Rema.no Lær mer Derfor bør du legge grønnsaker på grillen

Derfor bør du legge grønnsaker på grillen

Visste du at grillede grønnsaker smaker helt annerledes enn kokte? Her lærer du hvordan man griller perfekt grønt med direkte og indirekte varme.

Grillen er ikke lenger kun reservert for tradisjonelle kjøttstykker. En runde over “åpen flamme” fremhever sødmen i grønnsakene og gir dem enda mer smak, og det er overraskende enkelt å gjøre. Fyr opp grillen og gjør plass til frukt og grønnsaker!

Grønnsaker kan grilles på både direkte og indirekte varme. Tynne grønnsaker trenger normalt kort tid på grillen, mens større grønnsaker bør ligge lenger på svak varme og få tid til å godgjøre seg. Trikset er å gi dem en rask omgang på direkte varme for å få den fine grillfargen, for deretter å fullføre grillingen over indirekte varme.

Alle grønnsaker kan grilles, og passer ypperlig som tilbehør til grillmåltidet, for ikke å nevne en fin måte å få i seg de anbefalte “fem om dagen”. Ønsker du enda mer smak kan du gjerne marinere og pensle før grilling. Hva med vårløk penslet med urteolje og tomater med olivenolje og balsamico? Eller asparges og hollandaise-saus eller teriyaki-glasert rødløk? Mulighetene er mange!

Under finner du steg-for-steg hvordan du lykkes med grønnsakene på grillen:

Grillet blomkål og brokkoli

Rens brokkoli og blomkål og skjær vertikalt i ca 1 cm tykke skiver. Pensle grønnsakene med olivenolje, og grill dem på begge sider på direkte varme til de har fått en fin farge. Flytt grønnsakene over til indirekte varme, ha på lokk, og grill videre i ca. 10 minutter til de er møre. Ha på salt og nykvernet pepper.

Grillet squash

Kutt squashen i to på langs og pensle kuttsidene med olivenolje. Grill på direkte varme et par minutter for å få fine grillstriper. Snu og grill et par minutter til. Flytt til indirekte varme, ta ned lokket og grill til den er mør, 5-6 minutter.

Grillet paprika

Både spisspaprika og vanlig paprika kan brukes, del dem i 2-3 biter eller grill dem hele. Smør paprikaen med litt olje og legg dem på direkte varme. Skinnet kan gjerne bli litt svidd. Når paprikaen får rykende ferske grillstriper legger du dem under folie i noen minutter, da blir skinnet lettere å rive av hvis du ønsker det. Dryss litt salt over og vips, så er tilbehøret klart!

Grillet salat

Frisk salat er en gjenganger på grillbordet, men hva med å prøve en grillet variant? Del den på langs, drypp over litt olje og la den få en under ett minutt over direkte varme rett på risten. Når salaten har fått brune striper er den ferdig.

Grillet purre

Rens purren og skyll under kaldt vann. Tørk av og pensle med olivenolje. Grill i ca. ett minutt på direkte varme for å gi den litt farge. Flytt deretter over til indirekte varme, legg på lokk, og grill videre til purren er mør. Dryss på litt salt og pepper ved servering.

Bakte poteter

Vask potetene og tørk dem godt. Stikk flere hull i potetene med en gaffel, pensle dem med matolje, og ha på litt salt og pepper. Legg potetene på grillen på indirekte varme, ha på lokk og grill til potetene er møre (ca. 45-60 min.). For å spare tid kan du koke potetene før de skal grilles. Kok dem i lettsaltet vann til de begynner å bli møre, og la dem ligge på grillen i ca. 15 minutter. Du kan godt gi de ferdige potetene et par minutter over direkte varme for å få skinnet sprøtt og gi dem enda litt mer smak av grill!

Meierismør, urtesmør, rømme, gressløk og ost er alltid godt som topping. Tilsett gjerne baconbiter, salamibiter, skinkestrimler, ternet spekeskinke eller spicy kjøttboller.

Slik bruker du direkte og indirekte varme

Til de fleste typer kjøtt trenger du to ulike soner i grillen: En glovarm sone som gir direkte varme til kjøttet, og en mindre varm sone som gir indirekte varme slik at grillmaten kan få riktig kjernetemperatur. Bruker du kullgrill, er det enklest å samle kullet i en sektor av grillen for å lage en glovarm sone, med gassgrill kan du enkelt variere hvor mange gassbluss du vil bruke for å gi direkte varme. Når du skal varmebehandle noe på indirekte varme skal du alltid ha lokket nede.

Ønsker du å lære enda mer?

Her finner du nyttige grilltips fra selveste grillkongen Craig og ønsker du å lære hvordan du kan få perfekt grillresultat på andre typer kjøtt finner du det her.