Rema.no Lær mer 5 ville vekster du kan spise

5 ville vekster du kan spise

Her er fem velsmakende, ville vekster som du nyttiggjøre deg av i sommer: nesle, ramsløk, engsyre og gjøkesyre og bergmynte. Gratis og så godt som økologisk.

Helt fra vårsola titter frem til høstkulda setter inn, byr naturen på ville planter du kan forsyne deg av og bruke i sauser, supper, salater og andre middager.

Strengt tatt kan vi ikke si at ville vekster er økologiske, siden de ikke er dyrket frem i kontrollerte omgivelser. Men de samme prinsippene gjelder i praksis: Ingen kunstige sprøytemidler, ikke noe kunstgjødsel, og naturlig og bærekraftig produksjon.

Rundt om i Norge finner du nesle, ramsløk, engsyre og gjøkesyre og bergmynte. Les mer om hver enkelt og hvordan du bruker dem her.

Nesle er proppfull av vitaminer

De aller fleste av oss har en dårlig relasjon til brennesle. Det er det bare å legge bak seg. Neslen er smakfull og sunn, og kan brukes som en erstatning for spinat. Faktisk inneholder den mer enn fem ganger så mye vitamin C og jern, samt mer vitamin B og kalsium. Prøv for eksempel å bruke nesle til å lage neslesuppe, neslepai, risotto eller neslepesto.

Bør varmebehandles før den spises

Det er imidlertid en dårlig idé å spise den som salat.

Den må forvelles, kokes eller stekes før du spiser den. I tillegg er det lurt å bruke hansker når du plukker den.

Bruk gjerne nye skudd

Gå aller helst etter unge og små skudd. Jo eldre og større neslen blir, desto mer trevlete blir stilkene og bladene.

Ramsløk er norges svar på hvitløk

Fordi den gir beitedyra melk med rar smak, har ramsløken tradisjonelt blitt sett på som ugress. Den vokser over hele Sør-Norge, spesielt langs kysten fra Østfold til Nord-Trøndelag.

Hele veksten kan spises

Alt kan spises: røttene, den hvite blomsten og de store grønne bladene.

Ramsløken kan bli opptil en halvmeter høy og vokser gjerne tett på skogbunnen. Ramsløken er gjerne best i starten av sesongen, mot slutten kan den gjerne bli bitter.

Forvekslende lik liljekonvall

Før blomstring ligner ramsløk veldig på liljekonvall som er svært giftig. Ramsløken dufter gjerne løk eller hvitløk. Gni derfor på bladene og lukt godt før du tar den med hjem og spiser den. Her kan du lese mer om forskjellen på ramsløk og liljekonvall.

Slik kan du bruke ramsløk

Du kan bruke ramsløken omtrent slik du bruker hvitløk. Som krydder og smakstilsetning, eller du kan bruke den som vårløk i supper og sauser.

Lag ramsløkpesto eller urtesmør med ramsløk,. Det smaker fantastisk til stekt fisk eller kylling. Finhakket ramsløkroten og bruk den i blåskjellsuppe med strimlede blader og blomster som garnityr.

Engsyre og skogsyre

Engsyre er en ypperlig bladsalat, som du finner i hele landet og høyt til fjells.

Unge skudd smaker best og rundest. Stilkene og bladene kan bli lange. Nesten opptil en meter. Jo større de blir, desto rødere og surere blir stilken og planten.  De små rødgrønne blomsterknoppene kan også spises, og de ser lekre ut i salater.

Skogsyre er en mye mindre plante

Skogsyre kalles også surkløver eller gjøkesyre og finnes i skogen i de fleste deler av landet.

Bladene sitter som et grønt trekløver på en tynn stilk som blir svakt lilla etter hvert som planten vokser. De hvite blomstene kan også spises.

Syrlige viltvekster

Både engsyre og skogsyre inneholder ganske mye oksalsyre. Det samme som i rabarbra, og du bør helst ikke overdrive inntaket. Her trenger du ikke være bekymret: Det skal mye til før du klarer å spise så mye surt.

Kan brukes til

Lag frisk og velsmakende salat eller pesto med engsyre og skogsyre.

På grunn av den friske syren, passer både engsyre og skogsyre flott i friske desserter og sorbeter.

Engsyresaus med smør er også perfekt til fisk.

Bergmynte ligner oregano

Bergmynte vokser over hele Sør-Norge og et stykke oppover i Nordland. Oregano og bergmynte er så godt som samme plante, men i vill og opprinnelig tilstand.

Bladene er mørkegrønne, og blomstene er lyselilla og formet som små baller med masse små blomsterknopper.

Brukes gjerne som krydder

Bergmynte er først og fremst et krydder, men bladene og blomstene kan også brukes i salater eller som garnityr til fisk og kjøtt.

Plukk også hele buketter når de er godt tørket av sola og heng dem opp i kjøkkenvinduet til tørking. Da har du pizzakrydder gjennom hele vinteren.