Familiekokken tipser: Prøv frukt på grillen
– Først og fremst elsker jeg å grille sitron og lime, for å skvise over grillmaten. Det er noe jeg anbefaler alle å gjøre til en vane når de griller. Men hvis jeg skal lage andre retter, som salater og desserter, er ananas, nektarin og melon favorittene, sier Reneé Fagerhøi.
Hun er kjøkkensjef på kritikerroste Bula Neobistro, som hun startet i Trondheim i 2017. Siden den gang har hun gjort seg kjent som blant annet dommer i NRK-programmet Familiekokkene, og nå – som REMA 1000s egen grillekspert.
Raskt, enkelt og godt
Det finnes flere måter å grille frukt på. Du kan putte favorittfruktene dine i aluminiumsfolie, skvise over litt sitron og en teskje sukker, og legge foliepakken på grillen.
Alternativt kan du dele opp frukten i skiver, pensle den med et tynt lag nøytral olje, og grille den et par minutter på grillrist på begge sider til frukten er karamellisert og gyllen.
Les også: Slik griller du grønnsaker.
Uansett hvilken metode du velger, er grillseansen unnagjort gjort på få minutter.
– På sødmefull frukt, som ananas og nektariner, synes jeg det er superdigg å toppe med litt havsalt og chiliflakes, tipser Fagerhøi.
Mer smak og sødme
Når frukt grilles, kommer sødmen bedre frem. Det åpner for nye smaksopplevelser og spennende desserter.
– Grillet fruktsalat med vaniljeis er helt magisk. Se for deg iskald, kremet is som smelter inn i den lune frukten, drømmer Fagerhøi.
Et annet tips er å kombinere grillet frukt med grillet ost: Pakk en hel brie i folie, og varm den på grillen i noen minutter til kjernen er varm og rennende. Åpne folien og løft av “ostelokket”. Riv så opp en lys baguette eller finn frem rugkjeks og dypp i osten. Server gjerne med grillede nektariner, honning og valnøtter til.
Slik griller du frukt
- Del frukten og kutt i biter. Fjern eventuelt stein.
- Legg frukten på grillen på direkte varme til den før fine grillstriper.
- Skal du grille mye forskjellig frukt kan du legge det i aluminiumsfolie og legge på grillen.
- Vil du ha mer smak kan du pensle frukten med litt olje og valgfritt krydder, som chiliflakes eller salt.
Se alle våre grilloppskrifter her.
Grill ost sammen med frukt
– Jeg vil også trekke frem halloumi som en perfekt ost for grilling. Den kan legges rett på grillen og grilles hardt, til den får en skikkelig fin og gyllen stekeskorpe på begge sider. Del så i skiver og tilsett i en frisk salat – gjerne sammen med grillet frukt, sier Fagerhøi.
I salater kan nemlig grillet frukt være med på å skape en fin kontrast med salt ost. Feta eller grillet halloumi passer ypperlig, tipser kokken.
Prøv deg fram
Er du ennå skeptisk til grillet frukt, anbefaler Fagerhøi at du tester hennes egen oppskrift på sommersalat – med grillede nektariner, salt og sprøstekt spekeskinke. Ifølge kokken er kombinasjonen med salt og søtt uslåelig.
– Søtt mot salt er himla digg, og det er nettopp denne kontrasten du kan skape ved å tilsette grillet frukt i sommerens grillretter.
Lær mer