Rema.no Lær mer Kalkun – slik lykkes du!

Kalkun – slik lykkes du!

Den kontinentale tradisjonen er å servere fugl på julaften. I Norge er det annerledes; her er hel kalkun en klassiker på nyttårsmenyen eller store middager i romjulen. Det flotte med hel kalkun er at den er enkel å servere til flere gjester og tar seg godt ut på bordet. Valg av stuffing og tilbehør er uendelig.

Tilberedning og steking av hel kalkun

En kalkun trenger minst 1 døgn i kjøleskap og et halvt døgn på kjøkkenbenken før tilberedning.

Skyll og tørk kalkunen både inn- og utvendig. Løft forsiktig på skinnet. Bland romtemperert smør, olivenolje og valgfrie urter. Dytt halvparten forsiktig under skinnet på kalkunen og trykk det forsiktig utover. Smør resten utenpå kalkunen og legg baconskiver på toppen. Ha laurbær, løk skåret i båter og en sitron delt i to inne i kalkunen.

Knyt lårene sammen med hyssing og ha kalkunen i en ildfast form. Legg vingene under fuglen og ha vannet i bunnen av formen. Under stekingen, slå kraften over kalkunen hver halve time for å oppnå et saftig resultat.

Stek kalkunen på 180 grader til kjernetemperaturen er 68 grader, beregn ca 25 minutter per kilo. For å sjekke om kalkunen er ferdig stekt, kan du stikke en kniv i låret. Siver det klar kraft ut, er kalkunen klar. La den hvile et lunt sted fra 30 minutter til 2 timer, avhengig av om du skal servere den varm eller kald.

Server kalkunen hel eller ferdig delt. Skjær gjerne fileten ut helt fra bryststykket og del den i skiver og legg tilbake på skroget. Legg kalkunen på et serveringsfat. Waldorfsalat, saus, stekte poteter,  kremet rosenkål, rødløkskompott og glaserte gulrøtter er også godt tilbehør.

Tips! Stuffing kan lages dagen i forveien. Rosenkål kan forvelles dagen før, kremes tre timer før og varmes opp før servering.

 

Slik tiner du kalkun når klokka jobber mot deg!

Legg posen med kalkunen i kaldt vann. La den ligge til det har dannet seg et tynt islag på utsiden av posen. Ta den opp av vannet og fjern posen. Inne i kalkunen ligger det en liten pose med innmat, ta denne ut (brukes til saus), og tin alt ferdig på kjøkkenbenken.

 

Kalkunfilet

Å steke kalkunbryst er lettere enn du tror! Ha salt og pepper på en kalkunfilet og brun den på alle sider i en stekepanne med smør. Legg kalkunfilet på toppen av for eksempel poteter og løk og hell over stekesjyen. Sett et steketermometer i kalkunfileten og stek til kjernetemperaturen er 68°C. Ta ut fileten, hell stekesjyen i en kasserolle og la den få hvile under folie til kjernetemperaturen blir ca. 70°C. Sjekk om potetene er ferdige, stek evt. videre til de er møre.

 

Hvor mye hel kalkun trenger du per person?

Voksen – 500 gram kalkun pr. porsjon
Storspist – 600 kalkun ribbe pr. porsjon
Barn – 250 gram kalkun pr. porsjon