Rema.no Lær mer Hvordan grille svin

Hvordan grille svin

Lær hvordan man griller koteletter, flintsteik, ytrefilet, grillribbe, nakkefilet og spareribs og pølser av svin ved bruk av direkte og indirekte varme.

Koteletter, flintstek og ytrefilet i skiver

Grill kotelettene på direkte varme på begge sider, kun lenge nok til å få en fin farge. Husk at det vanligvis tar noe mindre tid å få farge på den andre siden enn den første fordi kotelettene er blitt varmere.

Flytt kotelettene til indirekte varme, ta ned lokket og la dem kose seg til de er ferdigstekte. Ikke bruk for sterk varme på koteletter/fileter, kjøttet er ferdigstekt når det er helt lys rosa i midten. Hvis kjøttet stekes for lenge, blir fargen grå og konsistensen tørr. Kjernetemperaturen bør være ca. 70 °C. Legg de ferdiggrillede kotelettene på et fat, og la dem hvile i noen få minutter før de skjæres opp.

Flintstek grilles på samme måte som svinekoteletter. Forskjellen er at flintstek trenger lengre tid på indirekte varme. Beregn 10-15 minutter, gjerne mer hvis du har lav varme på grillen.

Grillribbe

Grill på direkte varme for å få en fin farge på begge sider – ca. 1 minutt per side. Flytt så kjøttstykkene til indirekte varme. Legg på lokket og grill videre i 3-4 minutter, avhengig av tykkelsen på stykkene. Krydret grillribbe kan også grilles kun på direkte varme. Da er det viktig å snu kjøttstykkene ofte for å unngå at de svir seg.

Hel ytrefilet (Svinekam) og indrefilet

Hel svin ytrefilet er et populært stykke som egner seg godt til grilling. Det er viktig å grille disse stykkene slik at de ikke blir tørre. Den beste måten å få en perfekt grillet svinefilet på, er å bruke steketermometer. Stek til kjernetemperaturen er 68 °C. Liker du kjøttet mer stekt, kan du grille det videre til 70 °C, men aldri mer.

Grillingen foregår først med direkte grilling for å få en fin farge på kjøttet, og deretter med indirekte grilling. Svi av kjøttet over direkte varme, og sett i steketermometer etter at det er flyttet til indirekte varme. Når svinefileten er ferdig grillet, må den hvile i 6-8 minutter før den skjæres opp.

Nakkefilet

Nakkefilet av svin er fantastisk grillkjøtt. Det er viktig å grille dette stykket slik at det ikke blir tørt. Den beste måten å få en perfekt grillet nakkefilet på, er å bruke steketermometer. Fileten kan stekes til den når ca. 68 °C, men hvis du liker kjøttet litt mer stekt, kan du steke det videre til 70 °C. Ha krydder på nakkefileten. Hvis fileten har vært i marinade, er det lurt å tørke vekk mesteparten av oljen med kjøkkenpapir før den grilles.

Svi av kjøttet over direkte varme, og sett i steketermometer etter å ha flyttet kjøttet til indirekte varme. Når svinefileten er ferdig grillet, må den hvile i 6-8 minutter før den skjæres opp.

Spareribs og baby back ribs

Pakk ribs og saus tett i aluminiumsfolie. Legg dem på indirekte varme, ha på lokk, og grill til de er gjennomvarme (ca. 12-15 minutter). Åpne forsiktig foliepakken, og bruk en klype til å ta ut ribs-stykket. Grill dem over direkte varme i 2-3 minutter for å gi dem litt farge.
Pensling: Legg ribs-stykket tilbake på indirekte varme, pensle dem og gi dem noen få minutter på grillen. Eventuelt kan man pensle ribs-stykket etter at de er blitt lagt på et serveringsfat.

Pølser

Start på indirekte varme. Gi pølsene nok tid til å bli gjennomvarme. Det vil ta et par minutter med tynne pølser, noen minutter til med tykkere pølser. Flytt pølsene etter hvert over på direkte varme hvis du ønsker å gi dem mer grillfarge eller -striper.

Husk å grille pølsebrødene når pølsene nærmer seg ferdige. Det tar ikke lang tid, pass på slik at pølsebrødene ikke blir svidde.

Slik bruker du direkte og indirekte varmeTil de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme slik at grillmaten kan få riktig kjernetemperatur. Bruker du kullgrill, er det enklest å samle kullet i en sektor av grillen for å lage en glovarm sone, med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å gi direkte varme. Når du skal varmebehandle noe på indirekte varme skal du alltid ha lokket nede.

Ønsker du å lære enda mer?

Her finner du nyttige grilltips fra selveste grillkongen Craig og ønsker du å lære hvordan du kan få perfekt grillresultat på andre typer kjøtt finner du det her.