Rema.no Lær mer Asparges

Asparges

Asparges er en av de alle flotteste grønnsaksakene vi har. Den smaker fantastisk, den har en sprø og delikat konsistens – og så er den svært enkel å tilberede.

Asparges er en av grønnsakene med lengst dokumentert historie. I verdens eldste bevarte kokebok fra 200-tallet finnes det en asparges-oppskrift.

Grønn asparges er den første, friske grønnsaken som kommer om våren i Norge. Derfor er asparges det aller første vårtegnet for meg. Det er en fascinerende vekst, den grønne stilken kan vokse over ti centimeter på ett døgn.

Mens hvit asparges vokser under jorden og høstes når spissen så vidt blir synlig, vokser hele den grønne aspargesen over jorden. Uansett hvordan du skal tilberede aspargesen, er det viktig å passe på tiden. Grønn asparges skal kokes 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Kokes aspargesen for lenge, mister den både farge, smak og den fine sprø konsistensen. Den hvite aspargesen smaker bittert når den blir kokt for lite, og trenger tid for å frigjøre sødmen; 7-10 minutter er det som skal til.

 

Slik tilbereder du grønn asparges:

  • Kutt eller brekk av den trevlete delen der den gir naturlig etter – ca. 3 cm opp fra enden.
  • Skrell den nederste delen fra midten med en aspargesskreller. Ettersom aspargesen brekker lett, er det lurt å støtte aspargesen i hånden.
  • Kok asparges i lettsaltet vann – bruk 1 1/2 ss salt pr. liter vann – i 2-4 minutter, avhengig av tykkelsen. Pass tiden!

 

Charles’ aspargesfavoritter:

  • Asparges er aller best nykokt i lettsaltet vann og servert umiddelbart med hollandaisesaus!
  • Grillet grønn asparges er veldig enkelt og godt.
  • Avkjøl kokt asparges i isvann slik at du stopper kokeprosessen, og mariner deretter asparges med urter, olivenolje og finhakket sjalottløk. Supert i salater!
  • Bruk hele aspargesen og lag suppe av stilker og skrell.