Hopp til innhold

Epler

Eple er en frukt kjent allerede fra steinalderen, og kommer opprinnelig fra Asia. Det finne si dag flere varianter og smaker. Under blir du kjent med de vanligste eplesortene du finner i Norge.

Epler kommer i alle slags farger, fasonger og – aller viktigst – smaker. Noen er syrlige, andre søte; enkelte smaker mye, andre har en mer dempet smak. Gå på oppdagelsesferd i fruktavdelingen og finn din favoritt! Et eple om dagen er en av de sunneste vanene du kan ha.

Epler egner seg godt i for eksempel fruktsalater, til ost, i desserter, bakst og ikke minst spises som de er.

Stekte epleskiver

Skjær epler i skiver og stek de møre i en panne med litt smør. Epleskiver passer til svinefilet og vilt, men er også godt som dessert, med litt honning og yoghurt.

Mos

Skjær epler i biter og kok opp med litt vann til det blir tykt. Smak til med sukker og kok videre i ca 5 minutter. Deilig på brød eller som fyll i pai.

Eplemarmelade

Vask eplene og del i grove biter. Ha dem i en kjele med eplejuice og kok under lokk til eplene er møre. Mos eplene med en visp. Tilsett sukker og la koke under omrøring til en tykk marmalade. Avkjøl.

Eplesorter hos REMA 1000

Discovery

Et syrlig og aromatisk eple som smaker nydelig i salater. Disse middels store, runde, røde eplene med hvitt og fast fruktkjøtt har en spesielt god balanse mellom sødme og syrlighet. Men skal du varmebehandle epler, bør du velge en annen sort; Discovery smaker best ferskt.

Summerred

En relativt ny eplesort som kommer fra Summerland i Canada og som raskt har blitt populært i Norge. Eplene er middels store og har en litt avlang form. Fruktkjøttet er kremgult, saftig og middels fast. Dette er et anvendelig eple – det er godt å spise naturell, men egner seg også til matlaging og juicepressing.

Rød gravenstein

Gravenstein har vært dyrket i Norge siden slutten av 1700-tallet, og er den viktigste eplesorten vi har. Eplene er store, saftige og har en syrlig aroma. Rød gravenstein er en rød variant av vanlig gravenstein som er gul. Dette er et godt spiseeple som også egner seg til baking og juicing.

Tips

Epler oppbevares lengst i kjøleskap, men den beste smaken kommer best frem når eplene er tempererte.