Slik lykkes du med grillmaten | Tips og oppskrifter | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik lykkes du med grillmaten

Slik lykkes du med grillmaten

Hvis du kjenner til teknikkene direkte og indirekte varme, er det enkelt å lykkes med grillmaten, uansett hva du slenger på grillen. Lær hvordan du griller kjøtt, fisk, kylling, grønnsaker og grillspyd.

Hemmeligheten bak en saftig kyllingfilet, perfekt stekt fisk eller en mør biff, er først og fremst å forstå hvordan du skal bruke direkte og indirekte varme.

  • Direkte varme:Her er varmekilden rett under maten, som gir rask varme og størst effekt. Bruk av direkte varme egner seg godt når man ønsker en god stekeskorpe og skal grille mindre stykker som blir ferdig raskt.
  • Indirekte varme er den delen av grillen uten aktivt bluss eller varmt kull. Ved grilling på indirekte varme legges maten litt vekk fra varmekilden, og helst under lokk, slik at varmen fra den aktive delen av grillen sirkulerer. Bruk av indirekte varme egner seg godt til større kjøttstykker som trenger lenger tid for å bli gjennomstekt.

Sulten? Se våre beste oppskrifter til grillen her.

Fokuser på en ting om gangen

Gjør det enkelt for deg selv ved å fokusere på en ting om gangen. Da er du sikker på at du får gitt grillmaten den kjærligheten den fortjener.

Lag tilbehør, som salat, saus og dipper klart på kjøkkenet i forkant, slikt at du kan ha fullt fokus på det som skjer på grillen.

Trenger du inspirasjon til grilltilbehøret? Prøv denne oppskriften

Finn mer enkelt og godt tilbehør her.

Ha kontroll på kjernetemperatur

For å få frem de gode smakene og bevare næringsstoffene i kjøttet, er det viktig å varmebehandle riktig. Bruker du et steketermometer, og har kjennskap til hvilken kjernetemperatur som gjelder for ulike typer kjøtt, vil du enkelt kunne lykkes i å tilberede perfekt stekt kjøtt, fisk og kylling.

Her kan du lese om hvilken kjernetemperatur som gjelder for de ulike råvarene.

Lag en god marinade

Med en digg marinade, tar du grillmåltidet til nye høyder. En enkel huskeregel for deg som skal lage marinade, er KOS. En marinade skal nemlig bestå av krydder, olje og syre – derfor ordet KOS:

  • Krydderet setter smaken, og kan være alt fra chili, urter og salt – til honning eller hvitløk.
  • Oljen skal helst være smaksnøytral og tåle høy varme.
  • Syren kan bestå av for eksempel hvitvinseddik eller sitron. Her er det bare å smake seg frem til sin egenkomponerte favoritt!

– Du kan marinere i det meste av krydder, urter og oljer, men en god olje er viktig! Og et godt flaksalt, ikke glem saltet, tipser mesterkokk Reneé Fagerhøi.

Hun synes alltid det er godt med en blanding av god olivenolje, sitron, hvitløk og noen deilige grønne urter som for eksempel timian.

Det mest optimale er å la kjøttet godgjøres i marinaden over natten, men har du ikke tid til det, kan marinaden gjøre underverker på bare en time også, forklarer kokken.

Marinade, glaze og rub – hva er forskjellen?

Det er mange måter å preppe grillmaten på. Blant annet kan du både marinere, pensle med barbecuesaus eller glaze, eller krydre med krydderblanding – kalt rub. Men hva er egentlig forskjellen på de tre, og når egner de ulike metodene seg best? Ifølge Fagerhøi er svaret så enkelt som dette:

  • Marinade er en væske du legger råvaren i, slik at den kan trekke til seg smak. Marineringen bør skje i god tid før kjøttet legges på grillen, så start gjerne marineringer dagen før du skal grille.
  • Glaze er noe du glaserer kjøttet med, også kjent som BBQ-saus. En glaze er en blank, søt, og noen ganger krydret, saus. Denne tilsettes underveis i grillingen og mot slutten av grilltiden. Glaze tilfører kjøttet deilig smak.
  • Rub er tørre krydder og urter som du gnir råvaren inn med før du griller i for eksempel folie. Kjøttet kan gjerne ligge med denne krydderblandingen innpakket i kjøleskap inntil et døgn før du skal grille.

Klar for å ta fatt på grillen? Les mer om hvordan grille ulike typer råvarer her:

Enkle oppskrifter til grillmaten