Rema.no Lær mer Slik lykkes du med grillmaten

Slik lykkes du med grillmaten

Hvis du kjenner til teknikkene direkte og indirekte varme, er det enkelt å lykkes med grillmaten, uansett hva du slenger på grillen. Lær hvordan du griller kjøtt, fisk, kylling, grønnsaker og grillspyd.

Hemmeligheten bak en saftig kyllingfilet, perfekt stekt fisk eller en mør biff, er å forstå hvordan du skal bruke direkte og indirekte varme.

  • Direkte varme: Her er varmekilden rett under maten, som gir rask varme og størst effekt. Bruk av direkte varme egner seg godt når man ønsker en god stekeskorpe og skal grille mindre stykker som blir ferdig raskt.
  • Indirekte varme er den delen av grillen uten aktivt bluss eller varmt kull. Ved grilling på indirekte varme legges maten litt vekk fra varmekilden, og helst under lokk, slik at varmen fra den aktive delen av grillen sirkulerer. Bruk av indirekte varme egner seg til større kjøttstykker som trenger lenger tid for å bli gjennomstekt.

Forberedelser og utstyr til grillingen

Før du begynner å grille, er det lurt å starte med en ren grill. Da kan disse triksene være nyttige. Når grillen er ren, er det kjekt å ha utstyr som gjør grillingen enkel og gøy.

En grillklype kan være nyttig når du skal steke pølser, grillribber, kjøttstykker, maiskolber og andre grønnsaker. Når du skal steke hamburgere, fisk og koteletter kommer en grillspade godt med, og for å ha kontroll på kjernetemperatur må du ha et steketermometer.

Sulten? Se våre beste oppskrifter til grillen her.

Fokuser på en ting om gangen

Gjør det enkelt for deg selv ved å fokusere på en ting om gangen. Da er du sikker på å gi grillmaten den kjærligheten den fortjener.

Lag tilbehør, som salat, saus og dipper klart på kjøkkenet i forkant, så har du fullt fokus på det som skjer på grillen.

Finn innspirasjon til enkelt og godt tilbehør her.

Grill med lokk

Enten du har gassgrill eller kullgrill, kan det være avgjørende for resultatet at du griller med lokk. Med lokket på, beholdes varmen inne i grillen, og maten blir jevnt stekt.

Lag en god marinade

Med en digg marinade, tar du grillmåltidet til nye høyder. En enkel huskeregel for deg som skal lage marinade, er KOS. En marinade skal nemlig bestå av krydder, olje og syre. Krydderet setter smaken, og kan være alt fra chili og urter, til honning eller hvitløk.

Oljen skal helst være smaksnøytral og tåle høy varme. Syren kan bestå av for eksempel hvitvinseddik eller sitron. Her er det bare å smake seg frem til sin egenkomponerte favoritt! Marinér gjerne kyllingen kvelden før du skal grille, slik at marinaden rekker å sette ordentlig smak på kjøttet.

Klar for å ta fatt på grillen? Les mer om hvordan grille ulike typer råvarer her:

Enkle oppskrifter til grillmaten