Dette kan du lage av epler | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Dette er en av 1000 grunner til å velge REMA 1000.
Les mer
Rema.no Lær mer Dette kan du lage av epler

Dette kan du lage av epler

Har du flere epler enn du klarer å spise, eller trenger du bare litt inspirasjon til hva du kan lage av epler. Her er åtte gode, enkle epleretter verdt å teste.

Eplet er kjent allerede fra steinalderen og kommer opprinnelig fra Asia. I dag finnes den smakfulle frukten i mange tusen varianter, tilpasset de lokale dyrkingsforholdene i ulike land. I Norge var det munkene som først startet å dyrke epler – og de forsto raskt at Hardanger var et velegnet sted. De norske eplene er knasende sprø, lukter godt og er ekstra smakfulle.

Allerede i tidlige tider ble frukten betraktet som et legemiddel som kunne forlenge livet – og de fleste kjenner til uttrykket «An apple a day keeps the doctor away». Fullt så mirakuløs er kanskje ikke frukten, men det er ingen tvil om at epler er en ypperlig kilde til kostfiber og antioksidanter.

Enkel epledessert med mandler

Server en nydelig høstdessert. Lag Bent Stiansens kjappe og velsmakende epledessert med mandler. Enkelt å lage er det også!

Eplekake i kopp

Eplekake er en slager, enten man er barn eller voksen. Disse uimotståelige eplekakene i kopp med salt karamellsaus blir garantert spurt etter flere ganger. Denne desserten lager du på en blunk, enten i mikrobølgeovn eller i vanlig stekeovn.

Kjøleskapsgrøt med eple og kanel

Er det ikke deilig å gå i kjøleskapet og ta ut en fiks ferdig frokost uten å måtte løfte en finger? Kjøleskapsgrøt med eple og kanel gjør seg nesten helt selv, og er verdt å teste!

Potetsalat med eple og urter

Gårsdagens poteter kan bli supergod potetsalat. Med eple blir smaken ekstra god og syrlig. Potetsalaten smaker nydelig som tilbehør til det aller meste av kjøtt og fisk.

Tilslørte bondepiker

Overrask med en skikkelig dessertklassiker. Denne varianten av tilslørte bondepiker er ekstra enkel å lage.

Stekte epleskiver

Skjær epler i skiver og stek de møre i en panne med litt smør. Stekte epleskiver passer til svinefilet og vilt, men er også godt som dessert, med litt honning og yoghurt.

Eplemarmelade

Vask eplene og del i grove biter. Ha dem i en kjele med eplejuice og kok under lokk til eplene er møre. Mos eplene med en visp. Tilsett sukker og la koke under omrøring til en tykk marmelade. Avkjøl. Bruk på brødskiva, eller på middagstallerkenen, til for eksempel svin eller vilt.

Eplemos

Har du epler som har sett bedre dager? De trenger ikke kastes av den grunn. Skjær epler i biter og kok opp med litt vann til de er møre. Smak til med sukker og kok videre i ca. 5 minutter. Eplemos er nydelig dessert, med litt melk eller fløte på, som pålegg på brødskiven eller som fyll i pai.

Eplesorter hos REMA 1000

Discovery

Et syrlig og aromatisk eple som smaker nydelig i salater. Disse middels store, runde, røde eplene med hvitt og fast fruktkjøtt har en spesielt god balanse mellom sødme og syrlighet. Men skal du varmebehandle epler, bør du velge en annen sort; Discovery smaker best ferskt.

Summerred

En relativt ny eplesort som kommer fra Summerland i Canada og som raskt har blitt populært i Norge. Eplene er middels store og har en litt avlang form. Fruktkjøttet er kremgult, saftig og middels fast. Dette er et anvendelig eple – det er godt å spise naturell, men egner seg også til matlaging og juicepressing.

Rød gravenstein

Gravenstein har vært dyrket i Norge siden slutten av 1700-tallet, og er den viktigste eplesorten vi har. Eplene er store, saftige og har en syrlig aroma. Rød gravenstein er en rød variant av vanlig gravenstein som er gul. Dette er et godt spiseeple som også egner seg til baking og juicing.

Tips

Epler oppbevares lengst i kjøleskap, men den beste smaken kommer best frem når eplene er tempererte.