Beste tannbørste: Hvilken skal jeg velge? | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Beste tannbørste: Hvilken skal jeg velge?

Beste tannbørste: Hvilken skal jeg velge?

Det kan være vanskelig å velge beste tannbørste når det finnes utallige design, grep og børstehoder å velge mellom. Denne guiden forteller deg alt du trenger for å velge den beste tannbørsten for deg.

Det finnes ingen fasit på hvilken tannbørste som er den beste – hver og en har ulike behov. Men etter du har lest denne guiden er du forhåpentligvis litt klokere for valget ditt i butikkhyllen.

Mange tenker kanskje ikke over at ulike børstehoder gir ulik opplevelse og tannpussresultat, men velger i stedet tannbørste ut fra gammel vane eller plukker en helt tilfeldighet. Her kan du lære mer om børstehoder, bust og grep, så du kan velge akkurat den tannbørsten som passer best for deg.

Ulike børstehoder

Foretrekker du et stort børstehode som dekker større flater, eller et lite børstehode som kommer lettere til? Mange tenker at et større børstehode pusser mer effektivt, men det er ofte lettere å rengjøre større flater av tannen med de mindre størrelsene.

Jordan Individual Clean har et stort børstehode med spesiallaget bust for maksimal effektivitet under tannpussen. 

Mykhet på busten

Hardere bust gir ikke renere tenner – tvert imot kan det gjøre større skade. Bruker du for mye kraft når du pusser, vil en for hard bust kunne skade tannkjøttet og emaljen. Også tannbørster med medium bust kan være for hard for enkelte. Det beste valget for tannkjøttet ditt er en tannbørste merket som «soft».

Tips: Tenk at du skal tørke støv av tennene dine når du pusser. Du skal ikke bruke så mye kraft at busten spriker.

Jordan Clean Between er en tannbørste med spisset bust som rengjør i dybden. De spissede, tynne fibrene kommer bedre til mellom tennene og tannkjøtt. Busten er myk og skånsom, men rengjør likevel svært effektivt. 

Tannbørster har ulikt grep

Det er viktig å velge en tannbørste som ligger godt i hånden din. Tenk over hvilket grep du har når du pusser:

Holder du den med fingrene som et presisjonsverktøy? Se etter et smalt grep som det er enkelt å manøvrere. Holder du tannbørsten i et fast grep med hele hånden? Se etter et bredere og ergonomisk skaft.

Jordan Individual Precision har et lite børstehode og passer deg som holder tannbørsten med et løst grep, gjerne bare med fingrene. Den har et smalt skaft slik at du får et bedre grep når du skal pusse tennene.

Jordan har et stort utvalg tannbørster, slik at du kan velge den som passer best for deg. Se utvalget i din REMA 1000-butikk. Foto: Jordan 

Beste tannbørste = best design?

For mange er farge og design aller viktigst når de velger tannbørste – kanskje har hvert familiemedlem en fast farge de kjøper igjen og igjen.

En fin tannkost ser bra ut på badet, men det bør ikke være det eneste kriteriet du velger etter. Har du først funnet en favoritt som du vet fungerer for deg, skader det selvsagt ikke å velge den tannbørsten du syns ser finest ut.

Beste tannbørste for barn

Man skal begynne å pusse tennene så snart den første melketanna bryter igjennom. Husk at barn bør få hjelp med tannpussen frem til de er 12 år. Hele Step-serien til Jordan kommer i flere farger og design – noe som gjør tannpussen ekstra morsom.

Alle tannbørstene i Step-serien har fargede felter i midten på busten, som viser hvor mye tannpasta du skal ha på. For de minste skal det være en knapt synlig mengde.

  • Step 1: 0-2 år

Jordans tannbørste for de minste barna har et lite hode med supermyk bust. Små barn klør ofte i gommene når tennene kommer, og denne barnetannbørsten har derfor et “knudrete” felt på skaftet som trygt kan tygges på. Den korte halsen forhindrer at børsten føres for langt inn i munnen.

Tannbørste for de første melketennene og gommer som klør.

Jordan tilbyr tannbørste for de første melketennene og gommer som klør.

Skaftet er ergonomisk utformet og tilpasset grepet til både voksne og barn. Merk at tannbørsten ikke er et leketøy og at den alltid skal brukes under oppsyn av en voksen.

  • Step 2: 3-5 år

Denne tannbørsten er god å holde i og manøvrere både for barn som skal øve på å pusse tennene, og de voksne som hjelper til. Det myke og runde børstehodet kommer lett til og sørger for skånsom rengjøring av melketennene.

Dame pusser tennene til barn

Et tips er å gjøre tannpussen til en morsom aktivitet, for å danne gode tannhelserutiner fra barna er små. Foto: Jordan

Barn i denne alderen er opptatt av variasjon og og har lyst på noe nytt. Derfor kommer alle tannbørstene med et spennende tilleggsprodukt, som et timeglass eller et morsomt reiseetui. Dette kan gjøre tannpussen mer motiverende og morsom, noe som er viktig for å danne gode tannhelserutiner i tidlig alder.

  • Step 3: 6-9  år

De litt større barna har vært hos tannlegen og forstår hvorfor det er viktig å pusse tennene. Utfordringen er at de gjerne har vekselvis melketenner, permanente tenner og store mellomrom.

Step 6-9 år har en rundt og tett bust for best mulig rengjøring av blandingstenner, jeksler og områder mellom tenner og tannkjøtt. Skaftet er rundt, noe som gjør det lett å pusse både for barnet og de voksne som hjelper til.

Hvor ofte skal man bytte tannbørste?

– En slitt tannbørste med sprikende bust pusser ikke like effektivt, derfor er det viktig å regelmessig bytte ut tannbørsten for å sikre en god munnhygiene, forteller produktutvikler hos Jordan, Martin Boldvik.

Han legger til at en nøkkelregel er å bytte tannbørsten hver tredje måned, eller med en gang tannbørsten ser slitt ut og har mistet sin naturlige form. Et godt tips, er å bytte tannbørste hver nye sesong – da er det lettere å huske.

Har du vært syk, bør du også bytte tannbørste så snart du er frisk, selv om det ikke har gått tre måneder.

 Hos REMA 1000 finner du et bredt utvalg av tannbørster til ulike munner. Velkommen til oss for å finne den beste tannbørsten for deg!