Slik lager du barnevennlig mat | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Slik lager du barnevennlig mat

Slik lager du barnevennlig mat

Når man har barn kan det være en utfordring å finne mat som både er næringsrik og som barna liker. Her er noen tips til sunn barnevennlig mat og middag som vil få barna til å smile.

Friske grønnsaker og frukt

Frukt og grønt er viktige deler av et balansert kosthold, og det er viktig å introdusere dem tidlig til barna. Prøv å variere mellom ulike typer frukt og grønnsaker, og gjerne presentere dem på en morsom og attraktiv måte. Skjær frukt og grønnsaker i små biter og lag fruktspyd eller server grønnsaker sammen med en dip eller hummus.

Småretter

Barn elsker småretter og snacks, så hvorfor ikke lage sunne og næringsrike alternativer? Prøv å lage en smoothie eller en smoothie bowl med frukt, bær og yoghurt. Lag hjemmelaget grønnsaksuppe eller en liten salat med agurk, tomat og gulrot.

Egg

Egg er en god kilde til protein og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Lag eggerøre, omelett eller kokte egg. Server gjerne egg sammen med grovt brød og grønnsaker.

Pizza

Pizza trenger ikke være usunt. Lag en hjemmelaget pizzabunn og topp med ferske grønnsaker og lite ost. La barna være med å velge ut ingredienser og å dekorere pizzaen.

Pizzasnurrer passer godt som både middag, turmat og til matpakka dagen etter. Tilpass fyllet etter hva barnet liker!

Fem grunner til å eksperimentere med forskjellige smaker

1. Smakslæring: Tidlig eksponering for ulike smaker hjelper barnet med å utvikle en bred smakspalett. Jo flere smaker de opplever, desto mer sannsynlig er det at de vil akseptere og like ulike matvarer senere i livet. Dette kan bidra til å forebygge selektiv spising og matnekt.

2. Ernæringsmessig mangfold: Hver smak representerer forskjellige næringsstoffer. Ved å eksponere barnet for forskjellige smaker, sikrer man at de får i seg et bredt spekter av næringsstoffer som er nødvendige for deres vekst og utvikling.

3. Matallergier: Tidlig eksponering for ulike smaker og matvarer kan bidra til å redusere risikoen for matallergier. Ved å introdusere potensielt allergifremkallende matvarer gradvis og tidlig, kan barnet utvikle toleranse overfor dem.

4. Kulturell mangfold: Smaker og matvarer er en viktig del av ulike kulturer og tradisjoner. Ved å introdusere barnet for forskjellige smaker, åpner man døren for en mangfoldig matkultur og bidrar til å utvikle en forståelse og aksept for forskjellige typer mat.

5. Sosialt fellesskap: Å dele måltider og smake på forskjellige matvarer sammen med familie og venner er en viktig sosial opplevelse. Ved å oppmuntre barnet til å prøve ulike smaker, bidrar man til å skape positive og hyggelige matopplevelser og stimulerer til sosialt samspill.

Generelt sett er tidlig eksponering for ulike smaker en del av en helhetlig tilnærming til ernæring for barn. Det hjelper dem med å utvikle sunne spisevaner, en mangfoldig smakspalette og en forståelse for betydningen av et variert kosthold.

Fisk

Fisk er en viktig kilde til omega-3 fettsyrer og bør være en del av et balansert kosthold. Likevel er mange barn skeptiske til fisk. Prøv å lage kreative fiskemiddager med nye smaker om barna ikke vil smake.

Gryter

Sliter du med å få barnet ditt til å spise grønnsaker? Lag en gryte for å skjule grønnsaker! I flere gryter kan man kamuflere grønnsakene slik at de ikke er like fremtredende i retten.

Taco

Taco er en favoritt hos mange barn. I tillegg er retten perfekt om du ønsker at barna skal spise mer eller flere grønnsaker. La barna velge ut det de selv ønsker å prøve ut, til sin taco. Varier gjerne smakene fra gang til gang.

Husk at det tar tid å venne barna til nye smaker og matvarer. Fortsett å tilby sunne og næringsrike alternativer, og prøv å være kreativ med presentasjonen. Bon appetit!