Rema.no Lær mer Hvordan grille svin

Hvordan grille svin

Lær hvordan man griller koteletter, flintsteik, ytrefilet, grillribbe, nakkefilet og spareribs og pølser av svin ved bruk av direkte og indirekte varme.

Koteletter og flintstek

Grill kotelettene på direkte varme på begge sider til de får fin farge. Husk at det vanligvis tar noe mindre tid å få farge på den andre siden enn den første da kotelettene er blitt varmere.

Flytt kotelettene over til indirekte varme, ta ned lokket og la dem kose seg til de er ferdigstekte. Ikke bruk for sterk varme på koteletter/fileter, da blir de tørre. Kjøttet er ferdigstekt når det er lys rosa i midten.

Slik griller du med direkte og indirekte varme.

Bruk gjerne steketermometer, da blir det enklere å følge med på kjøttet. Kjernetemperaturen bør være ca. 70 °C. Legg de ferdiggrillede kotelettene på et fat, og la dem hvile i noen få minutter før de skjæres opp.

Flintstek grilles på samme måte som koteletter, men trenger noe lengre tid på indirekte varme. Beregn 10-15 minutter ekstra eller mer hvis du har lav varme på grillen.

Grillribbe

Grill på direkte varme til de får fin farge på begge sider – ca. 1 minutt per side. Flytt deretter kjøttstykkene over til indirekte varme. Legg på lokket og grill videre i 3-4 minutter, avhengig av tykkelsen på stykkene.

Krydret grillribbe kan grilles kun på direkte varme. Husk da å snu kjøttstykkene ofte for å unngå at de svir seg.

Hel ytrefilet og indrefilet

Hel ytrefilet av svin er et populært alternativ som egner seg godt til grilling. Den beste måten for å unngå at de blir tørre er å bruke steketermometer. Stek til kjernetemperaturen er 68 °C. Vil du ha kjøttet gjennomstekt griller du videre til 70 °C.

Les flere gode tips til hvordan grille med perfekt resultat her.

Svi av kjøttet på direkte varme til det får fin farge på begge sider. Flytt deretter over på indirekte varme og sett i steketermometer. Ha på lokk. Husk å la kjøttet hvile før du skjærer i kjøttet når det er ferdig grillet, slik at saftigheten bevares. 6-8 minutter holder.

Nakkefilet

Nakkefeilet av svin er fantastisk grillkjøtt. Den beste måten for å unngå at de blir tørre er å bruke steketermometer. Stek til kjernetemperaturen er 68 °C. Vil du ha kjøttet gjennomstekt griller du videre til 70 °C.

Krydre nakkefileten med ønsket krydder. Hvis fileten har vært i marinade bør du tørke vekk mesteparten av oljen med kjøkkenpapir før du griller.

Svi av kjøttet over direkte varme til det får fin farge på begge sider. Flytt deretter over på indirekte varme og sett i steketermometer. Ha på lokk. Husk å la kjøttet hvile før du skjærer i det, slik at det bevarer saftigheten, ca. 6-8 minutter.

Spareribs og baby back ribs

Pakk ribs og saus tett i aluminiumsfolie. Legg dem på indirekte varme, ha på lokk, og grill til de er gjennomvarme (ca. 12-15 minutter). Åpne forsiktig foliepakken, og bruk en klype til å ta ut ribs-stykket. Grill dem over direkte varme i 2-3 minutter for å gi dem litt farge.

Pensling: Legg spareribsen tilbake på indirekte varme, pensle dem og gi dem noen få minutter på grillen. Eventuelt kan du pensle kjøttet etter at de er blitt lagt på et serveringsfat.

Pølser

Grill først på indirekte varme til pølsene er gjennomvarme. Et par minutter for tynne pølser og noen minutter ekstra for tykke pølser. Flytt pølsene over på direkte varme for å lage fine grillstriper.

Varm gjerne pølsebrødene kjapt på begge sider på direkte varme før servering.

Slik bruker du direkte og indirekte varme

Til de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme. Indirekte varme egner seg godt til større kjøttstykker som trenger lengre tid for å bli gjennomvarme.

Bruker du kullgrill kan du samle kullet i en sektor av grillen for å lage en glovarm og en kaldere sone. Med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å gi direkte varme. Når du skal varmebehandle noe på indirekte varme skal du alltid ha lokket nede.