Rema.no Lær mer Fem grunner til å kjøpe egg fra burfri høns

Fem grunner til å kjøpe egg fra burfri høns

Det er snart fem år siden REMA 1000 vedtok å ikke selge egg fra høner som har levd hele livet i bur. Her har du fem gode argumenter for å kjøpe egg fra frittgående høns.

– Det er flott at REMA 1000, en av landets største dagligvareaktører, tar et så tydelig standpunkt i denne saken, sier Kaja Ringnes Efskind, informasjonsansvarlig i Dyrevernalliansen. – Det betyr mye for dyrevelferden, og ikke minst signalet som sendes til forbrukere, bønder og andre dagligvareaktører.

Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: Ihne Pedersen/Dyrevernalliansen.

Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen. Foto: Ihne Pedersen/Dyrevernalliansen.

5 gode grunner til å velge egg fra burfri høns:

  1. Hønene har plass til å bevege seg fritt.
  2. Kjøper du egg fra burfrie høns, bidrar du også for dyrevelferden.
  3. Frittgående høner har muligheten til å lete etter fôr i strøet og vagle seg i høyden.
  4. De har frihet til normal bevegelse og muligheten til å få dekket aktivitetsbehovet sitt.
  5. Du kan spise frokost med god samvittighet!

Flere forbrukerstudier viser at nordmenn er genuint opptatt av dyrevelferd. Og det er bred faglig enighet om at dyrevelferden er best i godt drevet løsdrift. –  Dette gjelder frittgående, og i enda større grad økologisk, sier Kaja Ringnes Efskind.

Se etter ordene: frilandsegg, økologisk og frittgående når du kjøper egg

Høner som kvalifiserer til å være frittgående bor i de fleste tilfeller i et hønsehus, et aviar. Et aviar gjør at hønene kan bevege seg fritt over flere etasjer og dette gir mindre stress for hønene enn om de bare får gå på gulvet i et bur. Gulvflaten i et aviar brukes som strøareal og der kan hønene plukke og bade i strøet.

– Det er dessverre fremdeles mer enn to millioner burhøner i Norge og eggene fra disse går ut til norske forbrukere, sier Efskind.

Mange kjøper bur-egg uten å være klar over det. For å sikre at hønene har frihet til normal bevegelse og muligheten til å få dekket aktivitetsbehovet sitt, bør du se etter stikkordene frilandsegg, økologisk og frittgående når du kjøper egg. Frilandsegg vil si at hønene har tilgang til store verandaer ute i frisk luft.
Lik smak, men bedre samvittighet

– Det er ikke forskjell i smak på burhøns og frittgående, men det kan nok være slik at det vil føles bedre å spise egg fra høner som har hatt et bedre liv enn de i trange bur, påpeker Efskind.

– Vi håper flere aktører vil følge REMA 1000 sitt eksempel for å gi dyrene en bedre fremtid, avslutter hun.