Rema.no Lær mer Barnebursdag på 1-2-3.

Barnebursdag på 1-2-3.

Her får du de beste tipsene så feiringen går smertefritt!

kakejubel

Kristine Lynmo (40) er mamma til Marie (3) og Sofie (10). I årenes løp har tobarnsmammaen arrangert hele 13 barnebursdager – og sist ute var lillesøster som er født i mars.

– Etter hvert så får man en viss peiling på hva som slår an og ikke. Vi i familien pleier å variere med dekorasjon, leker og aktiviteter. For meg handler det om å forberede det jeg kan i god tid, slik at mest mulig er klart kvelden før. Da kan jeg ta i mot alle barna med glede og ro, forteller Kristine.

– Du får mer glede av barnebursdagen om dere er godt forberedt!

Hvis du har dårlig tid

Om du har mye å gjøre i forkant av en bursdag, så finnes det gode råd slik at dere kommer i mål. Med sjonglering av både jobb og studier så er det er ikke alltid Kristine har hatt flust med tid.

– Har du dårlig tid, er det lov å lage en «1-2-3-kake». Det viktigste er å ikke være kjempestressa når bursdagen er i gang. For meg personlig er bløtkake med valnøtter, banan og jordbær selveste bursdagskaken. Men etter flere bursdager hvor den blir stående igjen til oss voksne, har vi funnet ut at den er på vei ut…dessverre. Det enkle er ofte det beste for barna.

Tips: Uansett om du lager 1-2-3-kaker eller kaker fra «scratch», så kan du redusere sukkermengden.

En litt sunnere og rimeligere barnebursdag  

En barnebursdag trenger heller ikke koste så altfor mye. Kristine dropper ofte bær eller fløte i kaken eller muffinsene, for det er ofte «det lille ekstra» som sprenger budsjettet.
64201939 Jordbær
– Wienerpølser med tilbehør er også innenfor et lavt budsjett. Velger man samtidig butikkens egne merkevarer så spares det enda mer. Om du ønsker en sunnere variant av de populære pølsene kjøper du grove pølsebrød i stedet for lyse.

«Må ha» i barnebursdager

Barna er, som alle vet, flinke til å si fra hva de liker og ikke. Kristine forteller at verken taco eller pizza blir spist opp. Det er alltid slageren «pølser i lompe» som vinner! Bor man i et flerkulturelt miljø, kan man kjøpe inn en pakke med soyapølser. Alle pølser fra REMA 1000 er dessuten glutenfrie, så da inkluderer du barn med glutenallergi også!

4368247 Wienerpolse 480g nord

TIPS: For en sunnere godtepose: «Vann ut» godteposen med klistremerker, viskelær eller nøkkelringer.

LES MER: Glutenfrie pølser for alle! 

Dette kan du gjøre før bursdagen:

 • Vaske huset ordentlig, slik at du kun trenger å rydde lett dagen før bursdagen.
 • Alt av ballonger, bursdagslys, tallerkener og spill er bra å ha i hus i forveien.
 • Handle inn matvarer.
 • Godteposene bør gjøres klare senest kvelden før. Det kan ta litt tid å sortere slik at alle får likt innhold.
 • Kristine lager alltid kakebunnene kvelden før. Da får hun mindre å gjøre på selve dagen. Bunnene er da også ferske, avkjølte og klare til bruk.

Dette kan du gjøre samme dag: 

 • Re opp alle sengene; lett opprydning i hjemmet.
 • Piske fløten og gjøre ferdig kaken.
 • Blåse ballongene (dette kan også gjøres kvelden før).

Det enkle er ofte det beste, det gjelder også bursdagsunderholdning:

Selskapsleker til eldstejenta:

 • Flasketuten peker på. Leken bruker vi til å velge ut hvilken gave som skal åpnes. Bursdagsbarnet snurrer flasken og pakker så opp gaven flasken peker på.
 • Heng et godteri nederst i lakrissnøret. Her er det om å gjøre å få den raskest inn i munnen – uten hjelp av hendene!
 • Barna knyter fast en ballong på foten, så forsøker alle å trampe i stykker hverandres ballonger. Den som står igjen med ballongen har vunnet (obs, kan bli bråk).

Selskapsleker til minstejenta:

 • Fiskesnøre. Dette er en artig lek om du skal dele ut godteposer. Vi pleier å henge et teppe over en døråpning, slik at en og en kan prøve seg på fiskelykken. Det kan være gøy å tulle litt med dem, heng på en bleie eller en ullsokk så bryter ofte latteren løs. De må fortsette å prøve til de får godteposen på kroken.
 • Bowlingmatch med plastikkflasker og en tennisball.
 • Danseleken. Sett på noe dansbart, plutselig stopper du musikken og da må alle fryse stillingen og stå helt rolig til musikken settes på igjen. For de helt yngste er det mest pedagogisk å ikke eliminere de som beveger på seg, men bare fortsette leken.

Feiring

Foto: Rikke Ytteborg