Rema.no Lær mer «Barn er ofte flinkere enn voksne til å forstå økologi»

«Barn er ofte flinkere enn voksne til å forstå økologi»

Eivind Løvdal på Geitmyra matkultursenter vil at så mange barn som mulig skal bli glade i mat som gjør dem godt.

Daglig leder Eivind Løvdal er brennende opptatt av å gi barn og unge kunnskap om god og sunn mat. Matkultursenteret på Geitmyra Gård ligger midt i Oslo og drives som en ikke-kommersiell stiftelse. Tunet her fylles ofte med barn på skoleundervisning, barnehagegrupper, fritidskurs og åpne arrangementer hele året, og alt de dyrker er økologisk.

Hvor stor del av din egen hverdag er økologisk?
– Jeg velger økologisk når jeg kan, og er veldig glad for at utvalget stadig blir bedre!

Hvorfor har dere valgt å fokusere på økologisk dyrking og dyrehold?
– Geitmyra handler om matglede og om å fortelle barna hvor maten kommer fra. Vi er ikke så opptatt av nei-mat og pekefinger, men prøver å gi barn verktøy til å ta gode valg for seg selv. Økologisk dyrking og dyrehold er en viktig del av dette ettersom det handler om dyrevelferd og respekt for hvor maten vår kommer fra.

Hva innebærer den økologiske driften i praksis?
– Hagen vår er Debio-godkjent, og vi dyrker utelukkende økologiske grønnsaker. Mange tenker at det er komplisert å dyrke økologisk, men det handler jo ofte om å bruke færre virkemidler og å gjøre ting enklere. Epler på trær som ikke er sprøytet er jo stort sett økologiske, for eksempel. Det trenger ikke være så vrient.

Hvorfor mener dere at det er viktig å gi barn kunnskap om økologisk matproduksjon?
– Vi tror det er viktig å vise barn hvilke valg de har, og hva de fører til for dem selv og for verden.

Hvordan forklarer dere barn økologisk matproduksjon kontra konvensjonell produksjon, på en forståelig måte?
– Barn er ofte flinkere enn voksne til å forstå økologi. For voksne kan det handle mye om å tilhøre den ene eller den andre leiren, og om man har råd og tilgang, mens barn bare spør hvorfor man må sprøyte grønnsakene. Når vi forteller barna om økologisk matproduksjon forsøker vi å holde det enkelt, og vise med visuelle virkemidler, «så mye plass får burhønsene, så mye plass får frittgående høns». Samtidig er vi opptatt av å ikke snakke ned vanlig matproduksjon. Det kan være mange grunner til å velge andre produksjonsmetoder, og i det store perspektivet er det ikke nødvendigvis bedre å kjøpe økologiske epler fra andre siden av kloden, enn norske som ikke er økologiske.

Hvilke økologiske grønnsaker er mest populære hos barna som besøker dere?
– Barn elsker å dra gulrøtter opp av jorda, sukkererter er også veldig populære, men det artigste er at alle liker noe hvis de bare får litt å velge i. Noen digger grønnkål, andre kan finne på å like neper eller reddik, og det som er så stas er at de aldri slutter å overraske!

Er det mulig å dyrke økologisk mat hjemme i hagen eller på balkongen?
–Ja, absolutt! Du trenger ikke stort mer enn en bøtte, og det er viktigere å prøve seg frem enn å ha skyhøye ambisjoner uten å komme i gang. Finn et sted å kjøpe økologiske frø, og begynn med noe enkelt som for eksempel sukkererter.

Hvordan har hønene det på Geitmyra?
– Hønene våre får god plass, masse kjærlighet og ikke minst økologisk fôr!