Bæreposer som er litt mer miljøvennlig hos REMA 1000
I Norge har plastbæreposen en sentral rolle i avfallshåndteringen vår. Ifølge Miljødirektoratet brukes 82% av posene om igjen til å sortere søppel i det norske hjem. Det betyr at de færreste posene havner i naturen, heldigvis.
For å gjøre posene mer miljøvennlige, har vi i REMA 1000 valgt en plastbærepose bestående av 80 prosent gjenvunnet materiale. Dette sparer miljøet for produksjon av 3000 tonn ny plast i året, og klimautslippene med 7200 tonn CO2e.
Mer gjenbruk er best
Flere undersøkelser viser at gjenbruk gir det beste miljøfotavtrykket når du ser på det store regnestykket. Brukt og håndtert riktig er plast nemlig et effektivt og rimelig materiale. Det er først når plasten havner i naturen at den blir en utfordring.
For å gjøre det enklere for deg å resirkulere riktig har vi derfor printet instruksjoner til hvordan produktene skal gjenvinnes på alle våre egne produkter.
Når det er sagt er nordmenn blant toppen når det gjelder forbruk av plastposer. Kari og Ola Nordmann bruker i gjennomsnitt 200 poser hver, hvert år. Hos REMA 1000 finner du handlenett av 100 prosent gjenvunnet materiale, slik at du enkelt kan bytte ut plastposen i ny og ne.
LES OGSÅ: Slik handler du mer miljøvennlig – 9 enkle grep
Hvorfor tar dere ikke inn papirposer?
I følge flere undersøkelser, blant annet en uavhengig undersøkelse fra 2018 gjort av Miljøstyrelsen i Danmark, er plastposen et bedre alternativ enn papirposer når det kommer til påvirkningen de har på miljøet. Papirposer bruker mer energi under produksjon og er både større og tyngre å frakte enn plastposer.
Papirposen brukes i tillegg gjerne kun én gang, i motsetning til plastposen som også gjerne brukes til å kaste avfall i. De aller fleste undersøkelser av bærealternativer viser at gjenbruk er det mest skånsomme for miljøet.
Hvorfor tar dere ikke inn poser av bioplast?
I følge forskning fra blant annet Nofima er nedbrytbar plast per i dag ikke en god nok løsning i Norge. Grunnen er at den ikke kan håndteres i avfallsystemet vårt. Nedbrytbar bioplast laget av fornybare ressurser som stivelse fra mais, poteter eller lignende kan ikke blandes eller kastes sammen med fossil plast, da den ødelegger kvaliteten og hindrer at plasten kan gjenvinnes og brukes på nytt.
Siden vi er gode på å resirkulere plast i Norge kan bioplast derfor være et mindre miljøvennlig alternativ enn fossil plast som resirkuleres riktig. De fleste typer bioplast trenger i tillegg 60 grader før de brytes ned, en temperatur vi sjeldent opplever i naturen.
Hvorfor har dere ikke bærenett av bomull?
Når bomullen dyrkes, plukkes, bearbeides og transporteres, blir det brukt store mengder vann og kjemikalier. Dette gjelder både økologisk og konvensjonell bomull, ifølge forskning.no. En ny rapport fra Danmarks Tekniske Universitet viser at en bomullspose faktisk forurenser mer enn en typisk plastpose, og dermed ikke er et mer miljøvennlig alternativ.
Lær mer