Fargerik og spennende ukemeny
Matlei? Da er en fargerik og spennende ukemeny noe for deg! Her får du fire helt fantastiske middager med masse deilige grønnsaker og smaker.
Alle oppskriftene i denne ukemenyen er beregnet til 1 voksen og 1 barn.
Handleliste for hele ukemenyen
- 2 dl rømme
- 40g feldsalat
- 2 stk tomat
- 1 stk lime
- 0.5 pk koriander
- 3.5 stk avokado
- 1.5 stk søtpotet
- 2 stk rødløk
- 1 stk grønn chili
- 400g kidneybønner
- 200g mais
- 400g sorte bønner
- 400g hakkede tomater
- 80g tacokrydder
- 4 stk tacolefser
- 1.5 dl quinoa
Fra eget kjøkkenskap
- Hvitløk
- 4 skiver brød
- Salt
- Pepper
1. Chiligryte med bønner, søtpotet og quinoa
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 50 min
Ingredienser
- 1 dl quinoa
- 0.5 stk grønn chili
- 0.5 stk rødløk
- 0.5 stk søtpotet
- 20g tacokrydder
- 400g hakkede tomater
- 200g sorte bønner
- 100g mais
- 0.5 stk avokado
- 0.5 dl rømme
- 2 ss koriander
- 0.25 stk lime
Slik gjør du:
- Kok opp quinoa etter anvisning på pakken.
- Kutt opp grønn chili, rødløk og søtpotet.
- Stek rødløk i terninger i ei gryte til løken er blitt blank. Tilsett tacokrydder, og la det surre i et minutt til før du tilsetter hakkede tomater og søtpotetterningene.
- La det koke i cirka 15 minutter – til søtpoteten er gjennomkokt. Hell av vannet på sorte bønner og mais i mellomtiden.
- Tilsett sorte bønner, mais og quinoa mot slutten av koketiden. Topp chiligryta med rømme, avokado, koriander og lime.
2. Taco med sorte bønner, pico de gallo og guacamole
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 0.5 stk grønn chili
- 2 stk tomat
- 1 stk rødløk
- 4 ss koriander
- 2 fedd hvitløk
- 3 stk avokado
- 0.25 stk lime
- 4 stk tacolefser
- 200g sorte bønner
- 20g tacokrydder
- 20g feldsalat
- 0.5 dl rømme
- 50g mais
Slik gjør du:
- Start med å lage pico de gallo ved å finhakke grønn chili og koriander, og kutt opp rødløk og tomater i terninger. Bland sammen i en bolle og sett til side.
- Lag guacamole ved å finhakke hvitløk og tilsett i en bolle sammen med avokado og limesaft. Mos med en gaffel, og smak til med salt og pepper.
- Varm opp tacolefser etter anvisning på pakken.
- Varm opp sorte bønner med tacokrydder og en liten skvett vann i en stekepanne.
- Fyll tacolefser med feldsalat, sorte bønner, pico de gallo, guacamole, rømme og mais.
Obs! Dersom du følger ukemenyen, må du sette bort en tredjedel av pico de gallo og guacamole. Det skal brukes i andre middager denne ukemenyen.
3. Vegetarburger av bønner, søtpotet og quinoa
Vanskelighetsgrad: Middels
Tid: 60 min
Ingredienser
- 0.5 dl quinoa
- 0.5 stk søtpotet
- 0.5 stk rødløk
- 200g kidneybønner
- 20g tacokrydder
- 4 skiver brød
- 20g feldsalat
- 0.5 dl rømme
Obs! I denne middagen bruker vi guacamole og pico de gallo som ble laget tidligere i ukemenyen.
Slik gjør du:
- Kok opp quinoa etter anvisning på pakken (gjerne bruk quinoarester til denne oppskrfiten, dersom du har).
- Kutt opp søtpotet i terninger, og stek midt i stekeovnen på 225 grader i cirka 10-15 minutter, eller til terningene er gjennomstekt.
- Kutt opp rødløk og tilsett i en foodprosessor sammen med tacokrydder, stekt søtpotet og kidneybønner. Kjør i foodprosessoren til du har fått en sticky deig med fortsatt litt tekstur. Vend inn kokt quinoa til slutt (dersom du ikke har en foodprosessor, så kan du mose det for hånd med en gaffel).
- Bruk fuktige hender til å forme deigen om til burgere. Legg over på et stekebrett ikledd bakepapir, og stek midt i ovnen på 225 grader i cirka 20 minutter. Snu halvveis.
- Server vegetarburgerne på brød med rømme, feldsalat, pico de gallo og guacamole.
4. Sunnere søtpotetnachos
Vanskelighetsgrad: Enkel
Tid: 30 min
Ingredienser
- 0.5 stk søtpotet
- 200g kidneybønner
- 20g tacokrydder
- 0.5 dl rømme
- 50g mais
- 0.25 stk lime
Obs! I denne middagen bruker vi pico de gallo og guacamole som ble laget tidligere i ukemenyen.
Slik gjør du:
- Kutt opp søtpotet i tynne skiver og legg over på et stekebrett ikledd bakepapir. Stek midt i ovnen på 215 grader i cirka 8-10 minutter. Snu halvveid, og avkjøl noe på rist (søtpoteten blir ikke helt crispy som chips, men den blir noe sprø i kantene).
- Varm opp kidneybønner i en stekepanne med tacokrydder og en liten skvett vann.
- Legg over stekt søtpotet på en tallerken, og topp med kidneybønner, pico de gallo, guacamole, mais og rømme. Server med lime.
Lær mer