Rema.no Lær mer Hvordan grille med perfekt resultat

Hvordan grille med perfekt resultat

Bli en grillmester! Lær å grille med perfekt resultat ved hjelp av direkte og indirekte varme.

Slik bruker du direkte og indirekte varme

Til de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme slik at grillmaten kan få riktig kjernetemperatur. Bruker du kullgrill, er det enklest å samle kullet i en sektor av grillen for å lage en glovarm sone, med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å gi direkte varme. Når du skal varmebehandle noe på indirekte varme skal du alltid ha lokket nede.

Grilling

Her er en oversikt over hvordan du griller forskjellige typer grillmat:

Hvordan grille storfe

Hamburgere og sliders

Stek hamburgerne på grillen ved sterk varme i 1 1/2 minutt på den ene siden, snu dem og stek videre til hamburgerne er ferdige. For tykke hamburgere, legg dem på den kjøligere delen av grillen etter at de har fått en fin farge, og ha på lokk i noen ekstra minutter. Ha osteskiver på hamburgerne under de siste par minuttene hvis du skal ha cheeseburger. Grill hamburgerbrødet kort tid på begge sider. Vær forsiktig – brødet trenger ikke lang tid! Legg på tilbehøret: bacon, salat, tomat, løk, sylteagurk, sennep og BBQ-saus.
Ferdig varmebehandlede sliders skal kun varmes opp på indirekte varme. Server med slidersbrød og ditt favorittilbehør. Her er noen forslag: Ost, bacon, tomat, grillet paprika, løk og aïoli.

Store stykker av indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad

Gni kjøttet inn med havsalt og godt med grovt, nykvernet pepper. Svi av kjøttet på direkte varme slik at du får en fin farge på overflaten. Flytt så kjøttet over på indirekte varme, legg på lokket og grill videre til kjøttet er ferdig. Dette vil ta ca. 20-30 minutter. Bruk gjerne steketermometer. Kjernetemperatur mellom 55°C og 60°C for medium stekt, rundt 50°C for “rå” og rundt 70°C for godt stekt. Det er viktig å la kjøttet hvile etterpå, minimum 6-8 minutter, da beholder kjøttet saftigheten.

Skiver av entrecôte eller ytrefilet

Gni kjøttet inn med havsalt og kvernet sort pepper. Svi av kjøttet på direkte varme på begge sider. Flytt så kjøttet over på indirekte varme, legg på lokket og grill videre til kjøttet er ferdig. Det vil ta 6-10 minutter med ytrefiletskiver i vanlig tykkelse, bruk gjerne steketermometer. Med tykkere skiver kan du bruke steketermometer. Det er viktig å la kjøttet hvile etterpå, minimum 6-8 minutter, da beholder kjøttet saftigheten.

Grillet storfe

Grillspyd

Sett spydene på indirekte varme med lokket på grillen. Gi grillspydene 6-8 minutter på svak varme. Flytt spydene over til direkte varme for å gi dem en fin grillfarge – dette tar ikke lang tid. Legg spydene tilbake på indirekte varme til kjøttet er ferdig. Det er helt i orden å skjære et lite snitt i kjøttet for å se om det er ferdig grillet.

La deg inspirere!

Les mer om årets fristende storfe-grilloppskrifter og fremgangsmåte for perfekt resultat her.

Hvordan grille fisk

Legg fiskefileten på et smurt stykke aluminiumsfolie (ikke pakk inn fisken) eller i en aluminiumsform. Da blir det lettere å ta fisken av grillen når den er ferdig. Krydre fisken, og legg den på indirekte varme. Legg på lokket. Grill til fisken er ferdig – små stykker trenger ikke mer enn 12-15 minutter, mens en hel lakseside vil trenge nærmere en halvtime.

La deg inspirere!

Les mer om årets fristende grilloppskrifter av fisk og fremgangsmåte for perfekt resultat her.

Grillet fisk

Hvordan grille lam

Lammekoteletter og skiver av lammelår

Lammekoteletter er en drøm å grille. Det er en bra mengde fett i de fleste typer koteletter, noe som gjør dem saftige og velsmakende. Ha krydder på kotelettene før de grilles – har kotelettene vært i marinade, er det lurt å tørke vekk mesteparten av oljen med kjøkkenpapir før de legges på grillen.

Grill kotelettene på direkte varme på begge sider, kun lenge nok til å få en fin farge. Husk at det vanligvis tar noe mindre tid å få farge på den andre siden enn den første fordi kotelettene er blitt varmere.

Flytt kotelettene til indirekte varme, ta ned lokket og la dem kose seg til de er ferdigstekte. Legg de ferdiggrillede kotelettene på et fat, og la dem hvile i noen få minutter før de skjæres opp.

Skiver av lammelår kan gjerne få noe kortere tid på direkte varme og lengre tid på indirekte varme.

La deg inspirere!

Les mer om årets fristende grilloppskrifter av lam og fremgangsmåte for perfekt resultat her.

Hvordan grille kylling

Kyllingfilet

Start grillingen av kyllingfiletene på indirekte varme. Etter ca. 8-10 minutter løsner filetene slik at de kan snus uten at de henger fast. Da kan filetene grilles i noen sekunder på direkte varme slik at de får en fin farge. Legg kyllingfiletene tilbake på indirekte varme i noen minutter for å bli ferdige, og la dem hvile noen minutter før servering.

Grillet kylling

Rå kyllinglår og kyllingklubber

Indirekte grilling: For å unngå at kyllingstykkene skal henge fast i grillristen, start med grilling på indirekte varme med lokket nede. Grill kyllingstykkene i 8–10 minutter slik at den fuktige overflaten tørker inn. Deretter er det lett å flytte kyllingstykkene over til direkte varme slik at de får fin grillfarge, det tar kun et par minutter. Legg deretter kyllingstykkene tilbake på indirekte varme i noen få minutter. Hvis du griller kyllingstykkene kun på direkte varme, er det viktig å snu kyllingstykkene flere ganger under grillingen for å unngå at de svir seg.

Kyllingburger

Kyllingburgerne er ferdig varmebehandlet og trenger kun oppvarming. For best resultat, grill kyllingburgerne på direkte varme på begge sider, men kun lenge nok til at de får litt mer farge. Flytt så til indirekte varme, legg på lokket og gi dem noen minutter til for å bli gjennomvarmet.

La deg inspirere!

Les mer om årets fristende grilloppskrifter av kylling og fremgangsmåte for perfekt resultat her.

Hvordan grille svin

Koteletter, flintstek og ytrefilet i skiver

Grill kotelettene på direkte varme på begge sider, kun lenge nok til å få en fin farge. Husk at det vanligvis tar noe mindre tid å få farge på den andre siden enn den første fordi kotelettene er blitt varmere.

Flytt kotelettene til indirekte varme, ta ned lokket og la dem kose seg til de er ferdigstekte. Ikke bruk for sterk varme på koteletter/fileter, kjøttet er ferdigstekt når det er helt lys rosa i midten. Hvis kjøttet stekes for lenge, blir fargen grå og konsistensen tørr. Kjernetemperaturen bør være ca. 70 °C. Legg de ferdiggrillede kotelettene på et fat, og la dem hvile i noen få minutter før de skjæres opp.

Flintstek grilles på samme måte som svinekoteletter. Forskjellen er at flintstek trenger lengre tid på indirekte varme. Beregn 10-15 minutter, gjerne mer hvis du har lav varme på grillen.

Grillribbe

Grill på direkte varme for å få en fin farge på begge sider – ca. 1 minutt per side. Flytt så kjøttstykkene til indirekte varme. Legg på lokket og grill videre i 3-4 minutter, avhengig av tykkelsen på stykkene. Krydret grillribbe kan også grilles kun på direkte varme. Da er det viktig å snu kjøttstykkene ofte for å unngå at de svir seg.

Spareribs og baby back ribs

Fjern plasten og pakk ribs i et stykke aluminiumsfolie. Legg foliepakken med ribs på indirekte varme, legg lokket på grillen, og la kjøttet ligge til det er gjennomvarmt (ca. 12-20 minutter). Du kan også grille baby back ribs over direkte varme. Snu ofte og pass på at ribs-stykket ikke blir svidd.

Grillet svin

Hel ytrefilet (Svinekam) og indrefilet

Hel svin ytrefilet er et populært stykke som egner seg godt til grilling. Det er viktig å grille disse stykkene slik at de ikke blir tørre. Den beste måten å få en perfekt grillet svinefilet på, er å bruke steketermometer. Stek til kjernetemperaturen er 68 °C. Liker du kjøttet mer stekt, kan du grille det videre til 70 °C, men aldri mer.

Grillingen foregår først med direkte grilling for å få en fin farge på kjøttet, og deretter med indirekte grilling. Svi av kjøttet over direkte varme, og sett i steketermometer etter at det er flyttet til indirekte varme. Når svinefileten er ferdig grillet, må den hvile i 6-8 minutter før den skjæres opp.

Nakkefilet

Nakkefilet av svin er fantastisk grillkjøtt. Det er viktig å grille dette stykket slik at det ikke blir tørt. Den beste måten å få en perfekt grillet nakkefilet på, er å bruke steketermometer. Fileten kan stekes til den når ca. 68 °C, men hvis du liker kjøttet litt mer stekt, kan du steke det videre til 70 °C. Ha krydder på nakkefileten. Hvis fileten har vært i marinade, er det lurt å tørke vekk mesteparten av oljen med kjøkkenpapir før den grilles.

Svi av kjøttet over direkte varme, og sett i steketermometer etter å ha flyttet kjøttet til indirekte varme. Når svinefileten er ferdig grillet, må den hvile i 6-8 minutter før den skjæres opp.

Pølser

Start på indirekte varme. Gi pølsene nok tid til å bli gjennomvarme. Det vil ta et par minutter med tynne pølser, noen minutter til med tykkere pølser. Flytt pølsene etter hvert over på direkte varme hvis du ønsker å gi dem mer grillfarge eller -striper.

Husk å grille pølsebrødene når pølsene nærmer seg ferdige. Det tar ikke lang tid, pass på slik at pølsebrødene ikke blir svidde.

La deg inspirere!

Les mer om årets fristende grilloppskrifter av svin og fremgangsmåte for perfekt resultat her.

Hvordan grille grønnsaker

Grønnsaker kan grilles på både direkte og indirekte varme. Tynne og spede grønnsaker skal vanligvis kun ha kort tid på grillen, mens større grønnsaker trenger mer tid. Selv om de fleste grønnsaker kan grilles kun på indirekte varme, bør de få en rask omgang på direkte varme for å få den fine grillfargen. Grillede grønnsaker smaker fantastisk til all grillmat.

La deg inspirere!

Oppskrifter med grønt på grillen og fremgangsmåte for perfekt resultat finner du her.

Grillede grønnsaker

Ønsker du å lære enda mer?

Her finner du nyttige grilltips fra selveste grillkongen Craig