Flekkfjerning: Tabbene du bør unngå | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Flekkfjerning: Tabbene du bør unngå

Flekkfjerning: Tabbene du bør unngå

Synes du flekkfjerning er vanskelig? Du er ikke alene! Det kan være skummelt å gyve løs på både blåbær- og ketchupflekker. Her får du de beste tipsene og hvilke tabber du må unngå for å fjerne flekker.

Flekkfjerning kan være ei skikkelig knipe – spesielt når flekken dukker opp når du er ute av huset eller kanskje er pyntet til fest. Sulten og glad glipper du glasset, og plutselig er den hvite genseren blitt til en stor flekk.

Hva gjør du? Det aller lureste er å gripe sjansen og fjerne flekken med det samme. Da er sannsynligheten større for at du blir kvitt den en gang for alle. Og ikke minst, prøv å unngå disse tabbene ?

Eller hopp rett til tips for disse flekkene:

Tabbe 1: Gni på flekken

Det er fristende å lete frem en serviett og forsøke å gni flekken bort. Det er en dårlig idé fordi du risikerer å jobbe flekken enda dypere inn i tekstilen. Resultatet er en større flekk som sitter enda bedre enn før du startet.

Forsøk heller å fjerne mest mulig av det du har sølt ved å skrape det bort med en skje, eller legg forsiktig et kjøkkenpapir over og la væsken trekke inn.

Søler du for eksempel ketchup, kan du forbehandle flekken med OMO PowerLift flekkfjerner som effektivt løfter og fjerner flekker uten å skade tøyet. Du kan også forbehandle med flytende OMO Color eller OMO Ultra Hvitt. Visste du forresten at OMO PowerLift flekkfjerner er parfymefri? 


Slik fjerner du ketchupflekker med OMO Color:

  1. Fjern så mye som mulig av flekken med en skje eller lignende verktøy.
  2. Spyl gjennom flekken fra baksiden med så varmt vann som tekstilen tåler.
  3. Påfør litt OMO Color og gni det forsiktig inn med baksiden av en skje.
  4. La forbehandlingen virke inntil 30 minutter.
  5. Vask plagget med for eksempel OMO Color etter vaskeanvisningen på tøyet.

Les også: Slik gjør du husvasken til en familieaktivitet

Tabbe 2: La den tørke

En gjemt flekk er ofte en glemt flekk. Selv om du har mulighet til å slenge en jakke over og fortsette som om ingenting har skjedd, bør du starte med flekkfjerning så fort du kan. Når flekken er helt ny, er den nemlig mye lettere å fjerne enn etter at den har fått tørket inn.


Fjerne maling fra klær

Når du skal fjerne flekker av maling, beis eller lakk fra klær, er det ekstra viktig å starte før flekken har rukket å tørke. Det er nesten umulig å fjerne tørkede malingsflekker på klær – spesielt hvis du ikke vil ødelegge plagget de sitter på. 

Bruk derfor klær du ikke er så redd for når du skal gå løs med pensel og malerulle – så slipper du å slite deg ut på vaskerommet etterpå. En kjeledress vil ikke bare beskytte favorittshortsen, men også hindre at kjemikalier kommer i kontakt med huden din. Skulle uhellet være ute, bør du følge disse tipsene med en gang:

Sånn fjerner du malingsflekker fra klær:

Fjerne oljebasert maling, lakk og beis fra klær:

  1. Begynn med flekkfjerningen før flekkene har rukket å tørke.
  2. Fukt en klut med tynner som er oppgitt på malingemballasjen, for eksempel White Spirit, og trykk den forsiktig mot flekken til den er bløtt opp og mest mulig borte. Husk god gjennomlufting.
  3. Bruk en ny og ren klut eller kjøkkenpapir til å fjerne så mye av væsken som mulig.
  4. Hell litt flytende OMO Color eller Ultra Hvitt på flekken og la det virke i inntil 30 minutter.
  5. Vask plagget etter anvisningen, på så høy temperatur som mulig, gjerne med OMO Color eller OMO Ultra Hvitt.

Fjerne vannbasert maling fra klær:

  1. Ikke la flekkene tørke – start redningsarbeidet så fort som mulig.
  2. Skyll gjennom flekken fra baksiden av plagget med lunket vann fra springen til flekken er borte.
  3. Hell litt flytende OMO Color eller Ultra Hvitt på flekken og la det virke i inntil 30 minutter.
  4. Vask plagget etter vaskeanvisning, på så høy temperatur som mulig.

Les også: Enkle vasketips for nybegynnere

Tabbe 3: Håndsåpe? Salt? Kokende vann?

I desperasjon kan man finne på å smøre flekken med hva som helst for å bli kvitt den. Men ta deg tid til å identifisere hva slags flekk du har fått. Da kan du nemlig også finne den mest effektive måten å fjerne den på.

Fjerne fettflekker fra saus, majones eller smør:

  1. Ta litt flytende tøyvaskemiddel direkte på flekken uten å fukte den med vann først.
  2. La vaskemiddelet virke i 30 minutter.
  3. Skyll deretter gjennom flekken fra baksiden.

Fjerne flekker fra egg på klær:

  1. Skyll gjennom flekken med kaldt vann (ikke over 40 grader).
  2. Påfør flytende vaskemiddel med enzymer og la det virke i 30 minutter.
  3. Skyll deretter gjennom flekken fra baksiden.

Les også: 7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger

Fjerne fargesterke flekker fra bær, saft og frukt:

  1. Skyll gjennom flekken fra baksiden med så varmt vann som mulig.
  2. Påfør flytende vaskemiddel med enzymer og la det virke i 30 minutter.
  3. Bruk gjerne OMO Ultra Hvitt pulver da dette inneholder blekemiddel.

Fjerne blåbærflekker på klær

Blåbær inneholder sterke fargestoffer, og det kan være vanskelig å få vasket bort alle spor. Som alltid: Start med flekkfjerning så raskt som mulig etter at uhellet er ute.

Dersom du har sølt på et hvitt eller lyst plagg, bør du bruke OMO Ultra Hvitt vaskepulver for å forbehandle og vaske plagget. Det er et blekemiddelholdig vaskemiddel som effektivt fjerner blåbærflekker på klær.

Farget tøy bør tørke i skyggen for å ikke bli skjoldete. Foto: Lilleborg.

Du kan også forsøke å henge de hvite klærne til tørk ute i solen – solstrålene vil bleke klærne og dermed også flekken. Men pass på: Mørkt tøy vil også bli bleket av solen og kan bli skjoldete av UV-strålingen.

Flekkfjerning fra ull og silke

Er det ull, silke eller annet naturmateriale som har fått en flekk? Da bør du være ekstra påpasselig med hvilket vaskemiddel du bruker. Disse materialene er sarte og tåler ikke like sterk behandling som bomull.

  1. Bruk et vaskemiddel spesiallaget for ull og silke, som Milo. Milo er uten blekemidler og enzymer som kan ødelegge fibrene i plagget.
  2. Påfør en liten mengde vaskemiddel på flekken.
  3. La vaskemiddelet få virke i inntil 30 minutter.
  4. Vask plagget på ullvaskprogram i maskinen, gjerne på 40 grader.

Husk: Ull skal ikke bløtlegges, men må vaskes så raskt som mulig for å ikke skade fibrene.

Tabbe 4: Bleke flekker med klor

Ikke alle materialer tåler klor – så pust litt med magen før du setter i gang med klorbleking. Dersom plagget er laget av hvit bomull går det fint – men er plagget laget av syntetiske materialer eller er farget hvitt, vil det bli misfarget og ødelagt. Vaskelappen gir deg fasitsvaret. Ser du en svart trekant med et kryss over, tåler ikke plagget klorbleking.

De aller fleste flekker går bort om du forbehandler tekstilen med flytende vaskemiddel, for så å vaske plagget på så høy temperatur som det tåler (følg vaskeanvisningen på vaskelappen).

Enkelte fargesterke flekker krever annen behandling – og da kan OMO PowerLift flekkfjerner være en god hjelp. Den fungerer også til å fjerne gamle flekker på klær. Flekkfjerneren til OMO kan brukes på både lyst og mørkt tøy, men er du usikker på om stoffet vil tåle det, er det lurt å prøve på et lite synlig sted først, for eksempel en innvendig søm.

Sånn bruker du flekkfjerner fra OMO

  1. Spray flekkfjerneren direkte på flekken.
  2. La den virke i maksimalt 5 minutter.
  3. Vask plagget på vanlig måte.

Les også: Slik vasker du hjemmet mer miljøvennlig

Tabbe 5: For mye vaskemiddel

En stor tabbe mange gjør, er at de bruker for mye vaskemiddel når de skal fjerne flekker på klær. Mer såpe betyr ikke nødvendigvis at tøyet blir renere.

Tvert imot kan det gjøre at vaskemaskinen ikke klarer å skylle bort alle såperester, noe som kan gi plaggene hvite striper og føre til irritasjon i huden. I tillegg er det ikke særlig vennlig mot verken lommebok eller miljø.

Følg dosering på produktet du bruker. Ved forbehandling av flekker, trenger du kun en liten mengde vaskemiddel for å dekke flekken.

Du trenger kun en liten mengde OMO for å fjerne flekker på klær. Foto: Lilleborg.

Sy om ødelagte klær  

Har flekken kommet for å bli? I stedet for å kaste tøy du ikke lenger vil bruke, kan du slå deg løs med saks og symaskin og gi plagget et nytt liv. Myke bomullsskjorter blir fine gjenbrukbare vaskekluter til sminkefjerning, og materiale med morsomt print kan sys om til scrunchies.

Eller hva med å lete frem broderingsnåla og brodere søte blomster over flekkene? Plutselig blir den ødelagte t-skjorta med malingsflekk til favoritten i klesskapet.

Lykke til!