Rema.no Lær mer Slik koker du grønnsakene riktig

Slik koker du grønnsakene riktig

Visste du at grønnsaker bare trenger noen sekunder i kokende vann før de er ferdige?

 

Blansjering – det betyr å gi grønnsakene et raskt oppkok i lettsaltet vann for så like raskt å avkjøle dem i iskaldt vann for å stoppe kokeprosessen. Når du gjør dette bevarer grønnsakene både struktur, sprøhet, farge og smak, samtidig som du fjerner bitterstoffer i grønnsakene.

Dersom du skal bruke grønnsaker i for eksempel salater anbefales lenger koketid for å gjøre dem runde og gode i smaken, og minske tyggemotstanden.

Steg 1:

5_Blanchere_029_JF

Grønnsaker i kasserolle med kokende vann, salt på siden.

For å blansjere grønnsakene trenger du en stor kjele med kokende vann. Husk nok salt i kokevannet. Legg ferdig skrelte grønnsaker i det kokende vannet, ikke ha i for mye av gangen. Kok til de så vidt er møre – de skal være krispe, men ikke rå. Et par minutters koketid er ofte nok.

 Steg 2

5_Blanchere_030_JF

Grønnsaker i skylles i iskaldt vann, bolle med isbiter.

Bruk en hullsleiv og legg grønnsakene direkte i isvann. Slik stopper du kokeprosessen, og grønnsakene beholder den fine fargen. Ta dem deretter ut av isvannet og tørk dem. Nå kan de ligge kjølig fram til like før servering. Da varmes de raskt opp i en kjele eller panne med en klatt smør eller olje.