Grønne Folk redder snåle grønnsaker
Digre, rare gulrøtter. Klumpete, små poteter. Uansett hvordan de ser ut, smaker de like godt. Bare spør gartner Ragnhild Eggen Viken.
I 2015 bestemte hun seg for å forvandle de snåle grønnsakene fra Frosta og familiegården til spennende retter fulle av smak, helt uten tilsetningsstoffer. For snåle grønnsaker kan ikke selges i sin opprinnelige form, men de kan brukes til mye likevel.
Ektefelle Jonas, yngstesønn Jørgen og kokken Bjørnar fra Hegstad og Blakstad AS digget ideen– sammen satte de den ut i live, og Grønne Folk ble født.
En grønnere hverdag
Ragnhilds mål var å piffe opp norsk ferdigmat og gjøre den grønnere og mer bærekraftig. Vegetar-alternativer uten soya og tilsetningsstoffer fantes nesten ikke. Chef Bjørnar satte i gang med oppskriftene, trikset og mikset med ferske, gode grønnsaker, bønner, krydder og selvdyrkede urter– etter hvert satt smaken som et skudd.
Økende etterspørsel
Allerede i 2016 kunne trønderne kjøpe Grønne Folk-produkter på REMA 1000, og etterspørselen økte. Folk elsket det bærekraftige konseptet og prøvde alt fra gryter og hummuser, til burgere av selleri og rødbeter.
Les mer om Grønne Folks produkter her
Frosta-familien
I dag finnes Grønne Folk på REMA 1000-butikker i alle landes regioner. Hele 40 grønne produsenter i Frosta og omegn leverer grønnsaker til produksjonen. Det gleder gründerfamilien. Ikke bare kjenner de produsentene sine godt – de korte avstandene gir også svært lave transportutslipp. Det betyr at råvarene er fremme på rekordtid. Produksjonskjøkkenet er nemlig lokalisert i Frostas gamle meieribygg.
Grønne Folk bidrar til at tonnevis av smakfulle og rare grønnsaker får nytt liv, og er dermed med på å redusere matsvinn. De gode og enkle rettene gjør det også lettere for travle matelskere å komme nærmere målet om 5 om dagen.
Sånt smaker ekstra godt. Bon appetitt!
Hva er bærekraftig mat?
FNs bærekraftsmål fastslår at verden har nok mat til alle, men den må tas bedre vare på. Det innebærer blant annet mer lokal matproduksjon, mer bærekraftig produksjon, bedre utnyttelse av ressursene i jordbruket og at vi ikke må kaste mat.
Det er akkurat dette som er essensen i Grønne Folk– grønn mat fra lokale produsenter, laget av krokete grønnsaker som ikke kan selges i sin opprinnelige form.
Tips: Slik kan du bruke rettene fra Grønne Folk
- Rettene fra Grønne Folk er gode alene, men kan også brukes som tilbehør.
- Bolognese eller Kikertcurry kan brukes sammen med blant annet fisk, kylling, lam, egg og cottage cheese. Eller du kan ha dem i nye retter som lasagne, pizza, burrito og Shepherds Pie. Da får du «grønnsaksdelen» av middagen din fra Grønne Folk. Grytene kan varmes opp og deretter legges rett på tallerkenen.
- Grønne Folk har også supergode hummuser. De egner seg godt som tilbehør til ulike middagsretter og salater, men fungerer også som pålegg på rykende ferskt brød.
- Prøv også Grønne Folks burgere og falafel. Falafel smaker kjempegodt i pitabrød, sammen med en grønn salat eller litt tzatziki.
Lær mer