Biff
Hopp til innhold

Biff

Å steke biff er enkelt. Du skal bare passe på tre ting; at kjøttet får en fin, brun stekehinne, at det har riktig kjernetemperatur og at du lar det hvile slik at kjøttsaften beholdes i kjøttet.

Den vanligste feilen folk gjør, er å ha for mye kjøtt i stekepannen slik at temperaturen synker brått. Konsekvensen av dette er at kjøttet blir mer kokt enn stekt, og da går man glipp av noe helt essensielt. En annen vanlig feil, er å steke kjøttet mens det er kaldt fra kjøleskapet. Dette kan ha samme effekt; nedkjøling av pannen og mindre effektiv steking.

Steg 1

130910Biffskolen_001_JF

Kjøtt saltet med varm tørr panne.

Romtemperer kjøttet. Dryss salt over biffene (vent med pepperen til kjøttet er stekt, slik at du unngår at pepperen blir brent).

Steg 2

130910Biffskolen_002_JF

Kjøtt i stekepanne.

Bruk en vegetabilsk olje som tåler høy temperatur. Vent til pannen er skikkelig varm før du legger i kjøttstykkene. Snu kjøttet når du har fått en fin brun stekeskorpe, stek videre og ha i smør. Når begge kjøttsider har fått en fin brunfarge (2 minutter på hver side) kan du la biffene hvile i 2-3 minutter.

Steg 3

Biffskolen

Kjøtt med temperaturmåler i ovnen.

Sett stekeovnen på 225 grader og stek videre til kjøttet på en måte svulmer opp, (6-8 minutter). La kjøttet hvile like lenge som det steker – minimum 10 minutter.

Pannesteking:
Stek på middels til varm panne til det pipler kjøttsaft på oversiden. Snu og stek andre siden til det samme skjer der. La biffene hvile. Da er biffen medium stekt.

Husk:
Det er bedre å steke litt for lite enn for mye.

Kjernetemperatur:
Rød biff, lite stekt: 50-55 grader
Rosa biff, medium stekt: 55-60 grader
Rosa/grå biff, godt stekt: 65-70 grader

Håndkjennetrikset:
Det beste er å bruke steketermometer. Men skulle du mangle det, kan du bruke denne metoden:

Biffskolen_Handkjennetrikset_478_JF

Kjennes som godt stekt biff.

Biffskolen_Handkjennetrikset_477_JF

Kjennes som medium biff.

Biffskolen_Handkjennetrikset_475_JF

Kjennes som rå biff.

Hold hånden fram med fingrene strukket ut, men slapp av så mye som mulig. Den nedre delen på tommelen har konsistens som en tilnærmet rå biff. Beveger du tommelen mot lillefingeren, nærmer du deg en godt stekt biff.