Bli kjent med Solvinge-bøndene | Bedre dyrevelferd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Bli kjent med Solvinge-bøndene

Bli kjent med Solvinge-bøndene

I 2018 byttet Solvinge til en ny kyllingtype i alle sine fjøs. En rase som vokser saktere, lever lenger og med en sunnere kroppsbygning. Her kan du lese hvordan bøndene opplevde byttet.

Per Olav Tranmæl holder til i Melhus og er en av bøndene som leverer kylling under merkevaren Solvinge. Han merket stor forskjell etter at han fikk den nye kyllingtypen i hus.

– Vi bønder har det bra når dyra har det bra

– Det er blitt mer liv i fjøset etter at vi begynte med den nye kyllingen. Den er kvikk på foten, frisk og nysgjerrig. Jeg skulle gjerne hatt denne rasen tidligere, for vi bønder har det bra når dyra har det bra, sier Per Olav Tranmæl.

Når han kommer inn i fjøset på morgenen stikker kyllingene først av, men kommer raskt tilbake og hilser på når han setter seg ned og snakker med dem.

Bonde holder kylling solvinge

Bonde Per Olav Tranmæl er en av de mange stolte Solvinge-bøndene

– Du ser at kyllingene trives. Denne rasen oppfører seg mer som en fugl skal gjøre, og benytter alle lekene og miljøberikelsene vi har satt inn i fjøset, sier Tranmæl.

Les også: Bedre dyrevelferd for folk flest med Solvinge.

Da han var liten gutt sluttet familien med melkekyr og det viste seg at han var allergisk mot dyr. Det var likevel han som overtok familiegården i 2005 og ikke eldstesøsteren. Han var spent på om han ville være allergisk mot kylling også.

– Jeg jobber også som elektriker, så jeg hadde montert elektriske anlegg i flere kyllingfjøs før jeg overtok gården. Da fikk jeg testet om jeg fikk utslag på kyllingene, men det gikk greit, sier Tranmæl.

– Du kan rett og slett se at de har det bedre.

Lengst inne i Nævsgrenda ligger flere nye, rødmalte hus. Utenfor står den svarte elghunden Heras og over inngangen til våningshuset står det malt med gamle siffer: 1557-2001. John Olav Næve er også en av mange stolte trøndelagsbønder som leverer kylling til Solvinge.

Les også: REMA 1000 er første norske dagligvareaktør som mottar internasjonal dyrevelferdspris.

– Her har det vært Næve-folk i 18. generasjoner. Jeg overtok gården etter bestefaren min i 2001 og så møtte jeg Stine som tilfeldigvis hadde nabogården. Etter at vi måtte rive og bygge opp gården igjen begynte vi med kylling i tillegg til melkekyr, sier John Olav Næve.

bonde solvinge

Ekteparet Stine Lillebudal Næve og John Olav Næve driver gården sammen.

Etter at den nye kyllingen kom til gården har det blitt store forandringer i fjøset.

– Du kan rett og slett se at de har det bedre. Jeg får en god start på dagen når jeg går i fjøset om morgenen og møter friske og raske kyllinger som springer, hopper og leker, sier Næve.

Les også: REMA 1000 innfører ny og bedre kyllingrase til Norge

– Fin stemning i kyllingfjøset

Like i utkanten av et byggefelt ligger det lange, røde fjøset. Her bor bonde Ola Gimse, som driver med så mangt. Snøbrøyting og leiekjøring, sveising, dyrking av byggkorn og stell av kyllinger.

REMA 1000 Hubbard Kylling

Solvinge-bonde Ola Gimse merker stor forskjell på å drive med den nye og friskere kyllingtypen.

Kyllingene er én dag gamle da vi kommer på besøk. De er nysgjerrige og piler rundt beina på ham.

– Denne kyllingen er artig å holde på med fordi den er så energisk. Den bruker alle lekene vi setter inn i fjøset, klatrer på høyballer og plattformer og styrer og strøbader. Det skaper veldig fin stemning i kyllingfjøset, sier Gimse.

Bedre dyrevelferd for norske kyllinger

Norsk Kylling, som står bak merkevaren Solvinge, tok et revolusjonerende valg i 2018 om å bytte fra den omstridte kyllingrasen Ross 308, til den friskere rasen Hubbard i alle produsentenes fjøs. Dette tilsvarte at 14 millioner kyllinger, eller en tredjedel av hele det norske kyllingmarkedet, fikk det bedre.

For deg betyr det at det ble enklere å velge god dyrevelferd, til den samme lave prisen du er vant til hos REMA 1000.