Guide til bleieskift: Alt du trenger å vite | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Guide til bleieskift: Alt du trenger å vite

Guide til bleieskift: Alt du trenger å vite

Bleieskift er en viktig del av å ta vare på et barn. Her er svar på vanlige spørsmål som dukker opp rundt barn og bleieskift.

Å være forelder for første gang kan være både spennende og skremmende. Spesielt når det kommer til noe så grunnleggende som bleieskift. Men frykt ikke! Denne artikkelen vil gi deg all informasjonen du trenger for å bli en ekspert på bleieskift, fra hvor ofte det skal gjøres, til hvordan du kan takle uforutsette situasjoner.

Hvordan skifte en bleie?

Øvelse gjør mester. Med tid og tålmodighet vil du snart bli en ekspert på bleieskift. Og husk, alltid være oppmerksom på barnets komfort og sik

Her er en grunnleggende steg-for-steg guide:

  1. Forberedelse: Sørg for at du har alt du trenger i nærheten. Dette inkluderer en ren bleie, våtservietter, bleieutslett krem, og en sikker overflate for å skifte bleien.
  2. Fjerning: Løsne bleien ved å åpne tape- eller borrelåsfestene. Hvis barnet ditt har avføring, bruk den fremre delen av bleien til å tørke bort det meste av det.
  3. Rengjøring: Bruk våtservietter for å rengjøre babyens underliv. Husk å alltid tørke fra foran til bak for å forhindre infeksjon.
  4. Påføring av ny bleie: Løft babyens ben og plasser den rene bleien under. Fest bleien på plass, pass på at den er stram nok til å hindre lekkasjer, men ikke så stram at den gnager på huden.
  5. Opprydding: Kast den brukte bleien og våtserviettene i en lukket bøtte for å hindre lukt. Husk å alltid vaske hendene etterpå.

Tegn på at du trenger å skifte bleie

Selv om man ofte har en generell forståelse av hvor ofte bleien bør skiftes, er det også viktig å kjenne igjen tegn på at det er på tide med et bleieskift. Noen indikatorer kan være:

  • Bleien ser oppsvulmet ut: Moderne engangsbleier har en gel som svulmer opp når den kommer i kontakt med væske. Hvis bleien ser oppsvulmet ut, er det sannsynligvis på tide med et bleieskift.
  • Du kan lukte avføring: Dette er et åpenbart tegn på at det er på tide å skifte bleien.
  • Barnet virker ukomfortabelt eller irritert: Hvis barnet virker ukomfortabelt, klør eller gråter mer enn vanlig, kan det være et tegn på at bleien er full eller at barnet har fått bleieutslett.

Hvor ofte bør man skifte bleie?

Hvor ofte man behøver å skifte bleier, varierer fra barn til barn. Som en generell regel bør bleien skiftes omtrent hver 3-4 time. Det er viktig å skifte bleie oftere hvis den er våt eller skitten. En våt eller skitten bleie kan føre til utslett eller infeksjoner. Det er også viktig å skifte bleie om natten hvis babyen har våknet opp eller hvis det har gått mer enn 6 timer siden forrige skift.

Hvor mange bleier behøver man?

En nyfødt baby kan bruke så mange som 9-12 bleier om dagen, mens en eldre baby kan bruke omtrent 6-8 bleier om dagen. Det er viktig å ha nok bleier i huset, slik at man alltid har en tilgjengelig når man trenger det. Det kan også være lurt å pakke med seg et par ekstra bleier når man er ute og reiser eller på farten.

Hvor lenge bruker barn bleie?

De fleste barn bruker bleier frem til de er omtrent 2-3 år gamle. Noen barn kan slutte før dette, mens andre kan trenge bleier lenger. Det er viktig å følge med på barnet og la dem bestemme når de er klare til å slutte med bleie. Å tvinge barnet til å slutte før det er klart, kan føre til at det tar lengre tid, eller føre til stress og frustrasjon for både foreldre og barn.

Når er det vanlig å slutte med bleie?

De fleste barn er i stand til å slutte med bleie når de er omtrent 2-3 år gamle, men alle barn er forskjellige. Noen barn kan trenge bleier lengre, så her gjelder det å følge med på barnets utvikling.

Hvordan slutte med bleie?

Det er vanligvis best å vente til barnet er klart til å slutte med bleie. Dette kan være når de viser interesse for toalettet eller når de begynner å gi uttrykk for at de er våte eller skitne. Likevel bruker dagens barn bleier lengre enn tidligere generasjoner.

Det er viktig å være tålmodig og gi barnet tid til å lære, og å gi ros når de gjør det bra. Det kan også være lurt å belønne barnet for å bruke toalettet, eksempelvis ved å gi dem en liten premie eller ros.

Hvordan slutte med bleie? Det kan være greit å slutte med bleie når man har noen dager hjemme, slik at barnet kan øve på å bruke toalettet eller potte.

Det kan være greit å slutte med bleie om sommeren eller når man har noen dager hjemme, slik at barnet kan øve på å bruke toalettet eller potte. Det kan også være greit å vente med å slutte med bleie hvis det er mye stress eller forandringer i barnets liv, eksempelvis hvis det nettopp har begynt i barnehagen.

Vær tålmodig og gi ros

Husk at hvert barn er forskjellig, og det er viktig å følge deres utvikling når det gjelder bleieskift og å slutte med bleie. Å være tålmodig, støttende og gi ros når det går bra, vil hjelpe barnet å lære og gjøre prosessen lettere for alle involverte.

Med Æ kan du bestille gratis babypakke og teste 7 produkter!

Har Rema 1000 babypakke?

Vi tilbyr gratis babypakke til foreldre med Æ! Bestill en babypakke fra REMA 1000 og prøv anerkjente produkter fra blant annet Lev Vel-serien. På den måten får du testet produktene i ro og mak hjemme for å se om de passer for dere.

Les mer om babypakken her!

Unngå bleieutslett

Bleieutslett er en vanlig hudirritasjon som kan oppstå når huden er i kontakt med en våt eller skitten bleie for lenge. Her er noen tips for å forebygge og behandle bleieutslett:

  • Skifte bleie ofte: Dette er det viktigste tiltaket for å forebygge bleieutslett. Hold babyens hud så tørr og ren som mulig.
  • Bruk bleiekrem: En barrierekrem kan hjelpe til med å beskytte babyens hud mot fuktighet og irritasjon.
  • La huden tørke: La babyens hud tørke helt før du setter på en ny bleie.
  • Gi huden litt luft: La babyen være uten bleie i noen minutter hver dag. Dette kan hjelpe med å helbrede og forebygge utslett.

Husk, hvis utslettet ikke forbedrer seg eller hvis det blir verre, bør du kontakte helsestasjonen eller lege.

Bleieskift er en viktig del av å ta vare på et spedbarn, og det er en ferdighet som alle nye foreldre raskt blir kjent med. Det kan virke skremmende i begynnelsen, men med litt tid og praksis vil det snart bli en del av rutinen. Og husk, du gjør en fantastisk jobb!