Avokado-guiden: Alt du trenger å vite om avokado | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer Avokado-guiden: Alt du trenger å vite om avokado

Avokado-guiden: Alt du trenger å vite om avokado

Hvordan vet du om avokadoen er moden? Og hvordan unngår du at den blir brun? Her får du 4 tips alle avokado-elskere bør kunne.

De fleste kjenner seg nok igjen i den uovervinnelige frustrasjonen over å åpne en brun eller steinhard avokado når man står på kjøkkenet, klar for fredagstaco. Og den store lykkerusen du får de få gangene avokadoen viser seg å være helt perfekt.

Men hvordan vet du om avokadoen er moden? Og hvordan oppbevarer du den for å unngå at den blir brun? I denne artikkelen lærer du de viktigste tipsene du bør kunne for å få godfølelsen hver gang du skal bruke avokado i matlagingen.

Sulten? Se alle våre taco- og texmexoppskrifter her.

1. Hvordan velge moden avokado?

Den sikreste måten å sjekke om avokadoen er moden er å velge etter modenhetsgrad som anvist på pakken. Ønsker du å bruke avokadoen med en gang anbefaler vi at du velger modningsgrad «Spisemoden avokado». Modenhetsgraden finner du på forpakningen eller på stickersen. Dersom du heller ønsker en mer umoden og prisgunstig variant, anbefales PRIMA avokado.

Les også: Kvalitetsgaranti på alle varer

2. Hvordan kutte avokado?

Bruk en kokkekniv til å skjære avokadoen på langs, forsiktig rundt avokadosteinen. Vri delene litt frem og tilbake til de løsner fra hverandre.

Slå kniven inn i midten av stenen slik at den sitter fast og vri forsiktig til den løsner. Dra i kniven for å fjerne stenen.

Bruk en spiseskje til å grave rundt avokadokjøttet slik at det løsner fra skallet. Fjern fruktkjøttet fra skallet. Nå er det klart til å kuttes, moses eller brukes som anvist i valgfri oppskrift.

Les også: Slik steker du kjøttdeig perfekt

3. Hvordan unngå at avokadoen blir brun?

Avokado og guacamole blir fort oksydert på overflaten, noe som gir en grålig farge og bitter smak. Det er derfor helt essensielt å unngå at fruktkjøttet får kontakt med luft for å unngå at den blir brun.

Har du en halv avokado til overs kan du pensle overflaten med litt lime eller sitron og pakke den inn i plastfilm eller tett plastboks. Spis gjerne halvdelen uten sten først og ta vare på delen med sten, da den bidrar til å unngå oksidering.

Har du rester av guacamole igjen er det flere måter å ta vare på den. Sitrontrikset kan også brukes her. Eventuelt legg guacamolen i en skål, dekk til med plastfolie og press plastfilmen forsiktig ned slik at den legger seg rett oppå guacamolen. Oppbevar i kjøleskapet.

Andre sverger derimot til vanntrikset. Legg guacamolen i en tett plastboks med lokk og jevn den ut slik at den har lik høyde over alt. Hell et tynt lag med vann tilsatt lime- eller sitronsaft (ca. 1 cm) over og sett på lokket. Oppbevar i kjøleskapet. Vannet kan du enkelt helle av før bruk.

Les også: Lær deg å koke pastaen riktig

4. Hvordan oppbevare avokado?

Dersom avokadoen din er umoden kan du fremskynde modningsprosessen ved å oppbevare den i romtemperatur på kjøkkenbenken sammen med epler, gjerne i en pose. Eplene skiller ut et stoff som gjør annen frukt og grønnsaker raskere modne.

Er avokadoen moden bør du oppbevare den i kjøleskapet for å holde den fersk lengst mulig. Avokado skal ikke oppbevares under 5 grader, da kan den få frostskader. Legg den derfor øverst i kjøleskapet hvor det gjerne er varmere eller bruk en grønnsaksskuff med tilpasset temperatur dersom du har det.