7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger | Tips og råd | REMA 1000
Hopp til innhold
Rema.no Lær mer 7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger

7 myter om tøymykner – og fasiten du trenger

Tøymykner har flere positive egenskaper enn å gi klærne dine frisk duft. Likevel finnes det mange myter om tøymykner og hvorvidt det er nødvendig eller ikke. Her får du både myter og svar samlet på et sted.

Myte 1: Tøymykner er som balsam for klær

Korrekt! Tøymykner, eller skyllemiddel som det også heter, smører fibrene i klærne dine i vaskemaskinen – på samme måte som balsam pleier håret ditt.

Det beskytter tøyet mot slitasje og gjør at klærne holder bedre på farge og fasong. I tillegg tørker tøyet raskere og blir enklere å stryke – og så blir det selvsagt mykt og behagelig mot huden.

Myte 2: Tøymykner skal ikke brukes på yttertøy og treningstøy

Delvis sant. Det stemmer at tøymykner kan påvirke de pustende og vannavstøtende egenskapene til treningstøy og skalljakker. Ved vask av ullklær og yttertøy i bomull, kan du med fordel bruke tøymykner. 

Myte 3: Tøymykner er ikke bra for meg og miljøet

Feil! Tøymykner kan faktisk ha en miljøfordel ved at det bevarer klærne bedre, noe som gjør at man ikke trenger å kjøpe nytt like ofte. Det kan også være energi- og kostnadsbesparende å bruke tøymykner fremfor tørketrommelen hvis du ønsker myke klær.

Visste du at du også kan finne veganske tøymyknere hos REMA 1000?

Klesvask til tørk

Å henge opp klærne til tørk fremfor å bruke tørketrommel er både energi- og kostnadsbesparende. Bruk tøymykner i klesvasken for å sikre myke og behagelige klær når du tørker klærne fritt.

Myte 4: Tøymykner hindrer at klærne klistrer seg til kroppen

Helt riktig! Har du klesplagg som ofte blir statiske, kan det hjelpe med skyllemiddel. Grunnen er at tøymykneren legger seg som et beskyttende lag utenpå fibrene, noe som reduserer friksjon og dermed statisk elektrisitet. 

Du kan faktisk bruke skyllemiddel mot statisk elektrisitet fra ting i hjemmet ditt, for eksempel møbler eller gardiner. Bland skyllemiddel og vann, og spray det på! Dette kan også brukes om du får støt fra bilen.

LES OGSÅ: Gode vasketips for nybegynnere

Myte 5: Du trenger ikke tøymykner hvis du tørker klær i tørketrommel 

Det stemmer ikke helt. Ja, det er sant at både tørketrommel og tøymyknere gjør tøyet mykt, men sistnevnte har flere fordeler som tørketrommelen ikke har. Tøymyknere bidrar til god duft i tøyet, reduserer statisk elektrisitet og bidrar til å bevare fargene og fibrene i tøyet lenger.

Visste du at tøyet tørker raskere hvis du bruker skyllemiddel? Det kan minske behovet for å tørketromle klærne, noe som også sparer miljøet.

Myte 6: Håndklær absorberer ikke vann like bra med tøymykner

Delvis riktig. Tøymykneren vil legge seg som et beskyttende lag utenpå fibrene i tøyet, noe som gjør at håndklærne blir myke, velduftende og holder fargen bedre. Det påvirker også oppsugingsevnen, men du vil fremdeles bli tørr og god selv om du har brukt skyllemiddel på håndklærne.

Ikke bruk tøymykner på mikrofiberkluter, da det vil kunne hindre at klutene trekker til seg støv. Men bruk gjerne skyllemiddel til penbuksene for å sikre at de tiltrekker seg mindre støv.

LES OGSÅ: Disse tingene bør du vaske ofte

Myte 7: Man bør ikke bruke for mye tøymykner

Riktig, for mye av det gode kan bli litt for mye, også når det gjelder skyllemiddel. Følg alltid doseringsanvisningen bak på emballasjen, der får du også tips til rett dosering for ekstra mykt tøy. Dersom du bare ønsker en svak, frisk lukt på klærne dine, kan du bruke en mindre mengde enn doseringsanvisningen eller velge en tøymykner med mild duft.