Rema.no Lær mer Italienske pastatyper

Italienske pastatyper

Pasta er både godt, enkelt og byr på mange muligheter.

Det finnes mange ulike pastatyper og dette kan skape forvirring på kjøkkenet. For hva er egentlig forskjellen på tortelloni og tortellini? Få svar på dette, og mer, her!

 

Tortelloni / Tortellini
Tynn pasta formet i ringer og fylt med enten ost, kjøtt eller grønnsaker. Mens den mindre utgaven, tortellini, vanligvis serveres i buljong, blir tortelloni gjerne servert med saus eller smeltet smør.

Makaroni
Rørformet, og som oftest bøyd, pasta laget uten egg. Denne pastatypen er populær i store deler av verden, og i mange store språk – som f.eks. russisk og portugisisk – er makaroni ganske enkelt fellesnavnet på alle typer pasta.

Penne
Navnet er avledet av det latinske ordet for fjærpenn, og denne rørformede pastatypen er alltid kuttet diagonalt slik at spissen faktisk minner om en gammeldags penn. På grunn av formen holder penne godt på varme pastasauser, men dette er også en mye brukt pasta i kalde salater.

Spaghetti
Betyr egentlig ”små strenger” på italiensk, og det er en god beskrivelse av hva dette er. De lange strimlene som kommer i ulike tykkelser har en egen evne til å holde på klassiske pastasauser som carbonara og bolognese.

Lasagneplater
Navnet kommer trolig fra latinske ”lasanum” som ganske enkelt betyr kasserolle, dvs. det retten med pastaplatene ble laget i. De rektangulære platene blir som oftest brukt til å lage ovnsretten lasagne hvor pasta, bechamelsaus og tomat- og kjøttsaus legges lagvis.

Tagliatelle
Kalles talende nok ”båndspaghetti” på norsk, og nettopp bredden på denne pastatypen gjør det til en ekstra mettende variant som egner seg godt sammen med kraftige, kjøttbaserte sauser. Tagliatelle skal lages med egg.

Fusilli
Formet som korkopptrekkere eller skruer, derav navnet pastaskruer på norsk. Brukes både i kalde pastasalater og med varme pastasauser.

 

Klikk her for å se alle våre inspirerende italienske middagsretter.