Livet som alenepappa | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Livet som alenepappa

Livet som alenepappa

Kai Arne Berg (36) er bare sammen med datteren Maren Nathalie (2) annenhver uke, men han er pappa hele tiden. Han tror at foreldre som ikke har barnet sitt på fulltid blir mer bevisste på å nyte hvert eneste minutt de har sammen med ungen sin.

Lev vel har snakket med fem familier om gleder og utfordringer de møter i hverdagen med småbarn. Her møter du familien Berg som klarer å se forbi utfordringene ved å dele tiden med datteren med eksen og gjør det meste ut av dagene de har sammen.

Alltid pappa

Å skulle være hundre prosent forelder, men bare ha femti prosent av tiden å gjøre det på, kan virke som en umulig utfordring. Likevel klarer mødre og fedre over hele landet å få det litt vonde og noen ganger vanskelige regnestykket til å gå opp. For Kai Arne er det aller viktigste at datteren opplever at hun alltid er hans førsteprioritet. 

– Livet endrer seg ganske dramatisk når man får barn, for plutselig er det et lite menneske der som både krever og fortjener fullt fokus. Fordi jeg ikke er sammen med Maren hver dag er jeg ekstra oppmerksom på at tiden vi har sammen skal være verdifull både for henne og for meg, sier han.

Her får du 12 smarte lifehacks som kan gjøre småbarnslivet litt enklere.

Pappa og Maren Nathalie er sammen annenhver uke, resten av tiden bor hun hos mamma. Kai Arne mener at det er viktig at barnet ikke kommer i en lojalitetskonflikt mellom foreldrene sine, selv om «kjernefamilien» er oppløst.

– Jeg tror det er viktig å aldri snakke stygt om den andre forelderen til barnet, det går bare utover ungen. Det  kan være vanskelig, men å forsøke å ha en god tone og samarbeide så godt det lar seg gjøre er verdt det, mener han.  

Produkter som er milde med barnet og snille mot naturen? Les om Lev Vel-serien her.

Sang, dans og hverdagsliv

Pappa Kai Arne har en fortid som sanger og vokalist, derfor er hjemmet til den lille familien Berg fylt med musikk og dans. Gleden ved å slå seg løs på stuegulvet, og danse og synge av hjertens lyst, har smittet over på datteren – som i følge pappa skal bli førstesopran.

– Jeg er ikke redd for å vise følelsene mine, og vil at Maren skal se at det er trygt å utfolde seg og uttrykke seg gjennom for eksempel sang. Vi leser også mye bøker og er ute på små turer i nærområdet,  forteller han.

Faren til Kai Arne har nylig bygget en hytte som han regner med kommer til å bli flittig brukt når datteren er hos ham, og de tilbringer mye tid hos både og farmor og hennes forlovede, og farfar og hans partner. 

– Det er veldig hyggelig å se det nære forholdet Maren har til min familie, og hvor mye det betyr for henne å være sammen med dem, sier han.

Hva bør du pakke når du skal ut på tur med barn? Les tipsene til en seileglad familie her.

Maren er med når pappa mekker på bil, og de praktiske våtserviettene fra Lev Vel kommer godt med når de små barnehendene trenger en vask.

De viktige verdiene

Pappalivet byr på små og store utfordringer for de aller fleste, også for Kai Arne. Et liv med følelsesmessige svingninger i form av angst og depresjon har lært ham å håndtere også de tyngre tankene. Livet med Maren Nathalie både utfordrer og hjelper ham gjennom det som er ekstra vanskelig. 

– Når du har fått barn kan du ikke legge deg ned og gi opp, det er bare å brette opp ermene og ta tak i de vanskelige tingene. Tidligere ville en situasjon som å forholde seg til en masse folk vært vanskelig, men nå som jeg for eksempel må hente i barnehagen og snakke med både andre foreldre og ansatte der, må jeg sette hennes behov først. Det er bra for meg, mener han. 

Ensomheten han kjenner på når Maren Nathalie har reist til moren sin igjen er tung, men det er en bør han ikke vil at datteren skal måtte bære. At hun er snill med menneskene rundt seg, er derimot viktig for ham.

– Jeg ser at Maren er tilpasningsdyktig og allerede har en velutviklet empati, og det gjør meg veldig stolt, sier han.

Lyst til å prøve en gratis babypakke fra Lev Vel? Se hvordan her.

Kai Arne vil at datteren Maren Nathalie skal ha en trygg og stabil oppvekst, selv om hun har to hjem. Han setter stor pris på tiden de har sammen, bare de to.

Kunsten å ha kvalitetstid

Å skulle lære bort alt man så gjerne vil dele med ungen sin på bare halve tiden, kan oppleves som en stor sorg. Det gjør det også for Kai Arne. Han mener likevel at han begynner å få god rutine på å maksimere og nyte den tiden de faktisk har sammen, i stedet for å grue seg til datteren skal reise igjen.

– Jeg setter enormt pris på tiden vi har sammen, bare hun og jeg. Og selvfølgelig savner jeg henne tilsvarende mye når hun ikke er hos meg. Derfor er det viktig for meg at den tiden vi har sammen er preget av kjærlighet og glede, sier han.

Maren Nathalie og Kai Arne sover best side om side, og turen til barnehagen om morgenen er et hyggelig høydepunkt for begge to. På samme måte byr henting i barnehagen på et av dagens fineste øyeblikk når Maren kommer løpende inn i armene på pappa. Kai Arne setter stor pris på den «vanlige hverdagen» med datteren, som trøtte morgener ved frokostbordet og helt ordinære onsdagsmiddager. 

– Tiden med datteren min er det aller viktigste i livet mitt, uansett om det bare er å gjøre hverdagsting sammen, sier han.

Se filmen om Kai Arne og datteren på tur, samt hvordan flere familier løser hverdagen med småbarn her.