Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Fårikålguiden: Så enkelt lager du fårikål

Fårikålguiden: Så enkelt lager du fårikål

Å diske opp med fårikål er lettere enn du kanskje tror. Slik lykkes du med den tradisjonsrike retten.

For mange er ei putrende gryte med deilig lammekjøtt og hodekål en selvsagt del av høsten. Fårikål har flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett, og den siste torsdagen i september feires retten med sin egen dag.

Fårikålen er noe så genialt som et enkelt festmåltid, som vertskapet kan tilberede med lave skuldre. I tillegg kan den med fordel lages dagen i forveien – da får smakene virkelig komme til sin rett. Dermed står du igjen med potetkoking og oppvarming den dagen du får gjester. Her får du noen gode tips til å lykkes med den folkelige festmaten. Vi lover at du kan klare det!

🥬 TIPS: Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, så har du nydelige rester til senere i uka. De kan du også enkelt jazze opp med indisk krydder, dersom du vil ha litt variasjon.

Hvilket kjøtt skal jeg bruke?

Opprinnelig ble fårikålen tilberedt med fårekjøtt – altså sau – men mange foretrekker i dag det mildere lammekjøttet. Du kan bruke både bog, kotelett og lår, som deles i 5 x 5 cm store biter. Det aller enkleste er imidlertid å kjøpe ferdig oppkuttet fårikålkjøtt, som er klart til å puttes i gryta.

Fordelen med gryter som skal putre så lenge, er at kjøttet blir mørt og smakfullt uansett!

🥬 TIPS: Fårikålkjøtt har som regel mye bein, så beregne 300–400 gram kjøtt per person.

Hvordan skal jeg kutte kålen?

En grei tommelfingerregel er å skjære kålen i båter på ca. 3 cm. Skjær fra stilken og ned, slik at båtene henger fast i kålstilken. Da unngår du at kålen faller for mye fra hverandre, noe som gjør den enda lekrere på tallerkenen.

Hvordan skal jeg legge ingrediensene i gryta?

Ingrediensene til fårikålen skal legges lagvis. Begynn alltid med kjøtt i bunnen, med fettsiden ned. Da brenner ikke fårikålen seg så lett.

Dryss på salt, hel sort pepper, laurbærblad og hvetemel, og legg deretter et lag med kål over kjøttet. Gjenta dette slik at du får to lag med kjøtt og kål – med kål på toppen.

Fyll i kaldt vann i gryta, opptil ca. 5 cm under øverste kållag. Kålen gir fra seg en del væske under koking, så ved at du ikke fyller vann helt opp, vil kraften bli ekstra smakfull. 

🥬 TIPS! Ulike landsdeler har gjerne ulike måter å lage fårikålen på. Noen foretrekker å brune kjøttet før det kokes, og noen liker en tynnere fårikålkraft uten mel. Det finnes ingen fasit – prøv deg fram og finn din egen fårikålfavoritt!

Hvor lenge skal fårikålen koke?

Fårikålen er ferdig når kjøttet løsner fra beinet. Det tar som regel 1,5 til 3 timer.

🥬 TIPS! Følg med på at fårikålen ikke koker seg tørr. Ha gjerne en vannkoker med varmt vann lett tilgjengelig, så er det enkelt å fylle på dersom det skulle bli for lite væske.

Se oppskriften på tradisjonell fårikål her.