Rema.no Lær mer Slik griller du maten med perfekt resultat

Slik griller du maten med perfekt resultat

Hvis du kjenner til teknikkene direkte og indirekte grilling, er det enkelt å lykkes med grillmaten. Her lærer du å grille hamburger, biff, kylling, fisk, grillspyd og mye mer med perfekt resultat.

Elsker du grillmat, men litt usikker på hvordan du håndterer grillen? Lær deg å mestre direkte og indirekte grilling, så er du langt på vei mot saftig kjøtt og fine grillstriper.

Fokuser på en ting om gangen

Gjør det enkelt for deg selv ved å fokusere på en ting om gangen, da er du sikker på å gi grillmaten den kjærligheten den fortjener. Lag tilbehør, som salat, saus og dipper klart på kjøkkenet i forkant.

Slik griller du med direkte og indirekte varme

De fleste typer kjøtt trenger to ulike varmesoner på grillen, direkte varme og indirekte varme. For best resultat trenger du en grill med lokk.

Direkte varme: Her griller du maten rett over varmekilden, som kull, briketter eller opptent brenner på gassgrillen. Direkte grilling brukes for å lage stekeskorpe eller grillstriper på maten, og egner seg best til pølser, tynne kjøttstykker, grønnsaker og fisk.

På gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å skape direkte varme. Ved kullgrill er det enklest å samle kullet i en side av grillen hvor den glovarme sonen skal være.

Indirekte varme: Her griller du maten i den kaldere sonen, og ikke direkte over varmekilden. Under lokk vil denne grillmetoden ha tilsvarende effekt som i en stekeovn og egner seg godt til større kjøttstykker som trenger lenger steketid, som store stykker kjøtt eller fisk.

Indirekte varme får du ved å skru ned varmen på en eller flere av brennerne på gassgrillen. Ved kullgrill flytter du kullet på en side av grillen for direkte varme og griller med indirekte varme på den andre siden med lite eller ingen kull. Bruk lokk for å gjennomsteke maten.

Slik griller du med perfekt resultat

Hamburger

Grill hamburgere på direkte varme i 1 1/2 minutt på en side. Snu deretter kjøttet og legg på indirekte varme under lokk til det er gjennomstekt. Tykkere burgere trenger lengre tid. Ferdig varmebehandlet hamburger trenger kun oppvarming på grillen.

Legg osteskiver på burgeren det siste minuttet. Vil du ha varme hamburgerbrød griller du disse på begge sider noen sekunder på direkte varme.

Lær å lage hjemmelaget hamburger som grillkongen Craig her.

Biff på grillen

Store kjøttstykker: Gni kjøttet med ønsket krydder eller marinade. Svi av kjøttet på begge sider på direkte varme til kjøttet får fin farge. Flytt kjøttet over på indirekte varme, sett i steketermometer, legg på lokket og grill til ønsket resultat. Kjernetemperatur mellom 55°C og 60°C for medium stekt, rundt 50°C for “rå” og rundt 70°C for godt stekt.

Tynnere skiver: Gni kjøttet med ønsket krydder eller marinade. Svi av kjøttet på direkte varme på begge sider. Flytt deretter kjøttet over på indirekte varme, legg på lokket og grill videre til kjøttet er ferdig – ca. 6-10 minutter.

Husk å la kjøttet hvile etter grilling slik at det bevarer saftigheten, minimum 6-8 minutter. Les flere flere tips om hvordan grille storfe her.

Grillspyd

Legg grillspydene på indirekte varme og legg over lokket. Grill grillspydene i 6-8 minutter på svak varme. Flytt spydene over til direkte varme rett før de er ferdige, for fine grillstriper.

Fisk på grillen

Legg fiskefileten på et smurt stykke aluminiumsfolie (ikke pakk inn fisken) eller i en aluminiumsform. Da blir det lettere å ta fisken av grillen når den er ferdig. Krydre fisken og legg den på indirekte varme. Legg på lokket. Grill til fisken er ferdig – små stykker trenger ca. 12-15 minutter, mens hel lakseside trenger ca. 30 minutter.

Les flere gode tips om hvordan grille fisk her.

Lam på grillen

Lammekoteletter egner seg godt til grilling. Ha ønsket krydder på kotelettene før de grilles. Hvis kotelettene er marinert bør du tørke bort noe av oljen med kjøkkenpapir før de legges på grillen.

Grill kotelettene på direkte varme på begge sider til de får en fin farge. Flytt kotelettene over til indirekte varme, ta ned lokket og la dem kose seg til de er ferdigstekte. La dem hvile noen minutter før de skjæres opp.

Dersom du griller skiver av lammelår kan de gjerne få noe kortere tid på direkte varme og lengre tid på indirekte varme. Les flere gode tips om hvordan grille lam her.

Kylling på grillen

Legg filet eller rå kyllinglår på indirekte varme. Etter ca. 8-10 minutter løsner filetene slik at de kan snus uten at de henger fast. Grill fileten noen sekunder på direkte varme slik at de får fine grillstriper, før du legger dem tilbake på indirekte varme til de er gjennomstekt. La kjøttet hvile før servering.

Les flere gode tips om hvordan grille kylling her.

Svin på grillen

Koteletter: Grill raskt på direkte varme på begge sider til de får fin farge. Flytt kotelettene over til indirekte varme, ta ned lokket og la dem ligge til de er ferdigstekt. Ikke bruk for sterk varme på kjøtt som koteletter og filet, da blir kjøttet svidd utenpå og rå inni.

Flintstek: Grill på samme måte som koteletter, men beregn rundt 10-15 minutter ekstra på indirekte varme. Husk å la kjøttet hvile før du skjærer det opp.

Grillribbe: Grill kort på begge sider på direkte varme, slik at kjøttet får fin farge. Flytt grillribben over på indirekte varme, legg ned lokket og grill videre i 3-4 minutter avhengig av tykkelsen.

Spareribs: Legg ribs i et stykke aluminiumsfolie og legg på indirekte varme. Legg lokket på grillen og la kjøttet ligge til det er gjennomvarmt, ca. 12-20 minutter avhengig av grillens temperatur.

Pølser: Grill på indirekte varme til pølsene er gjennomvarme, ca. et par minutter. Flytt pølsene over på direkte varme og grill til de får fine grillstriper. Grill pølsebrød kjapt på hver side for varme brød.

Få flere gode tips om grilling av svineprodukter her.

Grønnsaker på grillen

Nesten alle grønnsaker kan grilles, og får en søtlig god smak etter en rask runde på grillen.  Tynne grønnsaker trenger kun kort tid på grillen, mens større grønnsaker trenger lengre tid. Bruk indirekte varme for å gjennomsteke grønnsakene, og grill deretter kjapt på begge sider på direkte varme før servering for fine grillstriper.

Les flere gode tips om hvordan grille grønnsaker her.