Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Mesterkokken tipser: Slik lager du perfekt pinnekjøtt

Mesterkokken tipser: Slik lager du perfekt pinnekjøtt

Den viktigste jobben med pinnekjøttet gjør du allerede i butikken. Her er tipsene du trenger for å lykkes med julemiddagen.

Familien samles, god mat spises, og hjemmet pyntes til jul. Når lukten av pinnekjøtt fyller huset på selveste julaften – ja, da er julestemningen komplett.

Pinnekjøtt er enkelt å lage. Den viktigste jobben gjør du nemlig allerede i butikken – ved å velge riktige råvarer.

God, gammeldags kvalitet fra Hemsedal

Produksjon av pinnekjøtt er en omfattende prosess. Hvordan kjøttet tilberedes hos leverandøren kan være avgjørende for smaken på julemiddagen.

Å speke betyr å tørke, og har vært den dominerende måten å konservere kjøtt på i tusenvis av år. Siden 1991 har den lokale pinnekjøtt-produsenten Spekeloftet opprettholdt tradisjonene i Hemsedal; kjøttet saltes i noen timer, før det henges til tørk på den gode, gammeldagse måten.

Les også: Pinnekjøtt fra Spekeloftet får terningkast fem.

Ifølge daglig leder, Ole Venås, er det håndverket som utgjør den store forskjellen. Og den lille bygdas beliggenhet som gjør det hele mulig. På 625 meter over havet i Hemsedal møter den tørre lufta fra øst den salte og fuktige vinden fra vest, og gjør det mulig å speke kjøtt helt naturlig i ren fjelluft.

– Det er været som avgjør når kjøttet er klart. Og som gir den unike smaken, forklarer Venås.

Vil du ha mindre fett og mer kjøtt? Prøv Ekstra kjøttfullt pinnekjøtt fra Spekeloftet.

Pinner eller koteletter?

Pinnekjøtt bestod opprinnelig kun av ribbestykkene på dyret, men etter hvert ble også sadelen inkludert som en del av pinnekjøttet. I dag finnes det mange varianter av pinnekjøtt; pinner og koteletter, røkt og urøkt.

– Dersom du foretrekker mer kjøtt og mindre fett på pinnekjøttet bør du prøve Spekeloftets «Pinnekjøtt ekstra kjøttfullt». Enten alene, eller blandet med de tradisjonelle pinnene, tipser Venås.

Les også: Høy kvalitet og lav pris med pinnekjøtt fra Nordfjord.

Lekende lett

Når du har funnet din favoritt og kjøttet er i hus, er det ikke vanskelig å lage den perfekte julemiddagen. Men husk å starte i god tid.

– Mitt beste tips for å lykkes med pinnekjøtt er å forlenge utvanningstiden. Det sies at pinnekjøtt skal vannes ut i ett døgn, men du kan gjerne øke til 36 timer, tipser mesterkokk Bent Stiansen.

Glemt å vanne ut pinnekjøttet? Prøv koketrikset: Gi det et raskt oppkok, hell av vannet og lag pinnekjøtt som vanlig.

Skulle du mot formodning glemme hele utvanningen trenger ikke det bety kroken på døra for julemiddagen og frossenpizza på bordet. Prøv da å koke pinnekjøttet opp fra kaldt vann. Gi det et oppkok, hell av vannet og lag pinnekjøttet som vanlig etter det. På den måten får du ut en del av saltet, råder Stiansen.

Det viktige tilbehøret

Ingen pinnekjøttmiddag er komplett uten kålrotstappe og mandelpoteter. Dersom du har laget pinnekjøtt før, vet du at det er en kunst å unngå at kokte mandelpoteter uten skall faller sammen. Men husk at det er lov til å ty til enkle løsninger.

Les også: Så enkelt sparer du penger på julehandelen.

Prøv for eksempel ferdigkokte mandelpoteter som du får kjøpt på REMA 1000, så sparer du både tid og frustrasjon – uten at det går på bekostning av smaken.

Dårlig tid? Gjør julen litt enklere med ferdigkokte mandelpoteter fra REMA 1000.

En ferdiglaget kålrotstappe kan enkelt sprekes opp til å bli din egen.

– Smak til med kraften fra det røkte pinnekjøttet for den ekstra prikken over i-en, tipser superkokken.

Lær å lage perfekt pinnekjøtt med Bent Stiansen

Restefest

Jula er høysesong for deilig mat og matsvinn. En god handleliste er et godt tips for å ikke brenne inne med for mye mat i julen. 

Et annet tips er å planlegge restemiddager én eller to dager i julen. Med litt fantasi kan rester av pinnekjøtt bli til helt nye, spennende måltider.

Finn inspirasjon til hva du kan lage med pinnekjøtt her. 

Lefserull med pinnekjøtt

Lefserull er en perfekt måte å bruke opp pinnekjøttrester. I tillegg er det enkelt å lage, og gjør seg godt både som hovedrett og på tapasbordet.

Pinnekjøttpizza

Glem ferdigpizza. Her er en enkel og spennende oppskrift for hvordan restene av pinnekjøttet kan benyttes.