Rema.no Lær mer Jordskokk

Jordskokk

Tilberedningen av jordskokker er veldig lik som for poteter. Det vil si at du kan bake, koke, dampe, grille, ovnsbake og mose dem.

Det er ikke bare utseende til jordskokken som minner om trøffelen – en av klodens mest ettertraktede råvarer. Også de sopp- og nøtteaktige aromaene og den krydrede, milde anissmaken kan gi assosiasjoner til trøfler. Heldigvis er prisen på jordskokker så mikroskopisk sammenlignet med trøfler at det bare er å fråtse i denne fantastiske råvaren.

For jordskokk kan brukes til så mangt. Den er interessant nok til å spille hovedrollen i både forretter og hovedretter. I tillegg egner den seg svært godt som følge til både fisk og kjøtt. Tilberedningen av jordskokker er veldig lik som for poteter. Det vil si at du kan bake, koke, dampe, grille, ovnsbake og mose dem. Jordskokker egner seg også veldig godt som chips og som utgangspunkt for supper. Forsøk å koke jordskokker sammen med potetene neste gang du lager potetstappe, da vil du oppdage hva den kan by på av interessante smaker.

Tips

Jordskokk oppbevares mørkt og kjølig ved 0-4 ºC. Kjøleskap er velegnet.

Tilberedning

Slik tilbereder du jordskokk

Skrell jordskokkene. Legg dem gjerne i vann med litt sitron, da beholder de den bleke fargen. Kokes eller dampes i ca 15 minutter, eller kuttes i tynne skiver og stekes i smør til de er møre.

Rotmos

Alle rotgrønnsaker gjør seg veldig godt i en rotmos – sammen eller hver for seg. Skrell og kutt grønnsakene i terninger eller skiver. Legg en buljongterning i kokevannet. Når grønnsakene er møre, moses de – enten i en foodprocessor eller med en potetpresse. Tilsett melk eller fløte og smør til ønsket konsistens. Smak til med salt, pepper og urter etter eget ønske.

Bakte jordskokk og poteter

Bakte røtter

Skrell og skjær røtter i grove biter. Vend de i olivenolje, frisk sitron, salt, pepper og friske urter og bak de gyldne i ovnen på 200C i ca. 30 minutter.