
Høstmeny med skogens smaker
En skikkelig høstmeny med både tyttebær, sopp og reinsdyr!
Alle oppskriftene i denne ukemenyen er beregnet til 1 voksen og 1 barn.
Handleliste for hele ukemenyen
- 4.5 dl fløte
- 4 stk poteter
- 250g champignon
- 4 stk sjalottløk
- 2 fedd hvitløk
- 4 ss tyttebærsyltetøy
- 100g bacon
- 200g reinsdyrskav
Fra eget kjøkkenskap
- Soyasaus
- 1 håndfull ost (kan sløyfes)
- Smør
- Hvitløk
- Sukker
- Kjøttbuljong eller -kraft
- Salt og pepper
- Grøtris
1. Reinsdyrrisotto
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 50 min
Ingredienser
- 1 fedd hvitløk
- 1 stk sjalottløk
- 50g champignon
- 50g reinsdyrskav
- 1 dl grøtris
- 5 dl kjøttkraft
- 0.5 dl fløte
- 1 håndfull ost
Slik gjør du:
- Kutt opp hvitløk, sjalottløk og champignon i strimler og stek i ei gryte sammen med smør til champignonen har begynt å krympe.
- Tilsett reinsdyrskav, og stek videre til kjøttet er nesten gjennomstekt.
- Tilsett grøtris, og stek i et par minutter før du tilsetter litt av kjøttkraften. Stek videre på middels varme til risen har absorbert all kraften, før du tilsetter en skvett til med kjøttkraft. Gjenta til det ikke er mer kraft igjen.
- Tilsett smør, fløte og en neve ost (dersom du har parmesan i kjøleskapet så er dette gull!). Dersom du ikke har ost, så kan du droppe det helt.
- Smak til med salt og pepper og servert.
2. Risgrøt med tyttebærsaus og sprøstekt bacon
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 45 min
Ingredienser
- 1 dl vann
- 1 klype salt
- 0.5 dl grøtris
- 2.5 dl fløte
- 50g bacon
- 3 ss tyttebærsyltetøy
- 0.5 ts sukker
Slik gjør du:
- Kok opp vann og salt. Tilsett grøtris og la koke til vannet har kokt inn før du videre tilsetter litt og litt fløte. La koke under lokk på middels varme i cirka 30 minutter, til grøten har tyknet og risgrynene har trukket inn all væsken. Rør om av og til.
- Stek bacon i stekeovnen på 225 grader i 10-15 minutter eller til den er sprøstekt.
- Varm opp tyttebærsyltetøy i ei gryte til den er blitt mer flytende.
- Server grøten med tyttebærsaus, sprøstekt bacon og et lite dryss sukker.
3. Champignonsuppe med sprøstekt bacon
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 1 fedd hvitløk
- 2 stk sjalottløk
- 200g champignon
- 1 ss soyasaus
- 5 dl kjøttkraft
- 50g bacon
- 1 dl fløte
Slik gjør du:
- Kutt opp hvitløk, sjalottløk og champignon.
- Stek hvitløk og sjalottløk i ei gryte sammen med litt smør til løken er blitt blank. Tilsett deretter champignon og soyasaus, og stek frem til champignonen har krympet.
- Tilsett kraft, og la suppen koke under lokk i cirka 15-20 minutter.
- Stek bacon i stekeovnen på 225 grader i 10-15 minutter til den er sprøstekt.
- Tilsett fløte i suppa, og bruk en stavmikser til å mose suppa. Dersom du ønsker litt champignonbiter i, kan du ta ut noen før du stavmikser og så tilsette dem tilbake igjen etterpå.
- Server med sprøstekt bacon og gjerne noen brødskiver.
Obs! Sett bort cirka 2 desiliter av suppa dersom du følger ukemenyen. Den skal brukes i en annen middag.
4. Reinsdyrgryte
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 1 stk sjalottløk
- 150g reinsdyrskav
- 4 stk poteter
- 1 ss tyttebærsyltetøy
- 0.5 dl fløte
- 0.5 ss soyasaus
- 0.5 ts pepper
Slik gjør du:
Obs! I denne retten bruker vi 2 dl champignonsuppe som ble laget tidligere i ukemenyen.
- Kutt opp sjalottløk i strimler og stek i ei gryte sammen med smør til løken er blitt blank.
- Tilsett reinsdyrskav, og stek videre til kjøttet nesten er gjennomstekt. Kutt opp poteter i terninger i mellomtiden.
- Tilsett poteter i terninger, tyttebærsyltetøy, champignonsuppe og fløte, og la koke i 25-30 minutter, eller til potetene er gjennomkokt.
- Smak til med soyasaus og pepper, og server.
Lær mer