Løk
Løk tilfører karakter og naturlig sødme til en hel verden av retter. Rå løk har en skarp smak, men denne forsvinner når løken varmebehandles. Derfor skal du alltid frese løken i litt olje eller smør før bruk i varmretter. Særlig viktig er dette i supper og alt annet som skal kokes. Den lille stekingen i forkant gir løken en rundere og dypere smak som kan løfte et helt måltid.
Enkle løkoppskrifter:
SYLTET RØDLØK
Rødløk i skiver blandes med 1 ts sukker og saften av en lime. La trekke i minst 10 minutter.
KEPLALØK-KOMPOTT
Løk kuttet i biter stekes i olje og smør på middels varme til de er gylne, moses lett og smakes til med salt.
SPRØSTEKT LØK
Finkuttet sjalottløk friteres på 150-160°C til det er gyllent. Siles, tørkes og krydres før servering.
PURRELØKSKOMPOTT
1 purreløk kuttet i skiver kokes med 1 dl vann, 50 g smør og 50 g fløte under lokk. Rør godt når væsken er redusert og purren faller sammen. Smak til med salt.
GRESSLØKOLJE
En bunt gressløk kjøres i blender med 1 dl solsikkeolje. Kokes opp og siles før avkjøling.
BAKT HVITLØK
Hele hvitløk legges på grovsalt og bakes på 160°C i 1 time. Avkjøl litt, del opp i fedd, klem hvitløken ut av skallene og mos. Passer godt til kjøtt og fisk som krydder.
———————————————————————————————
Tips
Tilberedning
GUL LØK
Gul løk, som også kalles kepaløk, er den vanligste løksorten og er løkfamiliens arbeidshest. Rå kan den ha en skarp smak og lukt, men hvis du lar den hakkede løken ligge i kaldt vann i ca 15 minutter, blir den mildere. Ved oppvarming brytes den skarpe smaken og lukten ned og løken får en søt og behagelig smak.
HVITLØK
Hvitløken er en av de eldste kulturplanter på jorden og i mange kjøkken en av de viktigste smaksetterne. Rå hvitløk er sterk i både smak og lukt, men når den varmebehandles, blir den både søtere og mildere i smaken.
SJALOTTLØK
Sjalottløk er ofte hemmeligheten bak en god saus – den er perfekt som base for rødvins- og hvitvinssauser. Sjalottløken har mindre syre og bitterhet enn gul løk. Den er derfor fin å bruke i retter hvor du vil ha en mildere løkaroma.
VÅRLØK
Vårløk er liten løk som blir plukket før den er fullt utvokst. Det gjør vårløken mildere og mykere i konsistensen enn for eksempel purreløk. Selve løken er hvit, og den lange stilken er grønn. Både løk og stilk kan spises. Ung vårløk har en delikat smak, store eksemplarer har en mer intens. Vårløk kan spises naturell i salater, vendes inn i potetsalater og finhakkes i dressinger. Vårløk er også godt i wok-retter.
RØD LØK
Rødløk, også kalt rød kepaløk, er søsteren til gul løk og et godt alternativ når du ønsker litt mer farge i retten, som for eksempel i wok og salater. Rød løk har en litt mildere og søtere smak enn gul løk.
PURRE
Purre er lange og tynne løkstengler som sprer seg i grønne toppblader. Hele planten kan spises, men den grønne og den hvite delen har litt ulike egenskaper. Den hvite delen er den møreste og ofte betraktet som den beste. Den kan gjerne brukes i rå form. Den grønne delen bør derimot kokes og egner seg godt i supper og gryter. Den danner basis for suppekvasten sammen med blant annet timian og persille.
GRESSLØK
Gressløken regnes ofte blant urtene, men tilhører egentlig løkfamilien. Gressløk er perfekt når du vil ha en mild og god løkaroma, og egner seg godt når du skal lage sauser, supper, salater
Lær mer