Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Marinader – smaksbomber til grillen

Marinader – smaksbomber til grillen

Marinader løfter grillmaten til nye høyder, og tilfører både smak, saftighet og mørhet til kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker.

Marinader: Slik gjør du grillmaten en smaksbombe

Marinader løfter grillmaten til nye høyder, og tilfører både smak, saftighet og mørhet til kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker. Kjøtt kan marineres i alt fra 30 minutter til flere timer, mens fisk og skalldyr kun trenger 15-60 minutter for at smakene skal trekke inn. Prøv en deilig marinade, og smak forskjellen!

Hemmeligheten bak en god marinade

En skikkelig god marinade inneholder en kombinsjon av syre, fett og smakstilsetninger som gir kjøtt, kylling, fisk og grønnsaker til herligste smaker.

Syren kan bestå av enten eddik, yoghurt, sitron eller vin. Fett er gjerne en god olje, mens smaktilsetninger kan være for eksempel krydder, urter, honning eller for soyasaus. 

Syre, som eddik, yoghurt, sitron og vin, er supert for å mørne kjøttet. Men pass på! Lar du kjøttet marinere for lenge , kan det bli for mye av det gode. 30–60 minutter holder gjerne i massevis, men du kan også la kjøttet marinere lenger hvis du ønsker.

Soyasaus egner seg ypperlig i marinader, og gir mye smak. Husk likevel at både soyasaus og salt trekker ut fuktighet av kjøttet. Vær derfor nøye på mengden du tilsetter i marinaden, slik at du unngår at grillmaten blir tørr.

Søte marinader med honning er perfekt til for eksempel kyllingspyd, eller mindre kjøttstykker. Bare følg nøye med på grillen: Sukker og høy varme kan føre til svidd stekeskorpe.

Tips! Bruk en nøytral olje som tåler varme. Solsikkeolje er et supert alternaitiv. 

Pssst! Har kjøttet ligget i marinaden? Ikke bruk den som saus før du har kokt den godt opp! 

 

Huskeregler for marinering:

Bruk 1 dl marinade til 500 g kjøtt. La marinering skje i kjøleskapet. 

Sjømat marineres i 15 – 60 min

Grønnsaker marineres i 15 – 30 min

Kylling marineres 30 min – 3 timer

Kjøtt marineres 30 – 60 min