Rema.no Lær mer Løk fra Vang Gård

Løk fra Vang Gård

Per Odd Gjestvang på Vang gård er begeistret. Han står ved hovedbygningen fra 1795 og ser utover jordene som ligger å speiler seg i Mjøsa, og trekker fram hvor viktig akkurat denne beliggenheten er for løkdyrking.

lok_wp

– Løk trenger stabil vanntilgang fordi den har et grunt rot system. Når det er varmt, slik det var i sommer, må jeg vanne hver tredje dag. Og det går ikke an å ha bedre vannkilde enn Mjøsa. Det finnes ikke renere vanningsvann i hele verden! Dessuten har vi jord som er helt perfekt for løkdyrking. Jorda består av lettere jordarter som sandig silt og lettleire, den er godt drenert og uten for mye stein. Sist, men ikke minst, har vi et stabilt og varmt sommerklima her inne i Totenvika. Det er som om sol og varme speiles av Mjøsa, slik at vi får et ekstra varmt mikroklima. Og løk trenger mye varme.

På Vang gård dyrkes vanlig gul løk, rødløk, salatløk, purre og hvitløk. Og på spørsmål om hva som er favoritten, bare rister Per Odd Gjestvang på hodet, det blir som å spørre hvilket barn man liker best. For alle er fantastiske, på sin måte.

– Kepaløken er perfekt på grillen. Når den har ligget en god stund over varmen, er det bare å plukke av det ytre skallet og kjenne på den deilige sødmen. Rødløken er veldig dekorativ, og en tanke mildere enn den gule kepaløken. Salatløken er mild og delikat, ideell til barn og folk som tror de ikke liker løk. Den har lavt svovelinnhold, kan fint spises rå og egner seg spesielt godt i salater og wok. Purren er kjempegod på smak, rundere og mer krydret enn vanlig løk. Jeg pleier å si at purre passer til absolutt alt, unntatt eplekake! Ha en purre liggende i kjøleskapet og kutt av noen ringer til osteskiva, salater, gryteretter – ja, alt du lager, bortsett fra eplekake.

Og så er jeg veldig glad i hvitløk. Det er vel derfor jeg begynte å dyrke hvitløk, og i dag er den eneste gården i Norge som dyrker hvitløk kommersielt.

Klikk her for å lære mer om løk.

Tips

Tre faktorer må være på plass for å dyrke løk; god jord, rent vann og stabil sommervarme.