Rema.no Lær mer Hvordan grille biff og storfe

Hvordan grille biff og storfe

Lær hvordan du griller hamburgere, sliders, biff, indrefilet, ytrefilet, entrecôte, mørbrad og grillspyd ved bruk av indirekte og direkte varme.

Biff

Smør salt, pepper eller annet ønsket krydder på biffen. Vent til grillen er skikkelig varm før du legger kjøttet på direkte varme. Snu kjøttet når det har fått fin grillfarge (ca. 2 minutter på hver side).

Legg deretter biffen noen minutter på indirekte varme til kjøttet er gjennomvarmet. La biffene hvile i 5 minutter før du skjærer dem opp. Store biffer bør hvile 10-12 minutter.

Store stykker av indrefilet, ytrefilet, entrecôte og mørbrad

Gni kjøttet inn med havsalt og godt med grovt, nykvernet pepper. Svi av kjøttet på direkte varme slik at du får en fin farge på overflaten. Flytt så kjøttet over på indirekte varme, legg på lokket og grill videre til kjøttet er ferdig. Dette vil ta ca. 20-30 minutter. Bruk gjerne steketermometer.

Kjernetemperaturer:

  • Rått kjøtt: rundt 50°C
  • Medium stekt: 55°C og 60°C
  • Godt stekt: 70°C

Det er viktig å la kjøttet hvile etterpå slik at det bevarer saftigheten, minimum 6-8 minutter.

Se flere gode tips for å hvordan grille med perfekt resultat her.

Skiver av entrecôte eller ytrefilet

Gni kjøttet inn med havsalt og kvernet sort pepper. Svi av kjøttet på direkte varme på begge sider. Flytt så kjøttet over på indirekte varme, legg på lokket og grill videre til kjøttet er ferdig. Det tar ca. 6-10 minutter med ytrefiletskiver i vanlig tykkelse.

Med tykkere skiver kan du bruke steketermometer. Husk å la kjøttet hvile etter grilling slik at det bevarer saftigheten, ca. 8-10 minutter.

Indrefilet: Det møreste kjøttet på dyret. Stykket sitter på innsiden, bakerst på filetkammen og er ypperlig for deg som ønsker et mørt stykke kjøtt.

Ytrefilet: Halvparten så mørt kjøtt som indrefileten, og passer godt til helsteking og steking i skiver. Fileten sitter på ryggens ytterside og går helt fra låret til langt frem på ryggen.

Entrecote:

Mørbrad:

Grillspyd

Legg spydene på indirekte varme, ha på lokk, og grill i ca. 5 minutter (til de løsner fra risten). Flytt spydene over til direkte varme for å gi dem litt farge. Har du tykkere kjøttstykker på sidene kan du legge dem tilbake på indirekte varme i noen minutter til.

Hamburgere og sliders

Grill hamburgere på direkte varme til de løsner fra risten (ca. 1 1/2 min) på den ene siden. Snu dem og grill videre til de får en fin farge på den andre siden. Flytt burgerne over til indirekte varme. Ta ned lokket og grill ferdig – det tar 2-4 minutter avhengig av tykkelsen.

Hvis du skal ha ost på burgerne legger du på dette når det er ett minutt igjen av grilltiden. Varm burgerbrød kjapt på grillen på hver side. Legg deretter ønsket tilbehør på varme brød og ferdiggrillet kjøtt, som salat, tomat, løk, sylteagurk, sennep eller BBQ-saus.

Ferdig varmebehandlede sliders og burger skal kun gjennomvarmes opp på indirekte varme.

Slik bruker du direkte og indirekte varme

Til de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme. Indirekte varme egner seg godt til større kjøttstykker som trenger lengre tid for å bli gjennomstekt.

Bruker du kullgrill kan du samle kullet i en sektor av grillen for å lage en glovarm og en kaldere sone. Med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å gi direkte varme. Når du skal varmebehandle noe på indirekte varme skal du alltid ha lokket nede.