Rema.no Lær mer De lager lekker mat av «stygge» grønnsaker

De lager lekker mat av «stygge» grønnsaker

Noen grønnsaker er for store og «stygge» til å selges, til tross for at de er like gode som de «pene». I stedet for å kaste dem, skapte Ragnhild, Jonas, Bjørnar og Jørgen «Grønne folk».

Solen smyger seg forsiktig langs de hvite husveggene på gården Viken Østre på Frosta, en frodig halvøy midt i Trondheimsfjorden. Epletrær og jorder. Snødekte fjelltopper i det fjerne. Norsk natur på sitt beste. Her på gården, som i dag huser Viken Gartneri Frosta med tolv ansatte, startet også historien om «Grønne folk».

En historie om store og stygge grønnsaker, et brennende miljøengasjement og fortvilelse over at så mye god mat aldri når butikkhyllene.

For grønnsakene er slett ikke alltid små og yndige. Nei, mange av dem er store, krokete kjemper med både hull og utvekster. Sånne er det ikke plass til, verken i pakkemaskinene, transporten eller butikkhyllene. Derfor kan de ikke selges.

Vi snakker gigantiske pastinakker med hull, kjempegulrøtter med en vanvittig tykkelse og trehodede poteter med en interessant omkrets – kule og rare grønnsaker som smaker like saftig og like godt. Det er faktisk ganske utrolig at Moder jord har grodd frem disse raritetene.

– Det må bli slutt på sløseriet

Ragnhild Eggen Viken ble grundig lei av matsvinnet og bestemte seg for å gjøre noe med det. Heldigvis var ektemann og den andre halvdel av duoen bak Viken Gartneri Frostad, Jonas Viken, helt enig. De fikk med seg den dyktige kokken og matentusiasten, Bjørnar Buserud, fra «Hegstad Blakstad» på laget som daglig leder og medeier, samt Jørgen Viken som produksjonsleder.

Slik startet altså mateventyret.

– Det er galskap at nesten hver tredje grønnsak ikke kan selges. De stygge grønnsakene fortjener en sjanse. Det må bli slutt på sløseriet, sier hun engasjert og legger til

– Jeg blir rett og slett opprørt når jeg ser god mat gå til spille. En krydderurt som har vokst seg fem cm for høy for butikkhyllen smaker akkurat like godt.

Her kan du se hvor du kan kjøpe Grønne Folk.

Kjærlighet for mennesker og klode

Som innehavere av Viken Gartneri gjennom over tjue år, har duoen lang erfaring og mye kunnskap. Ragnhild så muligheten til å ta en innovatørrolle i et ferdigmatmarked som hun mente manglet kjøttfrie alternativer, fri for tilsetningsstoffer og soya, laget på en måte som bra for kloden vår. Dessuten trenger folk ofte litt hjelp for å kunne servere hjemmelaget mat i en stressende hverdag.

Resultatet ble «grønne folk», en serie gryter, hummuser, og burgere av selleri og rødbeter, laget med kjærlighet for både mennesker og klode. Produktene stod i hyllene på REMA 1000 i Trondheim for første gang i 2016. Som testsalg i ti ulike butikker i første omgang. Salget gikk så det suste. Dermed kunne de utvide til hele regionen i 2017. I dag finner du «grønne folk» på REMA 1000- butikker i Midt-Norge, på Vestlandet og Stor Oslo

Serien fra Grønne Folk består av ferdigretter, burgere og hummuser. Alle laget av lokale grønnsaker fra Frosta. Foto: gronnefolk.no.

Grønnsakene hentes fortsatt fra forskjellige gårder i området rundt Frosta, innenfor en radius på 10 km.

– Vi har tilgang på ca. 50 ulike typer grønnsaker, poteter og urter. Med «grønne folk» får vi tonnevis med avviste grønnsaker tilbake i butikkene, bøndene får betalt for råvarer de ellers måtte ha kastet, vi får supre råvarer til en brøkdel av prisen og kundene får hjemmelaget ferdigmat til en billig penge, forteller hun stolt.

Masse krydder, null tilsetningsstoffer

Det gamle meieriet på Frosta fungerer som produksjonslokaler. Her har de investert i nytt utstyr som kokegryter, stekelinje og pakkemaskin. Bjørnar står for alle oppskriftene. Sammen smaker de tre på hver eneste batch og konfererer til de finner optimal smak og konsistens. Bjørnar er lidenskapelig opptatt av at godt krydder og ferske urter skal lokke frem de gode smakene.

– Jeg er kokk, ikke kjemiker. Derfor lager jeg maten skikkelig i stedet. Slik jeg ville laget den hjemme, smiler Bjørnar.

Tips

Slik kan du bruke rettene fra «Grønne folk»

Rettene fra «grønne folk» er gode alene, men kan også benyttes som et supplement til forskjellige måltider.

Bolognese eller Kikertcurry kan brukes sammen med blant annet fisk, kylling, lam, egg og cottage cheese. Eller du kan bruke dem i nye retter som lasagne, pizza, burrito, Shepherds pie eller til innbakt fisk. Da får du «grønnsaksdelen» av middagen din fra «grønne folk». Grytene trenger kun å varmes opp før de er klare for tallerkenen.

Det finnes også flere supergode hummuser fra «Grønne folk». De egner seg godt som tilbehør til ulike middagsretter og salater, men fungerer også som sunt pålegg på rykende ferskt brød. I REMA butikkene i Midt-Norge finner du rødbethummus og urtehummus, i tillegg til den originale som er laget av kikerter. Den originale hummusen finnes i REMA 1000 sine butikker i Stor-Oslo og i Hordaland.