12 «lifehacks» for frustrerte småbarnsforeldre | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 12 «lifehacks» for frustrerte småbarnsforeldre

12 «lifehacks» for frustrerte småbarnsforeldre

Når alt går på tverke og både små og store er på randen av sammenbrudd, kan disse triksene være gode å ha på lur.

Du har planlagt den perfekte dagen sammen med barnet ditt. Solen skinner, fuglene kvitrer … og ungen slår seg fullstendig vrang. 

Kjenner du deg igjen? Da er du ikke alene. Pedagogisk leder i Bjølsenhellinga barnehage Astrid Løberg forteller at det er helt naturlig at små barn motsetter seg dine forslag og tester grenser.

– Vi voksne legger ofte mange store, flotte planer, på bakgrunn av alle våre erfaringer som vi har gjort oss over mange år. Det er fort gjort å glemme at små barn ikke har rukket å gjøre seg opp særlig mange erfaringer ennå. Barna lever i nuet. De planlegger ikke ting som skal skje, og da er det naturligvis også vanskelig for barna å se for seg gode grunner til eksempelvis å bryte opp en lek som de er dypt konsentrert med.

Etter å ha ledet en småbarnsavdeling i en årrekke har hun lært seg en del metoder og triks som gjør dagene litt enklere for både store og små. 

– Voksne må vise at de ser og respekterer barnas ønsker og behov, selv om det ikke betyr at man alltid skal godta alt. Gjør man dette, vil man i større grad oppleve at barnet jobber med deg, og ikke imot deg.

Her er Astrids beste tips for småbarnsforeldre i hverdagen:

Mat og ernæring

Barn som får være med og hjelpe til opplever mestring – det gir glade barn (og voksne!)

Barn som får være med og hjelpe til opplever mestring – det gir glade barn (og voksne!)

1. Ha en klemmepose med grøt eller smoothie eller oppskåret frukt og grønnsaker klare til blodsukkerfall – både hjemme i kjøleskapet, men også ute på tur.

2. La barna delta i matlaging. La dem utforske og smake underveis.

3. Putt matrester i vaffelrøre.

4. Bruk stavmikseren på mat som barnet ellers kanskje ikke er så glad i (løk, bønner, paprika, brokkoli osv.) og bruk det i pastasaus, pizzasaus og supper. Lev Vel har også ferdige, økologiske middager som kan serveres kalde eller varme, og som enkelt lar barnet oppleve nye smaker.

5. Skyll oppvasken RETT etter bruk – så slipper du bruke masse tid på dette senere.

Som småbarnsforeldre møter vi både små og store utfordringer i hverdagen. Se historier fra flere ulike familier og få tips og inspirasjon til et enklere småbarnsliv her.

Les mer om hvordan du velger de beste produktene til barnet ditt.

Læring og utvikling

Det er ikke alltid så greit å fortelle hva man vil når man mangler språket til å forklare det – men det finnes heldigvis måter du kan hjelpe barnet ditt med å sette ord på følelsene sine. Og noen ganger får dere bare hyle i kor – det kan faktisk hjelpe!

1. Syng det dere skal gjøre – setter man melodi til tekst er det lettere å forstå, samt huske det man ønsker å formidle.

2. Hold på faste rutiner hver eneste dag, både ukedager, helger og ferier. Gjentakelser gir barnet en følelse av kontroll, og følelsen av kontroll skaper trygghet.

3. Improviser et eventyr hvor dere tar for dere tema som er dagsaktuelt for barnet, og «snik» inn det budskapet du vil formidle. På denne måten vil barnet kjenne seg igjen, uten at det direkte er de det fortelles om. Snakk om eventyret med barnet etterpå, og knytt det gjerne sammen med barnets opplevelser og erfaringer av samme tema.

4. Løsningsfokusert tilnærming! Fortell barnet det du ønsker at barnet faktisk skal gjøre, og unngå fokus på det som barnet ikke får lov til eller ikke gjør riktig. I stedet for å bruke ordene «nei» og «ikke», fortell heller barnet hva som skal gjøres – både hvordan og hvorfor!

Påklednings-hacks

Små barn vil gjerne «klare selv». Hjelper du dem et stykke på vei, som ved å legge frem klærne de skal ha på seg, kan de  få kle på seg selv mens du smører matpakken.

Klar – ferdig – gå! Små barn vil gjerne «klare selv». Hjelper du dem et stykke på vei, som ved å legge frem klærne de skal ha på seg, kan de  få kle på seg selv mens du smører matpakken.

1. Legg frem alle klærne som barnet skal ha på gulvet, og la barnet bruke litt tid på å prøve å kle på seg selv, mens du gjør gjør klar sekken til barnehagen.

2. Ta med et par tomme brødposer/plastposer på tur i tilfelle barnet blir våt gjennom skoene. Blir det ingen våte sokker, kan dere alltids plukke med dere litt søppel på veien.

3. Dra barnets sokker over buksen og genser nedi buksen før dere kler på dress og sko og går ut.

Som småbarnsforeldre møter vi både små og store utfordringer i hverdagen. Se historier fra flere ulike familier og få tips og inspirasjon til et enklere småbarnsliv på rema.no