
Derfor er syrnet melk perfekt til baking
Artikkelen er laget i samarbeid med TINE ®
I denne artikkelen lærer vi deg hvorfor du bør prøve syrnet melk neste gang du lager vafler, kaker, pannekaker, scones, boller og brød!
Først: Hva er egentlig syrnet melk?
Syrnet melk er en type melk som har blitt gjæret med melkesyrebakterier, og det finnes mange forskjellige typer. Syrnet melk kan være et godt alternativ til vanlig melk i baking, fordi melkesyrebakteriene kan påvirke stivelsen i mel og gjøre at den tar opp mer væske. Dette kan føre til saftigere bakverk som holder seg lenger.
Bra for fordøyelsen
En annen fordel med syrnede melkeprodukter er at de ofte tåles bedre av personer med laktoseintoleranse. Syrnede melkeprodukter er også en god kilde til kalsium, som bidrar til normal funksjon av fordøyelsesenzymene, samt vitamin K og D, som er viktig for vekst og utvikling av benvev og immunforsvarets funksjon.
Hva slags typer syrnet melk finnes – og hva er forskjellen?
Noen eksempler på syrnede melkeprodukter inkluderer kefir, kulturmelk og Biola. Under forklarer vi forskjellen på de ulike typene, og gir deg gode baketips til hva du kan lage med syrnet melk.
Kefir ®
Kefir er en type syrnet melk med en frisk og rik smak som har blitt produsert i mange århundrer. Den kan brukes som en drikk eller i matlaging. Kefir lages ved hjelp av kefirkorn som inneholder både melkesyrebakterier og gjær i en langsom prosess som krever mye omsorg og håndverk.

TINE® Kefir – laget på økologisk melk og kefirkorn. TINE® Kefir er herlig, frisk drikk og perfekt til bruk i matlaging! Kefir har både lang historie og lages på en spesiell, tradisjonsrik måte. Natursyrnet melk har vært i bruk i årtusener.
Kulturmelk
Kulturmelk er en type syrnet melk med en frisk smak og fyldig konsistens som har lange tradisjoner i Norge. Det finnes forskjellige varianter av kulturmelk tilgjengelig, inkludert en skummet variant og en variant med høyere fettinnhold. Begge variantene er syrnet med melkesyrebakterier.
Biola ®
Biola ® er en annen type syrnet melk som består av nøye utvalgte melkesyrebakterier som gir en unik smak og konsistens. Den er beriket med vitamin D, som bidrar til immunforsvarets normale funksjon, og kan være en del av et sunt kosthold og en sunn livsstil.

Biola® – flere syrnede melkevarianter. Biola® består av flere syrnede melkevarianter. Melken er syrnet med nøye utvalgte melkesyrebakterier, A+B og LGG®, som gir unik konsistens og smak.
Lag vafler med Kefir ®
I denne oppskriften på vaffel har vi tatt med det beste av det beste. Smør, TINE® Kefir, TINE® Helmelk og Seterrømme gjør drømmevaffelen til virkelighet.
Tid: 30 min
Vanskelighetsgrad: Enkel
Du trenger:
- 250 g TINE® Meierismør
- 1 stk egg
- 2 dl sukker
- 8 ½ dl hvetemel
- ¼ ts salt
- ½ ts vaniljesukker
- ¼ ts kardemomme
- 5 dl TINE® Kefir Økologisk
- 5 dl TINE® Helmelk 3,5 % fett
- 3 dl TINE® Seterrømme
- 15 skiver spekeskinke
- 2 ss TINE® Meierismør til steking
Slik gjør du:
Trinn 1
Smelt smør på middels varme og la det avkjøle.
Trinn 2
Pisk egg og sukker lett sammen. Bland vekselsvis inn hvetemel, salt, vaniljesukker og kardemomme med Kefir, melk og smeltet smør. Rør alt til du får en jevn vaffelrøre.
Trinn 3
La vaffelrøren svelle (hvile) i minst 15 minutter for at den skal få den riktige konsistensen før steking.
Trinn 4
Stek vaflene i varmt vaffeljern med litt smør, avkjøl på rist.
Trinn 5
Server med rømme og spekeskinke eller syltetøy.
Tips!
Lær mer