5 smarte middagstips for barnefamilien
1. Vær tålmodig
Visste du at det kreves inntil 15 forsøk før barnet liker en ny smak?
Tålmodige voksne er derfor viktig. Fortsett å tilby ulike matretter og råvarer, selv om barnet rynker på nesen. Forsøk nye metoder, som for eksempel å skjære grønnsakene i morsomme former, eller nye serveringsmåter; Spinatsuppe er kanskje en suksess i morgen, selv om den stekte spinaten lå urørt på tallerkenen i forrige uke.
Pssst!
2. La barna bestemme middagen
Pølser, pizza, pasta og taco. Det blir gjerne middagsvalget når barna fritt får velge middag. La heller barna velge middag fra en middagsliste, utformet av en voksen. På den måten kan du sørge for at det severes sunn og næringsrik middagsmat, samtidig som barnet sitter med følelsen av å ha fått bestemme.
Les også: 8 middagshacks: Slik sparer du tid på kjøkkenet
3. Ta barna med på matlagingen
Enten du prepper middag dagen i forveien, eller du står på kjøkkenet med litt dårlig tid; inviter barna med på det som foregår! Det trenger slett ikke kreve mye tid eller tålmodighet. La barna hente middagsingrediensene i kjøleskapet, åpne pakken med fisk, skrelle en gulrot eller skjære en brokkoli i biter. Små medhjelpere blir gjerne mer interessert i maten som serveres.
4. Gi maten morsomme navn
Fisken høres mye mer spennende ut hvis det er en enhjørningfisk. Og gryteretten blir ekstra kul å spise hvis den heter muskelgryte. Laks i folie kan kalles skattekiste, og barna kan fylle sin egen «skattekiste» med grønnsakene de liker aller best. Lek dere fram! Her er det kun fantasien som setter grenser.
Tips til morsomme navn:
- Laks = Prinsessefisk/dragefisk
- Gulrøtter = Gylne sverd
- Brokkoli = Minitrær
- Blomkål = Vitaminbusk
- Pasta = Gul mark/gule skruer
- Tomatsuppe = Muskelsuppe
- Egg = Dinosauregg
- Gratenger = Sabeltanns gullgryte
Les også: 5 rimelige hverdagsmiddager
5. Lag en barnevennlig ukemeny
En ukemeny er i bunn og grunn kun en liste over hvilke middagsretter du planlegger å lage i løpet en uke. Ukemenyen er først og fremst økonomisk og tidsbesparende, men den kan også skape matglede og entusiasme.
Har du litt større barn, kan de inviteres inn i planleggingen. Sett dere ned sammen og finn frem til middagsretter alle liker før uken begynner. For yngre barn kan det være fint å forberede på middagsmaten dagen i forveien eller ved frokosten. Ha listen synlig og snakk om middagen som skal serves i løpet av uken.
Her har du 5 kjappe, gode og rimelige hverdagsmiddager, perfekt for travle dager:
Mandag
Tirsdag
Onsdag
Torsdag
Fredag
Trenger du mer inspirasjon? Sjekk ut ukens ukemeny her!
Bonustips! Lag en sunn og morsom dessert
Dessert kan både være enkelt og sunt – og ikke minst morsomt å spise. Eplemonster og druemark kan bli familiens nye favoritt!
Eplemonster
- Skjær epler i fire og fjern kjernehuset. Skjær et hakk i hver båt, midt på skallsiden, for å lage munn.
- Skjær et jordbær i tynne skiver. Smør hakket i eplebåtene med peanøttsmør. Legg jordbærskiven i «munnen» på monsteret.
- Lag tenner ved å feste solsikkekjerner i peanøttsmøret langs kanten på «munnen».
- Øyne kan man kjøpe i kakebutikker, men de kan også lages ved å blande en eggehvite med en halv boks melis og sprøyte ut små kuler som du lar stivne på et bakepapir. Sorte prikker får man ved å blande litt av melisblandingen med sort konditorfarge eller male på prikk med spiselig tusj. Man kan også bruke vannmelonkjerner.
- Lag lim til å feste øynene: Bland en eggehvite med nok melis til blandingen har konsistens som en paste.
Druemark
Slik gjør du:
- Tre druer på en cocktailpinne.
- Fest øyne på den fremste av druene.
Lær mer