Hjemmelaget syltetøy og saft | Oppskrifter og tips | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hjemmelaget syltetøy og saft: Så enkelt er det

Hjemmelaget syltetøy og saft: Så enkelt er det

Lurer du på hvordan du lager hjemmelaget syltetøy og saft? Det både smaker godt og er enkelt å lage.

Her finner du gode tips til hvordan du sylter og safter, og våre beste oppskrifter på hjemmelaget jordbærsyltetøy, bringebærsyltetøy og hjemmelaget husholdningssaft.

Kombiner med dine favorittbær

Hjemmelaget saft og syltetøy er gjerne sunnere enn de du kjøper ferdig på butikken. I tillegg får du gleden av å kombinere dine egne favorittsmaker. Er du mest glad i jordbær-, blåbær- eller bringebærsyltetøy?

Bruk gjerne din egen hage til inspirasjon, som rips, markjordbær, bringebær og solbær.

Sylting og safting er en gammel tradisjon for å utnytte frukt og bær i sesong. Med fryseren som oppbevaringsmetode har du hjemmelaget saft og syltetøy akkurat når det passer deg.

Dette må du tenke på når du skal safte og sylte


Hygiene er spesielt viktig når du skal ta vare på sommerens bær og sikre at maten skal være trygg lenge. Vask både hender og bær godt. Flasker, krukker eller bokser du skal oppbevare det ferdige resultatet i bør og kokes før bruk.

Pass på at bærene er modne nok og at kun de av beste kvalitet kommer med i matlagingen. Ikke tro at gamle, litt halvmugne bær får bedre smak bare det syltes – her er det nemlig mange som går på en smell.

Slik lager du syltetøy og saft

Rens, vask og kok opp

Rens og vask bærene og kok opp. Rør inn syltepulver og deretter sukker til blandingen løst opp. Kok opp til 100°C mens du rører av og til. Dette sikrer at det ferdige syltetøyet stivner og får bedre holdbarhet.

Fjern eventuelt skum før du heller det over på rene, varme og sterile glass.

Sett glass i oppvaskmaskin for å varme det opp

Et tips er å vaske glassene i oppvaskmaskinen for deretter å varme glass og lokk i 30 minutter på 100°C varmluft i ovnen. Nå kan du helle kokende varmt syltetøy helt opp til kanten og skru på lokket.

Obs! Bruk rene oppvaskhansker når du gjør dette, det isolerer mot varmen så du ikke brenner deg.

Skap vakuum for å hindre luft

Sett deretter glasset på hodet. Dette skaper vakuum inne i glasset som hindrer luft å komme inn når syltetøyet er avkjølt. Når glasset er avkjølt kan du vaske det på utsiden med en ren klut.

Merk syltetøyet med sitt rettmessige navn og sett det kaldt, gjerne kjølig mellom 5-10 grader.

Oppskrift på deilig jordbær- og myntesyltetøy:

Oppskrift husholdningssaft med sommerens bær:


Slik lager du rørte bær


Her lager du deilig, friskt syltetøy uten koking. Rørte bær får en litt løsere konsistens, men byr definitivt på best smak!

Rens og vask bærene og rør inn ønsket mengde sukker. Rørte bær har en varighet på en snau uke i kjøleskap, men holder seg fint i fryseren opp til et år. En fin måte å bruke opp sommerens bær på!


Slik lager du frysetøy

Rør friske, fine bær sammen med sukker og frysepulver, slik at frysetøyet tykner litt. Pakk deretter blandingen i tette plastbeger tettsittende lokk og fryses i opptil et år.

Frysetøyet må spises i løpet av 4-5 dager etter at det er tint.