Hjemmelaget brød av surdeig: 7 enkle tips for å lykkes hjemme
Har du lyst til å bake surdeigsbrød selv, har vi fått noen gode råd fra Mesterbakeren Remy.
Han gir deg disse 7 tipsene for et godt resultat:
1. VELG EN GOD MELTYPE
Bruk meltypene med mest protein – de har best bakeegenskaper.
2. RIKTIG TEMPERATUR
Vær nøye med temperaturen i rommet, melet og vannet for å få riktig temperatur på deigen. Den skal være mellom 23 og 26 grader.
3. INGEN HASTVERK
Bruk god tid! Ikke ha hastverk i prosessen. Elt deigen lenge for å få et fint glutennettverk – og hev deigen lenge.
4. MER SURDEIG ENN GJÆR
Bruk mest mulig surdeig, og minst mulig gjær.
5. RIKTIG MENGDE SALT
Vær nøyaktig med saltmengden – ikke bruk for lite eller for mye. Salt er viktig for smaken, men også for å stabilisere glutennettverket. Det gjør brødet mer solid.
6. SNITT BRØDET FOR BEDRE SKORPE
Kutt snitter i brødet før steking, for å ta bort oksygenet. Snittingen gir en fin struktur med en god krumme og skorpe.
7. SKAP DAMP I OVNEN
Bruk gjerne dampovn – det gir et enda luftigere resultat.