Julebakst du enkelt lager med barna | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Julebakst du enkelt lager med barna

Julebakst du enkelt lager med barna

Julebakst hører desember til, og er en fin aktivitet du kan gjøre sammen med barna. Her får du tips og oppskrifter som gjør bakingen enklere med små barn.

– Ungene er kjempeglade i å hjelpe til med julebaksten. Å veie, måle, kjevle, elte, forme og pynte gir mye glede for de små, sier trebarnsmamma Camilla Stensrud Tvete-Berger.

De to yngste barna, Sanna (8) og Selma (2), sitter klare ved kjøkkenbordet. Det er klart for årets første møte med pepperkakedeigen.

– Baking er en fin måte å la barna ta del i juleforberedelsene, og det skaper gode minner både for barn og voksne. Man setter jo gjerne av litt mer tid til julebaksten enn til de vanlige bursdagsmuffinsene, sier Camilla.

– Jeg liker godt å bake, skyter datteren Sanna inn.

Åtteåringen har på seg stripete forkle og har mange gøye pepperkakeformer foran seg på bordet. Hjemme hos dem er barna med på baking hele året, men det er spesielt stas med julebakst. Da kan de spise pynt i smug, og det er mange spennende deiger å putte i munnen.

familie som baker pepperkaker

Julebakst er en fin aktivitet du kan gjøre sammen med barna, som både store og små setter pris på.

Les også: Så enkelt sparer du penger på julehandelen.

En fin måte å lære på

Det finnes mange gode grunner til å slippe barna til ved bakebollen. Ikke bare har de det gøy – de lærer også av å lese oppskrifter, og av å måle og veie opp ingrediensene. I tillegg er det lurt å la dem ta del i hele prosessen – også rydding og oppvask.

Trebarnsmoren anbefaler å starte med enkle oppskrifter, som ikke krever for mye. Gjerne en du kjenner godt fra før.

– Når du kan fremgangsmåten nesten utenat, får du mer ro til å hjelpe barna med bakingen. Det kan være kjekt, sier hun.

Camilla forteller at hun før jul gjerne lager julebakst, som risboller med sjokolade, pepperkaker og kokosmakroner, sammen med barna. Mer avansert bakst, som krumkaker, koser hun seg med alene.

barn som baker pepperkaker

Skap julestemning med å lage pepperkaker med barna. Både kjevling, pynting og smaksprøver er gøy for små kokker.

Bruk tid på forberedelser

For å gjøre bakingen til en hyggelig opplevelse for både små og store, er det viktig å tilrettelegge. Derfor legger småbarnsmoren lista ganske lavt.

– Jeg kjøper alltid ferdig pepperkakedeig. Mesterbakeren sin smaker både hjemmelaget og godt, og holder seg lenge i kjøleskapet slik at det er enkelt å ta frem deigen og bake litt innimellom.– Og Selma på to år synes for eksempel det er kjempegøy å pynte pepperkaker. Hvorfor ikke kjøpe inn ferdigpepperkaker og la henne søle og grise med melis og godteri, tipser Camilla.

Fire gode råd til julebakst med barn

? Planlegg godt

Sørg for å kjøpe inn alt du trenger til bakingen i forkant. Skuffelsen kan bli stor for små bakere hvis det viser seg at det mangler en ingrediens, og bakingen må avbrytes. Om du vil lage pepperkaker selv, kan du forenkle bakingen ved å kjøpe Mesterbakerens ferdiglagde pepperkakedeig hos REMA1000.

? Bruk en oppskrift du kjenner

Det er lurt å være kjent med oppskriften eller fremgangsmåten før du begir deg ut på å bake med barna. Les godt igjennom oppskriften i forkant, eller bruk en du har testet før.

⏱ Sett av nok tid

Ha realistiske forventinger til hvor lang tid baking, steking og pynting tar. Beregn godt med tid, slik at dere slipper å stresse dere igjennom bakeøkten.

??‍? La barna hjelpe med ryddingen

Når baksten er i ovnen og kaoset råder, er det kanskje fristende å be barna gå og vaske hender og finne på noe annet. Men du bør absolutt la barna bli med på å rydde og vaske. Det er en naturlig del av bakingen, og fint at barna lærer seg.

julebakst og pepperkaker på et brett

La barna stikke ut sine favorittformer av pepperkakedeigen. Da er det ekstra stas å spise dem etterpå.

Mesterkokken tipser: Slik lager du perfekt pinnekjøtt

Ha det gøy med gjærbakst

Boller er en soleklar favoritt hos veldig mange barn, og det fine er at de kan være med å trille ut boller selv – uansett alder. Hva med å lage gule, velduftende lussekatter? Lussekattene trenger slettes ikke ha perfekt form, så barna kan lage sine egne varianter.

Nyt ferske boller når de kommer rykende ut av ovnen, og gjem det som er til overs i fryseren. Da har dere baksten klar for spontane besøk før jul.

Du finner oppskrift på knallgode lussekatter her.

la barna være med på julebakst som å pynte pepperkaker

Pyntingen er en stor del av bakingen, så husk å sette av nok tid til det.

Lag julemuffins

Julebaksten trenger ikke bare bestå av tradisjonelle julekaker. Med litt kreativitet og juledekor kan dere lage en morsom vri på barnas favoritter.

– Muffins er supert å lage for barn! Her kan de måle, blande og piske. Når muffinsene er ferdig stekte, kan barna kose seg med å pynte dem med melis i farger som rødt, grønt og hvitt, og juledekor. Garantert en «hit», tipser Camilla.

Står kjøkkenbordet klart til baking? Se flere enkle oppskrifter dere kan lage før jul her.