Hjemmelaget hamburger fra grillkongen Craig | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Hjemmelaget hamburger fra grillkongen Craig

Hjemmelaget hamburger fra grillkongen Craig

Hamburger er elsket av både barn og voksne, og er ikke lenger kun en typisk «gatekjøkkenrett». Ved å lage burgeren fra bunn finnes det ingen grenser for hva du kan gjøre med smak og tilbehør. Her får du grillkongen Craigs beste tips til hjemmelaget hamburger.

Grilleksperten Craig Whitson har mang en hemmelighet på lur når han fyrer opp grillen. Lær hvordan du lager hjemmelaget hamburger og overrask familie eller venner på en deilig, amerikansk aften.

Finn frem restene

Hjemmelaget hamburger er en ypperlig mulighet til å bli kvitt rester av sauser, dipper og krydder som har støvet bort på kjøkkenet. Utforsk kjøleskap og kjøkkenskap for nye smaker før du starter.

– Tøm kjøleskapet for rester og lag små stasjoner med mat. Del opp passende mengder kjøtt og råvarer som kan brukes på og i kjøttet. For eksempel salt, pepper, grillkrydder, finhakket løk, finhakket chili, worcestershire og sennep, tipser grillkongen.

Lag lignende stasjoner når burgerne skal toppes. Craig liker å ha et godt utvalg av sauser, grønnsaker, forskjellige oster og andre ting som kan by på gode smakskombinasjoner til hjemmelaget hamburgere.

– La gjerne gjestene eller familiemedlemmene bestemme toppingen selv. Da sitter alle med en middag som inneholder akkurat de ingrediensene de liker best, tipser Craig.

Lag temaburger eller prøv nye burgerfasonger

Burgerentusiasten Craig forteller at du kan gjøre mye artig med fasongen på burgerne.

– Tynne burgere får man ved å legge en «ball» med kvernet kjøtt mellom to lag plastfilm, og så trykke burgerne ut slik at de blir brede og tynne. Husk at tynne burgere trenger kortere steketid enn tykke. Det finnes også former du kan bruke (for eksempel pepperkakeformer) hvis du har lyst til å friste med ovale, hjerteformede eller trekantede hamburgere, sier Craig

TIPS: Tykke burgere holder saftigheten lengre.

Har du lenge drømt om en tur til Hellas eller Japan? Prøv hamburger inspirert av andre land: En gresk burger kan inneholde tomater, oliven, tzatziki og fetaost, mens en japansk burger kan inneholde stekt sopp, teriyaki-glasur og knuste, tørre ramen-nudler.

– Min favorittburger varierer fra dag til dag! I og med at jeg vokste opp i Oklahoma, hvor de spesialisere seg i «Oklahoma Onion Burgers», «Salt & Pepper Fries» og «Big Bev Burgers», så må jeg vel si at jeg generelt elsker grilla burgere. «Nic´s Grill» i Oklahoma City lager verdens beste burgere, sier Craig.

Craig liker å utforske nye smaker og lager gjerne spenstige burgere når han kan.

– Jeg bruker det jeg har i kjøleskapet: noen dager får jeg lyst på amerikansk sennep, andre dager barbecuesaus eller majones og litt ketchup. Det samme gjelder annet tilbehør, ikke minst ost. Jeg spiser sjelden burger uten ost. Kanskje våger jeg meg ut på blåmuggost, vellagret Norvegia eller Sveitser, sier Craig

CRAIGS SUPER-BURGER-TIPS:

Frokosthamburger! Rist hamburgerbrød, plasser kjøtt om du ønsker det, eksempelvis sprøstekt bacon, på med majones, ost, speilegg og stekt løk. Voila – perfekt frokostburger.

Her finner du oppskrifter og tips til grillen.

Grunnoppskrift til fire hamburgere:

Du trenger:

 • 1pk Kjøttdeig
 • 1stk Egg
 • 1stk Løk
 • 1/2dl Vann
 • 1ts Salt
 • 1/2ts Pepper

Slik gjør du:

Bland kjøttdeig med egg, vann, salt og pepper. Arbeid det godt sammen og form fire like hamburgere. Klapp dem flate og rut dem opp med en skarp kniv.

Grill hamburgere på direkte varme til de løsner fra risten (ca. 1 1/2 min.) på den ene siden. Snu dem og grill videre til de får en fin farge på den andre siden. Flytt burgerne over til indirekte varme. Ta ned lokket og grill ferdig – ca. 2-4 minutter avhengig av tykkelsen. Hvis du skal ha ost på burgerne, legg på osteskiver når det er ett minutt igjen av grilltiden.

Varm burgerbrød på grillen. Obs! De trenger ikke lang tid.

Coleslaw

Craigs hjemmelagde Coleslaw

Du trenger:

 • 1dl Eplejuice
 • klype Hvitløkspulver
 • 1 1/2ss Sukker
 • 0,5dl Eplecidereddik
 • klype Kajennepepper
 • 1/2ts Salt
 • 1/2ts Nykvernet sort pepper
 • 1/2 Kål, strimlet
 • 1 1/2ss Hakket persille
 • 1/2 Gulrot, revet

Slik gjør du:

Bland sammen sukker, salt, nykvernet pepper, hvitløkspulver og kajennepepper i en bolle. Tilsett eddik og eplejuice, og pisk sammen til alt er godt blandet.

Hell dressingen over grønnsakene og bland godt. Smak eventuelt til med mer salt. La salaten trekke i minst en time før servering.

Craig

Craig Whitson

Craig Whitson er kjent som Norges grillkonge. Han er opprinnelig fra Oklahoma, USA, men har bodd i Stavanger siden 1980. Han har drevet flere restauranter, utgitt 7 kokebøker og sjef for det norske grill-landslaget.