige å finne i butikkhylla siden boksen er så liten. Det er fordi oppvasktablettene ligger tett-i-tett for å unngå unødvendig emballasje. At forpakningen er liten gjør også at den er mer arealeffektiv under transport og lagring – noe som sørger for et mindre karbonavtrykk. Pappen er laget av 100 prosent resirkulert papp og kan selvsagt resirkuleres igjen – og igjen. Oppvasktablettene er parfymerfri, veganske og Svanemerket og effektive. De ble nylig best i test av Tv2 Hjelper Deg.

Klar oppvasktabletter

Klar oppvasktabletter kommer i minimal emballasje laget av 100 prosent resirkulert papp. Oppvasktablettene er parfymefri, veganske og Svanemerkede.

Slik vasker du badet

Dusjsone og badekar blir, ironisk nok, fort skittent av kalk, smuss og såperester. Da er det viktig å bruke en god kalkfjerner for å sikre at det blir skikkelig rent. Klar Baderomsspray er en nyttig hjelper når du skal prøve deg på miljøvennlig rengjøring av badet.

Den vasker effektivt rent uten unødvendige kjemikalier. I tillegg har den i likhet med de andre Klar-sprayene en smart spraydyse som reduserer spraytåke med 98,6 % – noe som gjør den mye tryggere i bruk enn andre rengjøringssprayer. Spray gjerne rett på kluten når du skal bruke den og gå over vask, blandebatteri og speil i tillegg til dusj og badekar. Tørk av speil og glass med en ren og lett fuktet mikrofiberklut for å unngå skjolder.

Når du skal vaske toalettet er det viktig å begynne der det er minst skittent. Brett kluten flere ganger sånn at du har flere flater å jobbe med. Tørk av knapper, dolokk og utsiden av toalettet. Vask så toalettringen og skrubb toalettskålen med dokosten før du spyler ned.

Dersom du har godt med tid kan du ta en runde gjennom badehylla og sortere ut de produktene du aldri bruker. Kast det som er gammelt og gi bort resten. Tørk hyllene med en mikrofiberklut og sett produktene du bruker tilbake. Sett gjerne på favorittsangen eller en god podcast når du holder på, så blir vaskingen litt morsommere.

Klar baderomsspray

Klar baderomsspray inneholder ingen unødvendige kjemikalier og har en smart spraydyse som reduserer spraytåke med 98,6%.

Sånn holder du badet rent og ryddig:

  1. Rydd daglig unna klær og håndklær som havner på gulvet. Ikke kast alt i skittentøyet på autopilot, se om noe kan henges opp til lufting eller tørking og brukes igjen
  2. Tørk av speilet med en gang du ser tannkremrester eller fingermerker. Nye flekker er enkle å fjerne med litt papir og vann
  3. Ha en tørrmopp lett tilgjengelig så du kan sveipe over gulvet regelmessig
  4. Skyll dusjområdet etter hver dusj, så ikke såperester og balsam blir sittende igjen

Slik vasker du stue og soverom

Stua og soverommet blir ofte veldig støvete, så her er det lurt å gå over alle overflater med en mikrofiberklut. Ikke glem rundt bilderammer og oppå skap.

Støvsug møbler og rist tepper og puter ute. Tørk støv av persienner og rullegardiner. Etter en lang sommer med åpne vinduer kan det være fint å vaske gardinene før høstsola peker på flekker og støv. Bruk et miljøvennlig vaskemiddel som Klar Tøyvask som vasker helt rent uten unødvendige kjemikalier. Og du? Heng gardinene opp mens de enda er våte, så slipper du unna stryking!

Dyner og puter bør vaskes to ganger i året. Da holder de bedre på egenskapene sine, sånn at du slipper å kjøpe nytt for ofte. Bruk et mildt vaskemiddel, for eksempel Klar Ull og silke, og et skånsomt vaskeprogram. Det er viktig å ikke bruke for mye vaskemiddel, da kan det bli sittende igjen såperester. Avslutt med sentrifugering for å få ut så mye vann som mulig og tørk i tørketrommel med tennisballer.

Slik vasker du kontaktflater

Ta en runde i huset og vask godt av flater du ofte tar på. Her er det fint å få hjelp av hele familien og gjøre det til en morsom skattejakt. Hvor er det man vanligvis lener seg når man skal finne noe godt i kjøleskapet? Er det noen knagger på badet som kanskje blir tatt på oftere enn man tror? Tørk også over alle dørhåndtak, lysbrytere og andre kontaktflater.

Slik vasker du gulv 

Når det er støvfritt og ryddig, er det siste du gjør å vaske gulvflatene. Gå først over med tørrmopp eller støvsuger før du vasker med gulvklut eller våtmopp. Klar Allrent er et allsidig vaskemiddel som passer de aller fleste gulvflater og dufter mildt av trekløver. Som alle Klar-produkter er det Svanemerket, vegansk og inneholder ikke noe mer enn akkurat det som er nødvendig for å gjøre det rent. Husk å dosere rett – mer såpe betyr ikke mer rent.

Klar Allrent trekløver er Svanemerket, vegansk og inneholder ingen unødvendige kjemikalier. Perfekt for gulvvask.

Gjør husvasken til en familieaktivitet

Klarer man å rote, klarer man å rydde. Hørt den før? Det hjelper sjeldent å mase, men å motivere og gi konkrete og håndterlige oppgaver ut fra alder gjør at også de minste kan jage unna hybelkaniner med liv og lyst.

Gi de minste en mikrofiberklut med litt vann, så får de vaske der det frister mest – ofte akkurat der du vasker. Det er ikke så nøye om det blir rent, det viktigste er å gjøre det til en morsom aktivitet dere kan gjøre sammen.

Oppgaver til litt større barn: 

  • Gå ut med søpla
  • Sortere sokker og brette tøy
  • Skrubbe kjøkkenvasken med svamp – og litt for mye såpeskum
  • Gå over gulv med støvmopp

Nå har du vaska huset – og det på en miljøvennlig og grønn måte. Da er det bare en ting som gjenstår: Kryp opp i sofakroken og nyt synet av et ryddig og rent hjem – med ren samvittighet.