Rema.no Lær mer Kokosmelk

Kokosmelk

Kokosmelk er en av grunnpilarene i det asiatiske kjøkken, og har en rekke bruksområder. Kokosfett gir energi som varer, og ved å tilføre kokosmelk i oppskrifter vil man kunne føle en metthetsfølelse over tid.

kokos

Kokosmelk er en av grunnpilarene i det asiatiske kjøkken. Kokosmelk har blitt mer og mer brukt i det norske kjøkken i de siste årene, og mange eksperimenterer seg frem ved å tilsette det i «utradisjonelle» oppskrifter.

Men hva er egentlig kokosmelk? Mange tror at kokosmelk er det som er inne i kokosnøtten. Om man tar opp en kokosnøtt vil man kunne høre at det er noe flytende inne i nøtten om man rister på den. Det er altså ikke denne flytende vesken som er kokosmelken du som forbruker får når du kjøper en boks med kokosmelk i en av våre butikker.

Kokosmelk er laget av det hvite kjøttet som finnes på innsiden av kokosnøtten
Kokosmelk er en søt, melkeaktig, lett kornet, hvit matingrediens laget av kjøttet fra modne kokosnøtter. Fargen og den rike smaken kommer av et høyt innhold av oljer og sukker og lukter kokos.

Utvinning av kokosmelk
For å utvinne kokosmelk presses væsken ut av det hvit kjøttet. Dette kan gjøres med eller uten vann.
Om det tilsettes vann og du ønsker å gjøre dette hjemme, skal du kun tilsette ¼ vann kontra det kokoskjøttet man bruker. Om man kun presser det hvite kjøttet fra kokosnøtten en gang, vil det utvinnes det vi omtaler som «coconut cream». Denne konsistensen er tykk og passer godt til bruk i desserter (sticky rice), og retter hvor man ønsker en tykk konsistens.
Om man derimot velger å presse det samme kokoskjøttet ytterligere en gang, tilsettes det mer vann og det presses til kjøttet er tørt. Kokosmelken vil da få en tynnere konsistens som omtales som kokosmelk klassisk.
Man kan gjøre en tredje pressing av kjøttet hvor man vil få et resultat som er meget tynt. Dette er hva man omtaler som kokosmelk lett. Kokosmelk lett fungerer optimalt i supper og retter hvor man ønsker en tynnere konsistens på melken.

Gjennomsnittlig vil en kokosnøtt produsere «one cup» av kokosmelk «creamy» og 1-2 cups av kokosmelk klassisk.

Kokosmelk inneholder 21% fett, hvorav mesteparten (89%) er mettet fett. Sammenlignet med andre melke- og fløteprodukter vil det tilsvare et fettinnhold som det er i matfløte (22%) og lett-rømme (20%). Men andelen mettet fett i matfløte og lettrømme er faktisk er lavere enn i kokosmelk, dvs.ca 12-14% mettet fett. Vanlig kremfløte har et fettinnhold på 38%. Kokosmelk er derfor et godt alternativ til kremfløte.

Bruksområder
Alt på en kokosnøtt kan benyttes!
Kokosmasse, kokosolje, kokosmelk, kokosvann….
Til og med det ytterste laget på en kokosnøtt kan brukes til å lage blant annet koster.

Klassisk kokosmelk egner seg til all slags matlagning, alt fra i marinader, i alle typer asiatisk mat, supper, dressinger, desserter og bakst.
2762805 Kokosmelk 400ml Rema Brands

Lett kokosmelk har mindre enn halvparten så mange kalorier sammenliknet med klassisk kokosmelk. Lett kokosmelk egner seg spesielt godt i drikker, som smoothie og iskaffe men kan med hell brukes i pannekaker, iskrem og desserter for å spare kalorier .

4223483 kokosmelk lett rema brands

 

 

Tips

Forskjellen på kokosmelk-typene er fettinnholdet som har betydning for tykkelsen på produktet. Jo mindre fett, desto tynnere konsistens.

  • Det mettede fettet som finnes i kokosmelk består av mellomkjedede fettsyrer, såkalt laurinsyre. Laurinsyre påstås av enkelte eksperter å ha positive helseeffekter som at man kan unngå betennelser og infeksjoner og kan få styrket immunforsvaret. Det er også hevdet at kokosmelk har en god effekt på skjoldbrukskjertelen, som styrer stoffskiftet og at den har en god stimulering for fettforbrenning.
  • Kokosfettet gir energi som varer, og ved å tilføre kokosmelk i oppskrifter vil man oppleve en metthetsfølelse over tid.
  • Kokosmelk er en god kilde til vitaminer og mineraler som for eksempel jern, magnesium og fiber.
  • Bruksområder: gryter, supper, base i smoothie, iskrem, pisket kokoskrem (må bruke ogrinal kokosmelk – ikke lettvarianten).
  • Hvis man ikke tåler laktose er kokosmelk en meget god erstatning.
  • Når kokosmelk oppbevares under 20 grader skiller vann og fett seg fra hverandre. Dette er imidlertid et kvalitetstegn! Kokosmelk ristes før bruk.